فهرست مطالب
دروپریدول (droperidol) یک بوتیروفنون و یک مشتق از بوتیروفنون و آنتاگونیست دوپامین است که برای پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ بعد از عملهای جراحی و شیمی درمانی استفاده میشود. همچنین از این دارو در مراقبتهای حاد برای اهداف مختلف از جمله آرامبخشی سریع بیماران مبتلا به بیقراری، پرخاشگری یا افرادی که رفتار خشونتآمیز نشان میدهند، استفاده میشود. پس میتوان در یک کلام گفت که این آمپول از حالت تهوع و استفراغ بعد از جراحی یا سایر بیقراریها جلوگیری میکند. این دارو با مسدود کردن موادی در بدن شما که ممکن است باعث تهوع و استفراغ شود، عمل میکند. این دارو متعلق به دستهای از داروها به نام ضداستفراغها است. اگر این دارو برای شما تجویز شده و به دنبال جواب سوالاتتان هستید با ادامه این مقاله از دکترتو همراه ما باشید. اگر هم نیاز به مشاوره گرفتن از یک داروساز یا پزشک متخصص روانپزشک در این زمینه دارید وبسایت دکترتو همراه شماست. میتوانید به کمک دکترتو، بهترین پزشکان در زمینه مشاوره دارویی را بیابید و با خیال راحت پاسخ و سوالاتتان را دریافت کنید.
دروپریدول چیست؟
دروپردیول یک داروی ضددوپامینرژیک است که به عنوان ضداستفراغ و ضدروان پریشی تجویز و مصرف میشود. دروپریدول همچنین اغلب به عنوان یک آرامبخش سریع در درمان بیماران ویژه و در مواردی که پرخاشگری تحریکآمیز یا رفتار خشونتآمیز وجود دارد تجویز میشود. این دارو به طور موثری بیمار را آرام کرده و حالات پرخاشگرانه این دسته بیماران را کنترل میکند.
دروپریدول به شکل آمپول موجود است و تزریق آن اصولا توسط خود پزشکان و کادر درمان و در زمان تشخیص نیاز به دارو انجام میگیرد.
نحوه مصرف دروپریدول
تزریق دروپریدول برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغی ممکن است پس از جراحی یا اقدامات درمانی تشخیصی ایجاد شود استفاده میگردد. این دارو باید توسط یا تحت نظارت مستقیم پزشک تجویز و تزریق شود.
بهترین زمان مصرف آمپول دروپریدول
تجویز دروپریدول اصولا چیزی حدود ۳۰ دقیقه قبل از پایان جراحی انجام میشود. در صورت لزوم ممکن است دوزهای تکرار و برای افزایش اثربخشی دارو هر ۶ ساعت یک بار تجویز شود.
روانپزشک برای درمانت دروپریدول تجویز کرده؟
قبل از تزریق از یک متخصص مشاوره بگیر.
موارد مصرف دروپریدول
دامنه استفاده از دروپریدول گسترده است و پزشکان در شرایط مختلفی که چندان هم مشابه هم نیستند این دارو را تجویز میکنند. مثلا در حالی که دروپریدول برای رفع تهوع ناشی از عمل تجویز میشود، برای بهبود شرایط بیماران روان پریش و حتی برای کاهش فشار خون هم تجویز میگردند. در ادامه کاربردهای مختلف آمپول دروپریدول را به طور کامل توضیح دادهایم:
۱. تهوع ناشی از جراحی
آمپول دروپریدول یک آنتیسایکوتیک معمولی بوده که به عنوان داروی ضدتهوع استفاده میشود. در حالی که نحوه دقیق عملکرد دروپریدول برای درمان حالت تهوع و استفراغ مشخص نیست، اما گفته شده که پس از تزریق، عملکرد دوپامین را در بخشی از مغز که باعث تهوع و استفراغ میشود، مسدود میکند.
۲. روان پریشی
دروپردیول به عنوان یک آرامبخش برای کنترل بیقراری در مبتلایان به روان پریشیهای حاد و درمان تحریک پذیری عصبی تجویز میشود.
