مراحل رشد کودک قابل پیش بینی است
رشد کودک از نوزادی وابسته به کودکی نوپا که راه رفتن و حرف زدن میداند بهسرعت اتفاق میافتد؛ اما بهطورکلی قابل پیشبینی است. منحنی رشد و قوس تکاملی متداول شامل مجموعهای از نقاط عطف در طول مسیر در چندین زمینه است که تشخیص و شناسایی و حمایت از آنها برای والدین ضروری است به عنوان مشاور خانواده و یا معلم و مربی کودک میتوانید در درک بهتر رشد کودکان والدین را یاری کنید و منابع کمکی را در این زمینه پیشنهاد دهید.
جسمانی: کودکان اول دستهای خود را مییابند سپس غلت میخورند و به اجسام میرسند، مرحله بعدمی نشینند، لیز میخورند، میخزند و می گردناند سپس راه میروند آنها همچنین یاد میگیرند اشاره کنند و اشیا را بگیرند و حمل کنند و زمانی که سهسالهاند بدوند و با دوپا بپرند. والدین میتوانند با فهمیدن زمان غذا و حرکات داربست از آنها حمایت کنند برای مثال یک آیتم دعوتکننده دور از دسترس فقط برای تشویق کردن آنها به تلاش کردن قرار دهند.
شناختی: نوزادان با پاسخهای بازتابی شروع میکنند و سپس با چشمان خود متمرکز میشوند. آنها میتوانند حرکات را دنبال کنند و چهره افراد آشنا را تشخیص دهند.
نوزادان و کودکان مهارت حل مسائل پیچیده را از طریق بازی و آزمایش توسعه میدهند. بین 1 تا 3 سالگی کودکان برای به دست آوردن مهارتهای زبانی تلاش میکنند، آنها واژگان و عبارات ساده را میآموزند و بیشتر از آن چیزی که میتوانند بگویند میفهمانند. از بدو تولد صحبتهای والدین و آواز مطالبی را که میخوانند در رشد شناختی آنها تأثیر میگذارد.
اجتماعی-عاطفی: مهارتهای اجتماعی –عاطفی نوزادان را از پایه با دلبستگی ایمن و پاسخگویی والدین رشد میدهند. در حین رشد رفاه اجتماعی عاطفی خود را از والدین الگوبرداری میکنند. بهعنوان کودکان نوپا شروع به نشان دادن حس شوخطبعی و درک نشانههای اجتماعی میکنند. والدین میتوانند مهارتهای اجتماعی عاطفی کودکان را از طریق دستیابی به هوش هیجانی آنها و تمرین پاسخگویی و فرزند پروری مثبت پرورش دهند.
درک ناکافی از رشد و تکامل کودکان میتواند منجر به انتظارات غیرواقعی شود
والدین تمایل دارند اطلاعات و توصیههای بیشتری در مورد پیشبینی رشد تکاملی در حیطه جسمانی دریافت کنند. همه میدانند که کودکان نوپا راه میروند، مینشینند و ...
با این حال رشد شناختی و هم رشد اجتماعی –عاطفی کمتر شناختهشده است و به گفتوگوهای بیشتری برای برای ارتقا دانش والدین و مربیان نیازمندیم
به گزارش میگنا یگانه عامری مترجم این مطلب در ادامه اضافه میکند درک ناکافی از رشد و تکامل کودکان میتواند منجر به انتظارات غیرواقعی شود که کوکان قادر به برآورده کردن آنها نیستند و این باعث افزایش ناامیدی والدین میشود و بر رفتار آنها تأثیر منفی میگذارد واقعیت سخت این است که توسعه مهارتهایی که کودکان برای تبدیلشدن به بزرگسالانی سازگار و موفق در ارتباطگیری، سواد عاطفی، همکاری و خودتنظیمی نیاز دارند زمان میبرد
هنگامیکه والدین مراحل اولیه رشد دوران کودکی درزمینهٔ های جسمانی، شناختی و اجتماعی- عاطفی درک کنند مجالی برای انتظارات غیرواقعی وجود نخواهد داشت و ناامیدیشان به حداقل خواهد رساند.
یگانه عامری مترجم