همه ما می دانیم که مغز با افزایش سن دچار تغییرات ساختاری، عملکردی و متابولیکی قابل توجهی می شود که تغییرات مرتبط با آن در شناخت و رفتار ما انعکاس مستقیمی دارد. نتایج یک بررسی سیستماتیک جدید که در آن محققان استرالیایی به ۱۴۴ مطالعه دیگر توجه کرده و چگونگی تغییر اتصالات مغز انسان در طول زندگی ما را بررسی کردند، نشان دهنده وجود تغییرات مهمی در ساختار مغز انسان در دوران میانسالی است.
محققان طی این پژوهش دریافتند: پس از ۴۰ سالگی، مغز شروع به ایجاد سیستم ارتباط داخلی مجدد می کند که این تغییر منجر به یکپارچه شدن و اتصال شبکه های مختلف مغزی می شود. دانشمندان پیشنهاد می کنند:فرایند فوق می تواند منجر به تفکر انعطاف پذیر کمتر و کاهش استدلال کلامی و عددی شود. در واقع در این بازه سنی ذهن دچار آرامش شده و تفکرات و باورها به شکل منطقی نهادینه شده و فرد با پیش داوری کمتری به موضوعات توجه می کند.
این نوع مطالعات بر اساس نتایج یک تکنیک تصویربرداری به نام ام آر آی عملکردی به دست آمده است. این تکنیک تصویر برداری به دانشمندان علوم اعصاب اجازه می دهد تا قسمت هایی از مغز افراد را که در پاسخ به محرک ها یا در حالت استراحت روشن و خاموش می شوند، مشاهده کنند.
با این حال، ما واقعا نمی توانیم مطمئن باشیم که این موارد مسئول تغییرات در ساختار شناختی انسان هستند که در میان سالی شاهد آن هستیم.
به گفته پژوهشگران ممکن است پیوندی بین این دو حوزه وجود داشته باشد، اما اثبات آن دشوار است. با نگاهی به داده های این مطالعه، مشخص می شود رخدادهای میانسالی در مغز شامل تجدید ساختار نسبتاً تدریجی است، نه یک تغییر گامی چشمگیر.
بنابراین شاید تجدید ساختار بزرگ در مغز وجود نداشته باشد و ما دقیقا نمی دانیم که چگونه این موضوع به افزایش سطح شناخت تفسیر می شود، اما مطالعات فوق اثبات می کند که تغییراتی در مغز با افزایش سن رخ می دهد.
شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Psychophysiology منتشر شده است.