بلوغ عاطفی و آنچه باید بدانیم.
سایک نیوز به نقل از ایسنا: همانطور که جسم نیاز به پرورش و تقویت قوا دارد، ذهن و مغز ما نیز به بالغ شدن نیاز دارد که بخشی از آن مدیریت عواطف و در واقع دستیابی به تصمیم‌گیری‌های درست و غلبه بر احساسات در مواقع مناسب و همینطور نشان دادن...

بلوغ عاطفی و آنچه باید بدانیم.

سایک نیوز به نقل از ایسنا: همانطور که جسم نیاز به پرورش و تقویت قوا دارد، ذهن و مغز ما نیز به بالغ شدن نیاز دارد که بخشی از آن مدیریت عواطف و در واقع دستیابی به تصمیم‌گیری‌های درست و غلبه بر احساسات در مواقع مناسب و همینطور نشان دادن احساسات در مواقع دیگر است.

مریم کاووسی اظهار کرد: روانشناسان معتقد هستند که برای دستیابی به پیشرفت‌های مهم در زندگی و ارتباطات صحیح و همینطور ازدواج موفق افراد نیاز به بلوغ عاطفی دارند.

وی ادامه داد: همانطور که جسم نیاز به پرورش و تقویت قوا دارد، ذهن و مغز ما نیز به بالغ شدن نیاز دارد که بخشی از آن مدیریت عواطف و در واقع دستیابی به تصمیم‌گیری‌های درست و غلبه بر احساسات در مواقع مناسب و همینطور نشان دادن احساسات در مواقع دیگر است.

کاووسی بیان کرد: اینکه یک فرد بداند در چه مواقعی باید از ذهن خود کمک بگیرد و تصمیم‌گیری‌های عاقلانه داشته باشد و در چه مواقعی با قلب و احساسش تصمیم بگیرد، چیزی است که تحت عنوان بلوغ عاطفی در روانشناسی شناخته می‌شود.

این روانشناس تصریح کرد: بنابراین هر فردی برای داشتن یک ازدواج موفق و همینطور ارتباطات صحیح با دوستان، خویشان و اطرافیان باید به مرحله‌ای رسیده باشد که احساسات مثبت و منفی خود را به شکل صحیح و در موقعیت درست نشان دهد.

وی در رابطه با نشانه‌های بلوغ عاطفی گفت: شاید به کرات در اطرافتان افرادی را دیده‌اید که قادر به کنترل عواطف و احساسات خود نیستند و یا اینکه نمی‌دانند در موقعیت‌های مختلف چه نوع تصمیم‌گیری عاطفی یا عقلانی بگیرند، اینها همان‌هایی هستند که علی رغم اینکه سنشان رشد کرده اما بالغ عاطفی نشده‌اند.

کاووسی با اشاره به مهم‌ترین نشانه‌های بلوغ عاطفی، تصریح کرد: سازگاری و انعطاف پذیری یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که این روزها در آزمون‌های مختلف قبل از ازدواج نیز از زوجین به عمل می‌آید، اما چرا این اندازه مهم است؟ افراد در موقعیت‌های مختلف نیاز به نگرش‌های متفاوت و سازگاری با محیط ها دارند اینکه هر فردی یک ویژگی‌های شخصیتی دارد که براساس آن مثل یک خودکار یا درخت یا خطکش عمل کند و در موقعیت‌های مختلف نتواند خود را سازگار کند، به معنای این است که هنوز انعطاف‌پذیری لازم را برای تشکیل یک زندگی یا ارتباطات صحیح با دیگران ندارد چراکه زندگی مدام شکل‌های مختلف در موقعیت‌های گوناگون از خود نشان می‌دهد و ما باید بتوانیم خود را بدون آسیب روانی در آن‌ها سازگار کنیم.

این روانشناس بیان کرد: خیلی از بزرگسالان را شاید در اطراف خود ببینیم که علی رغم سن و سالشان اما هنوز مسئولیت اشتباهات یا مسائل مختلف مربوط به زندگی‌شان را برعهده نمی‌گیرند.

