یافته های مطالعات اخیر نشان داد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سطوح بالای آلودگی هوا، خطر ابتلا به افسردگی دیررس را در میان سالمندان افزایش می دهد.
این مطالعات همچنین ثابت کرد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض حتی سطوح پایین آلودگی هوا با افزایش بروز افسردگی و اضطراب مرتبط است.
پیشتر ثابت شده بود که آلودگی هوا با بیماری های قلبی عروقی و تنفسی مرتبط است. مطالعات جدید به شواهد فزاینده ای اضافه می کند که نشان می دهد آلودگی هوا بر سلامت روان نیز تأثیر می گذارد.
محققان می گویند: ما ارتباط های مضر آماری قابل توجهی را بین قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سطوح بالای آلودگی هوا و افزایش خطر تشخیص افسردگی در اواخر عمر مشاهده کردیم.
پژوهشگران اعلام کردند: در این مطالعه مشاهده شد که افراد دارای محرومیت اجتماعی اقتصادی در معرض خطر بسیار بیشتری برای ابتلا به افسردگی اواخر عمر قرار داشتند. آنها به طور همزمان در معرض استرس اجتماعی و شرایط بد محیطی از جمله آلودگی هوا هستند.
برای این مطالعه، محققان سطوح آلودگی را ترسیم کرده و آنها را با شرایط بیماران مقایسه کردند. آلاینده هایی که شرکت کنندگان در معرض آنها قرار گرفتند ذرات ریز مانند گرد و غبار یا دود، دی اکسید نیتروژن که عمدتاً از انتشار گازهای گلخانه ای ناشی می شود و ازن که از خودروها، نیروگاه ها و پالایشگاه ها منتشر می شود، بودند.
محققان گفتند که افراد مسن ممکن است به دلیل آسیب پذیری ریوی و عصبی، به ویژه در معرض افسردگی مرتبط با آلودگی باشند. پژوهشگران می گویند: اگرچه افسردگی در میان افراد مسن در مقایسه با جمعیت جوان تر شیوع کمتری دارد، اما می تواند عواقب جدی مانند اختلال شناختی، بیماری جسمی همراه و مرگ به همراه داشته باشد.
گفتنی است که در مطالعه دیگر، محققان بریتانیایی و چینی ارتباط طولانی مدت قرار گرفتن در معرض چندین آلاینده هوا و بروز افسردگی و اضطراب را بررسی کردند. در این مطالعات، محققان گروهی متشکل از ۳۹۰ هزار نفر را که عمدتاً در بریتانیا بودند، طی یک دوره ۱۱ ساله مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند که خطر افسردگی و اضطراب حتی در سطوح آلودگی کمتر از استانداردهای کیفیت هوای بریتانیا وجود دارد.
شرح کامل این مطالعات و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی JAMA Network Open منتشر شده است.