پژوهشگران ایرانی در یک تحقیق جالب، تاثیر موسیقی و رایحه درمانی با عطر گلاب را در مراکز سالمندان مورد آزمایش قرار داده و تاثیرات قابل توجهی از این مداخلات را بر افزایش شادکامی سالمندان گزارش نموده اند.
سالمندی دورانی همراه با کاهش قوای روانی و جسمی است که در اثر گذشت زمان روی می دهد.
۶۰ سالگی به عنوان نقطه شروع سالمندی پذیرفته شده است و سالخوردگی در جمعیت جهان و نیز ایران به سرعت در حال افزایش است.
بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۶ ،در ایران نزدیک به پنج میلیون نفر سالمند۶۰ ساله و بیشتر وجود دارد که معادل ۴.۷ درصد از جمعیت کل کشور است.
بر اساس پیش بینی های جمعیتی، تا سال۲۰۵۰ تعداد سالمندان ایران به حدود ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید و بدون تردید، تفکر و تحقیق به موقع در این خصوص، از مهم ترین الزامات کشور برای رسیدگی به چنین جمعیت کثیری از سالمندان خواهد بود. .
بنا بر نظرات محققان، افزایش امید به زندگی و تغییراتی که در هرم جمعیتی با توجه به پیشرفت های علم پزشکی و کاهش مرگ و میر به وجود آمده، سبب روند افزایشی تعداد سالمندان کشورها شده است.
سالخوردگی و پیری یکی از مراحل حساس در تحول روانی انسان است و تغییرات جسمانی، شناختی و اجتماعی خاصی به همراه دارد. امروزه به کمک پیشرفت فناوری های بهداشتی و پزشکی، طول عمر بشر نسبت به چند دهه قبل افزایش یافته است، اما گرفتاری های شغلی و پیچیدگی های زندگی مدرن و اضافه بار ادراکی، موجب کاهش وقت و توان نگهداری از سالمندان توسط اعضای خانواده شده است.
درنتیجه بعضا سالمندان دور از خانه و در مؤسسات نگهداری می شوند.
در یک تحقیق جدید که با محوریت این اعضای ارزشمند جوامع انسانی انجام شده است، پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) تأثیرات موسیقی و رایحهدرمانی با گلاب را بر میزان شادکامی سالمندان ساکن در مراکز نگهداری مورد بررسی قرار داده اند.
این پژوهش با مشارکت ۹۳ سالمند ساکن در مراکز نگهداری سالمندان شهر کرمانشاه انجام شده است. این سالمندان به سه گروه تقسیم شدند. برای گروه اول، به مدت ۱۲جلسه ۴۵ تا ۵۰ دقیقهای، موسیقیهای مجاز، موسیقی آرامبخش و بیکلام و موسیقی شاد محلی کردی به صورت گروهی اجرا شد.
برای گروه دوم نیز رایحهدرمانی به صورت گروهی به مدت یک هفته با استفاده از پنبه آغشته به سه قطره گلاب استفاده شد که به لباس سالمندان وصل شده بود. به گزارش سیناپرس، گروه سوم نیز به عنوان گروه شاهد تحت هیچ گونه مداخله ای قرار نگرفت و در انتها، میزان شادکامی این سالمندان با استفاده از روش های استاندارد علمی مقایسه گردید.
نتایج این مطالعه که در مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابنسینا متعلق به انتشارات دانشگاه علوم پزشکی همدان منتشر شده اند، نشان داد دو روش موسیقیدرمانی و رایحهدرمانی با گلاب موجب افزایش شادکامی سالمندان میشود، اما تأثیر موسیقی بر افزایش شادکامی سالمندان نسبت به رایحهدرمانی بیشتر بوده است.
به گفته سنا حضرتیان، پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) و همکارش در این تحقیق، مؤثرترین روش برای شادکامی سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان روشی است که بتواند از نظر روانی سالمندان را پوشش دهد. مسئولان، کارکنان و پرستاران می توانند با توجه به شرایط سالمندان، یکی از روش ها را انتخاب و در مراکز نگهداری سالمندان از آن استفاده کنند.
این محققان می گویند: با توجه به نتایجی که ما از تحقیق خود به دست آورده ایم، پیشنهاد میشود از موسیقیدرمانی و رایحهدرمانی بهعنوان روشهای ارزان غیردارویی و طب مکمل در مراکز نگهداری سالمندان و بیمارستانها در کنار سایر درمانها بهمنظور ارتقای شادکامی استفاده شود.