۳. کاهش فشار خون و فشار عروق ریوی
دروپریدول بر فشار خون تاثیر میگذارد. حتی اگر بیمار سابقه اختلال فشار خون نداشته باشد این دارو میتواند شرایط فشار را متعادل کند. تزریق آمپول دروپردیول میتواند باعث پایین اوردن فشار خون بالا فوری (هیپوتانسیون) یا افزایش فشار خون (فشار خون بالا) برای بیماران در شرایط پرفشاری و کم فشاری خون شود.
۴. آرامش اعصاب
دروپریدول همراه با یک داروی ضددرد اپیوئیدی مانند فنتانیل و به منظور حفظ بیمار در حالت آرام از نورولپتانالژزی و بیتفاوتی نسبت به محیط اطراف تزریق میشود. این دارو توسط متخصصین اعصاب و روان برای تسکین شرایط بیماران تجویز میگردد.
دوز مصرف دروپریدول
دوز تزریق دروپریدول تنها باید توسط یا تحت نظارت مستقیم پزشک شما تجویز شود. حداکثر دوز اولیه توصیه شده دروپریدول ۲.۵ میلی گرم است. ممکن است دوزهای ۱.۲۵ میلی گرمی اضافی از دروپریدول هم تجویز شود. با این حال، دوزهای اضافی باید با احتیاط و تنها در صورتی که منافع آن بیشتر از خطرات باشد، تجویز شوند.
عوارض جانبی مصرف دروپریدول
مصرف دروپردیول هم مانند بسیاری از داروهای دیگر با عوارضی همراه است. از جمله عوارض جانبی مصرف داروی دروپردیول میتوان موارد زیر را نام برد:
- واکنشهای آلرژیک
- بثورات پوستی
- خارش
- کهیر
- تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
- افسردگی
- تنفس آهسته یا کم عمق
- احساس سرگیجه و گیجی
- تغییر ریتم قلب
- کاهش فشار خون
- توهم
- بی قراری
- حرکات کنترلنشده و تکراری بدن
- سفتی یا اسپاسم عضلانی
- لرزش
- از دست دادن تعادل
- راه رفتن ناهماهنگ
- مشکلات خواب
به دنبال راهی برای درمان روانپریشی هستی؟ کلیک کن.
موارد احتیاط و منع مصرف دروپریدول
دروپریدول باید با احتیاط فراوان در بیمارانی که ممکن است در معرض خطر ابتلا به سندرم QT طولانی مدت مانند نارسایی احتقانی قلب، برادی کاردی، استفاده از یک دیورتیک، هایپرتروفی قلب، هیپوکالمی و هیپومنیزیمی باشند، تجویز شود. همچنین برای تزریق این دارو به بیمارانی که در هر یک از شرایط زیر هستند باید تمامی جوانب در نظر گرفته شود:
- افراد دارای ضربان قلب نامنظم یا ضربان قلب آهسته
- بیماران کلیوی
- بیماران کبد
- افراد دارای اختلال الکترولیتی مانند سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون
- افراد مبتلا به فئوکروموسایتوما (تومور غده فوق کلیوی)
- در صورت داشتن سابقه شخصی یا فامیلی سندروم QT
- افراد دارای سابقه سو مصرف الکل
مصرف دروپریدول در بارداری
در دوران بارداری تنها باید دروپریدول در شرایطی استفاده شود که فواید آن از خطرات احتمالی آن بیشتر باشد.
مصرف دروپریدول در شیردهی
بر اساس گزارش تحقیقات مختلف، اثرات مصرف امپول دروپریدول در شیرخواران ناشناخته است. مصرف تک دوز یا کوتاه مدت دروپریدول در دوران شیردهی (مانند مواقع جراحی)، به احتمال زیاد روی نوزاد شیرخوار تاثیر منفی خاصی نمیگذارد، به خصوص اگر شیرخوار بزرگتر از ۲ ماه سن داشته باشد.