وی افزود: یکی از نشانه‌های بلوغ عاطفی دست برداشتن از قهر کردن‌های الکی یا حتی با دلیل است اینکه اگر کسی در شرایطی شما را اذیت کند، چطور ناراحتی خود را نشان می‌دهید و آیا فردی هستید که بدون قهر کردن یا کینه کردن یک مشکل، مسائل را حل کنید یا خیر؟

کاووسی تصریح کرد: گاه در زندگی پیش می‌آید که از دست دیگران ناراحت می‌شوید اما با خود تصور می‌کنید که این افراد بدجنس هستند یا می‌خواهند شما را اذیت کنند که این مسائل را برایتان پیش می‌آورند، از نشان‌های بلوغ عاطفی آن است که بتوانید خود را جای دیگران بگذارید و در موقعیت مختلف تصور کنید که آن‌ها چه ترس‌ها یا مشکلاتی داشته‌اند که مثلاً فلان شرایط را پیش آورده‌اند، بنابراین آدم‌ها هم کینه‌جو یا بدجنس نیستند و نمی‌خواهند ما را اذیت کنند، بلکه گاهی روش جلب توجه یا ارتباط برقرار کردن را بلد نیستند.

این روانشناس ادامه داد: زمانی که شما فهمیدید هیچ انسانی کامل نیست و هرکس عیب و ایراداتی دارد حتی خود شما نیز کامل نیستید و نمی‌توانید فوق‌العاده باشید در عوض می‌توانید به گفته روانشناس وینی کات «به قدر کافی خوب باشید» به بلوغ عاطفی نزدیک شده‌اید و از خود و دیگران انتظارات فضایی و ماورایی ندارید و شرایط را می‌توانید آنطور که هست بپذیرید.

وی افزود: برای داشتن یک زندگی سالم و رضایتمند نباید برای شما مهم باشد که دیگران درباره‌تان چه فکر می‌کنند یا حتی خودتان زیاد به دیگران فکر کنید بلکه مهم این است که خود و خانواده‌تان چقدر با هم احساس خوب و راحتی داشته باشید و همین که چند نفر قلمرو خانوادگی از شما و خود راضی باشند برایتان کفایت می‌کند و نشانه بالغ شدن است.

کاووسی تصریح کرد: یکی‌ از مهم‌ترین نشانه‌های بلوغ عاطفی کمتر عصبانی شدن از دیگران است اینکه قبل از عصبانیت بتوانید احساسات خود را کنترل و یک لحظه مکث و سپس صحبت کرده و دیگران را ناراحت نکنید خیلی خیلی مهم است چراکه آنچه در زمان عصبانیت اتفاق می‌افتد شاید منظور واقعی شما نباشد.

این روانشناس یادآور شد: بلوغ عاطفی شرط مهم ازدواج است، با کسی که به بلوغ عاطفی نرسیده ازدواج نکنید چراکه کسی که به این بلوغ رسیده باشد می‌تواند احساساتش را کنترل، ابراز و مدیریت کند. اینکه کجا باید حرف بزنم؟ کجا باید احساساتم را ابراز کنم؟ الان چه چیزی مشاهده کردم؟ قاعدتاً درباره مشاهداتم باید حرف بزنم نه اینکه تفسیرهای ذهنی‌ام را بیان کنم.

وی ادامه داد: پس کسی که به بلوغ عاطفی رسیده باشد در شرایط حاد و بحرانی خودش را کنترل می‌کند و به هم نمی‌ریزد، ممکن است ناراحت باشد، با این حال خودکنترلی لازم را برای جلوگیری از پرخاشگری دارد.

کاووسی تأکید کرد: برای دستیابی به این مهارت‌ها که شامل کنترل خشم، مدیریت احساسات و عواطف و مهارت‌های دیگر زندگی است می‌توان با یک مشاور خانواده در ارتباط بود یا در جلسات جمعی روانشناسی در زمینه مهارت‌های زندگی شرکت کرد.