قطعا یکی از عوامل موثر، شناخت دقیق ما از قواعد بازی و تکرار زیاد آن بود.اگر قواعد یک بازی را به درستی بشناسیم، میتوانیم با چالشهای آن کنار بیاییم.حال اگر زندگی را به یک بازی تشبیه کنیم، به نظر شما برای موفقیت در بازی زندگی به یادگیری قواعدش نیاز داریم یا نه؟
بازی زندگی قواعد دقیق و مهمی دارد که نادیده گرفتنشان منجر به شکست در این بازی میشود یا دست کم از ما بازیکنی علاقمند و شاداب نمیسازد. در عوض، افراد ورزیده و موفق در زندگی، یکی از عوامل تاثیرگذار در موفقیت خود را آشنایی با همین قواعد میدانند، اما براستی این قواعد کدام اند؟
قاعده بی ثباتی و ناپایداری
اولین قاعده و قانون بسیار مهم زندگی، بی ثباتی و ناپایداری آن است، زندگی هرگز ثبات ندارد و چنین توقعی از آن بیهوده است. در هستی فقط یک چیز ثبات است و آن هم بی ثباتی است؛شاید یکی از دلایلی که برخی افراد در بازی زندگی برنده نمی شوند، یا بازیکن فعال و علاقمندی نیستند، بی توجهی به همین موضوع باشد. آنها انتظار دارند لحظات شاد و مسرت بخش زندگی همیشه ادامه یابد و بی دغدغه تا ابد در آن لحظات غوطه ور شوند، اما قاعده زندگی این گونه نیست، هیچ چیز پایداری وجود ندارد، همه چیز تغییر میکند و پایان میپذیرد. در واقع هیچ کدام از این روزهای خوش وناخوش زندگی ماندگار نیست وثبات ندارد. اگر این بی ثباتی را یکی از اصول زندگی بدانیم، آشفتگی های زندگی و روزهای ناخوش را بهتر تاب میآوریم.
قاعده نامنظم بودن روال زندگی
نکته مهم دیگر این است که زندگی از روال منظم و معینی پیروی نمیکند. به عبارت دیگر، فصل های زندگی نظم مشخصی ندارند.ممکن است در صبح زیبای بهار زندگی تان، یکباره شاهد تندبادی خزانی باشید یا برعکس، در یک روز سرد و طوفانی گرمای فرح بخش خورشید بر جانتان بنشیند.دومین قاعده زندگی اهمیت ویژه ایی دارد و نشان می دهد که برنامه ها و طراحی ها و پیش بینی های مان برای رسیدن به هدف، با آنچه پیش میآید، مطابق نیست.
قاعده محال بودن تغییر دیگران
یکی از عواملی که فشار زیادی به ما تحمیل و به مرور فرسوده مان میکند، تلاش برای تغییر دادن دیگران است، به ویژه کسانی که مایل به تغییر نیستند.در واقع این تلاش با قاعده دیگری از بازی زندگی مغایر است. بر اساس آن قاعده در زندگی فقط می توانیم خود را تغییر دهیم و به دیگران فقط اطلاعات دهیم.بنابراین، وقتی انرژی، وقت و اراده خود را صرف تغییر دیگران می کنیم، چون بر خلاف قاعده بازی زندگی رفتار کرده ایم، بازنده خواهیم بود.
قاعده محال بودن کنترل دیگران
بازی زندگی قاعده دیگری نیز دارد که به قاعده قبل شبیه است.بر اساس این قاعده، ما حق کنترل دیگران را نداریم، در واقع ، در بازی زندگی برخی چیزها در کنترل ما و بسیاری چیزها خارج از کنترل ماست. باید به این تکته توجه کنیم که انسان ها همواره مهربان، منصف یا عادل نیستند یا همواره مطابق سلیقه ما عمل نمیکنند. مهم تر آن که زندگی ما هم با ما پیمان نبسته که طبق درخواستمان همیشه منصفانه و عادلانه با ما رفتار کند.
قاعده حفظ امیدواری
قاعده دیگری نیز وجود دارد که شاید در ظاهر با دوقاعده اخیر در تضاد باشد، اما در کنار آنها قرار می گیرد وبازی زندگی را هیجان انگیز و شاید جذاب میکند. این قاعده بر این اساس است که گرچه نمی توانیم در دیگران به رغم میلشان تغییری ایجاد کنیم و بر عوامل بیرون از خود کنترل داشته باشیم، اما باید امیدمان را برای ایجاد تغییرات عظیمی که در زندگی به دنبالشان هستیم، حفظ کنیم. به نظر میرسد که می توان نام این قاعده را حفظ امیدواری و اجتناب از ماندن در نومیدی گذاشت.
افزایش تاب آوری در پیچ های نفس گیر زندگی.دکتر زهره سپهری شاملو.نشر سایه سخن.