اختلالات دارویی دروپریدول
اگرچه برخی داروها به هیچ وجه نباید با هم استفاده شوند، در مقابل هم برخی دیگر از داروها ممکن است با هم استفاده شوند و تداخلی ایجاد نکنند. در این موارد، پزشک ممکن است بخواهد دوز را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری لازم باشد. هنگامی که شما داروی دروپردیول را دریافت میکنید، بسیار مهم است که پزشک متخصص از سایر داروهایی که مصرف میکنید مطلع باشد.در نتیجه این اتفاق پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که شما را با این دارو درمان نکند یا برخی از داروهای دیگری که مصرف میکنید را تغییر دهد. به طور کلی داروهایی که با دروپردیول تداخل دارند عبارتند از:
- آباریکس
- آلفوزوسین
- آموکساپین
- آپومورفین
- تری اکسید آرسنیک
- آنتی بیوتیکهای خاصی مانند سیپروفلوکساسین، کلاریترومایسین، اریترومایسین، گاتی فلوکساسین، جمی فلوکساسین، لووفلوکساسین، موکسی فلوکساسین، نورفلوکساسین، افلوکساسین، پنتامیدین، اسپارفلوکساسین، تلیترومایسین و ترولئندومایسین
- داروهای خاصی برای سرطان، مانند دانوروبیسین، دوکسوروبیسین
- داروهای خاصی برای عفونتهای قارچی مانند فلوکونازول، ایتراکونازول، کتوکونازول، پوزاکونازول، وریکونازول
- برخی از داروهای خاص برای ضربان قلب نامنظم مانند dronedarone
- کلروکین
- سیزاپراید
- کلوزاپین
- هالوفانترین
- هالوپریدول
- ماپروتیلین
- متادون
- اکتروتید
- سایر داروهای تهوع و استفراغ مانند دولاسترون و پالونوسترون
- فنوتیازینها مانند کلرپرومازین، فلوفنازین، مزوریدازین، پرفنازین، پروکلروپرازین، تیوریدازین و تری فلوپرازین
- پیموزاید
- رانولازین
- ریسپریدون
- سرتیندول
- نمکهای فسفات سدیم
- تاکرولیموس
- داروهای ضدافسردگی سه حلقهای مانند آمی تریپتیلین، دزیپرامین، نورتریپتیلین و…
- واردنافیل
- باربیتوراتها
- دیورتیکها
- دوفتیلید
- ملینها
- داروهای مخدر برای کاهش درد
- داروهای موثر در تغییر ریتم قلب
اطلاعات دارویی دروپریدول
در جدول زیر اطلاعات دارویی دروپردیول را مشاهده میکنید.
اسامی رایج | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
آمپول دروپریدول | لرزش | داروهای ضدافسردگی سه حلقهای |
آمپول دروپریدول پن فارما | توهم | داروهای تهوع و استفراغ مانند دولاسترون و پالونوسترون |
– | بیقراری | تری اکسید آرسنیک |
– | احساس سرگیجه و گیجی | آنتیبیوتیکهای خاص |
– | تغییر ریتم قلب | داروهای سرطان |
– | کاهش فشار خون | داروهای خاص برای عفونتهای قارچی |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروی دروپریدول در کنار فوایدی که برای درمان مشکلاتی نظیر فشار خون، تهوع ناشی از جراحی و مشکلاتی مانند روان پریشی دارد، باید با احتیاطات خاصی تجویز شود. همچنین تاکید میشود که پیش از تزریق دروپردیول حتما پزشک را در جریان سایر داروهای مصرفی قرار دهید. اگر هم از بابت مصرف این دارو شک دارید، باید پیش از مصرف حتما با یک دکتر روانپزشک مشورت کنید و مشاوره شوید.
بهترین پزشکان در زمینه مشاوره دارویی و مشاوره آنلاین روانپزشک را میتوانید در وبسایت دکترتو بیابید. دکترتو به شما امکان دریافت نوبت مشاوره آنلاین و ویزیت حضوری به شکلی ساده را میدهد. همچنین میتوانید در این وبسایت اطلاعات تکمیلی هر پزشک را به صورت مجزا بررسی کنید و پس از مقایسه پزشکان مختلف بهترین و مناسبترین پزشک را برای خود بیابید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!