فهرست مطالب
زمانی که برای فردی تومور مغزی تشخیص داده شود، در اولین قدم تیم پزشکی باید مشخص کند که نوع تومور چیست و چه مشخصاتی دارد. گزینههای درمانی مختلفی در حال حاضر برای بیماران مبتلا به تومور مغزی وجود دارد. حتی به نوعی میتوان گفت که برای افراد مبتلا به تومور مغزی بیش از هر زمان دیگری امید به زندگی وجود دارد، چرا که تحقیقات به ایجاد درمانهای پیشرفته مانند زمینههای درمان تومور و سایر نوآوریها کمک کرده است. در حال حاضر گزینههای مختلفی برای درمان تومور مغزی وجود دارد. در این مقاله از دکترتو به صورت کامل با گزینههای مختلف درمان سرطان تومور مغزی و انواع غیرسرطانی آن میپردازیم. اما اگر علائم مغزی خاصی دارید بهتر است با یک متخصص مغز و اعصاب یا جراح در این باره صحبت کنید. شما میتوانید از خدمات نوبتدهی دکترتو برای دریافت نوبت حضوری و خدمات آنلاین برای مشاوره با بهترین متخصصان استفاده کنید.
درمان تومور مغزی چیست؟
این عارضه از بیماری های مغزی خطرناک است. درمان تومور مغزی بستگی به این دارد که آیا تومور سرطان مغز است یا سرطانی نیست که تومور خوشخیم مغز نیز نامیده میشود. گزینههای درمانی نیز به نوع، اندازه، درجه و محل غده در سر بستگی دارد. گزینهها ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی، رادیوسرجری، شیمی درمانی و درمان هدفمند باشد. هنگام بررسی گزینههای درمانی، تیم مراقبتهای بهداشتی شما سلامت کلی و ترجیحات شما را نیز در نظر میگیرد و برایناساس بهترین درمان تومور مغزی را انتخاب میکنند. حتی ممکن است برای برخی از بیماران فوراً نیازی به درمان وجود نداشته باشد. برای مثال زمانی که تومور بسیار کوچک و بیخطر است، سرطانی نیست یا علائمی ایجاد نمیکند، ممکن است فوراً به درمان نیاز نباشد. به هر حال، درمان اصلی تومورهای مغزی، جراحی و رادیوتراپی است. برخی از افراد ممکن است شیمی درمانی داشته باشند.
آیا تومور مغزی بدخیم قابل درمان است؟
برخی از تومورهای مغزی ممکن است بدخیم باشند. بدخیم بودن به این معنی است که معمولا تومور روزبهروز رشد میکند و ممکن است به دیگر بخشهای مغز یا حتی دیگر قسمتهای بدن متاستاز کرده و گسترش یابد. همین موضوع درمان تومورهای مغزی بدخیم را چالش برانگیز میکند و معمولا درمان آنها کمی پیچیدهتر و سختتر است.
در ابتدا هدف اصلی برداشتن حداکثری تومور و خارج کردن سلولها و بافتهای بدخیم است. بعد از آن اگر خارج کردن کامل تومور امکان پذیر نباشد، اولویت جراح خارج کردن تومور تا جایی است که به بافتهای اطراف آسیب وارد نشود و از همه مهمتر علائم بیماری تا حد زیادی کاهش یابد. سپس تیم درمانی از دیگر روشها هم برای پاکسازی کامل ناحیه تحت درمان کمک میگیرد که این شامل شیمی درمانی یا رادیوتراپی میشود. با این حال در برخی از مواقع ممکن است تومورهای بدخیم بعد از جراحی و درمان بازگردد و در نتیجه روند درمان با مشکل روبهرو شود. حتی گاهی اوقات امکان درمان کامل تومورهای بدخیم هم وجود ندارد.
روش درمانی | توضیحات | کاربرد | مزایا | معایب |
---|---|---|---|---|
جراحی | برداشتن تومور به صورت کامل یا جزئی | تومورهای قابل دسترس، تومورهای خوشخیم، تومورهای بدخیم در مراحل اولیه | دقیقترین روش، امکان بررسی بافت تومور، کاهش فشار داخل جمجمه | خطر عفونت، خونریزی، آسیب به بافتهای سالم، امکان عود تومور |
رادیوتراپی | استفاده از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی | تومورهای باقیمانده پس از جراحی، تومورهای غیرقابل جراحی، تسکین درد | موثر در کنترل رشد تومور، امکان درمان موضعی | عوارض جانبی مانند خستگی، تهوع، ریزش مو |
شیمی درمانی | استفاده از داروهای ضد سرطان برای از بین بردن سلولهای سرطانی | تومورهای بدخیم، تومورهای متاستاتیک، کاهش اندازه تومور قبل از جراحی | امکان درمان در سراسر بدن، موثر در برخی انواع تومور | عوارض جانبی گسترده مانند تهوع، استفراغ، ریزش مو، تضعیف سیستم ایمنی |
دارو درمانی هدفمند | استفاده از داروهایی که به طور خاص سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند. | تومورهایی با جهشهای ژنتیکی خاص | کمتر عارضه جانبی نسبت به شیمیدرمانی، موثر در برخی انواع تومور | هزینه بالا، مقاومت دارویی |
ایمونوتراپی | تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلولهای سرطانی | تومورهای مقاوم به درمانهای دیگر | تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه طولانیمدت با سرطان | عوارض جانبی مانند التهاب، مشکلات خودایمنی |
پروتئومیکس | مطالعه پروتئینهای تولید شده توسط سلولهای توموری برای شناسایی اهداف درمانی جدید | تومورهای با ویژگیهای مولکولی خاص | شخصیسازی درمان، توسعه داروهای جدید | هزینه بالا، نیاز به تحقیقات بیشتر |
انواع روش درمان تومور مغزی
روشهای درمانی تومور مغزی بسته به شرایط هر فرد و نوع تومور متفاوت است. از روشهای غیرجراحی و غیرتهاجمی مانند رادیوتراپی و شیمی درمانی گرفته تا انواع شیوههای جراحی، همگی میتوانند به عنوان گزینه درمان تومورهای مغزی باشند.
۱. درمان تومور مغزی با جراحی
روشهای زیادی برای انجام جراحی برداشتن تومور مغزی وجود دارد. اینکه کدام گزینه برای هر فرد بهتر است بستگی به شرایط بیمار دارد. نمونههایی از انواع جراحی تومور مغزی عبارتند از:
- کرانیوتومی؛ روشی است که اکثر عملیات حذف تومور مغزی از این طریق انجام میشود و شامل برداشتن بخشی از جمجمه برای رسیدن به تومور مغزی است. کرانیوتومی برای درمان تومورهای سرطانی مغز و تومورهای خوشخیم مغز استفاده میشود.
- جراحی آندوسکوپی که در آن یک لوله نازک به نام آندوسکوپ از طریق بینی یا از طریق یک سری سوراخها و برشهای کوچک وارد مغز میشود. جراحی مغز آندوسکوپی اغلب برای درمان تومورهای هیپوفیز استفاده میشود. این تومورها درست در پشت حفره بینی رشد میکنند. لوله بلند و نازک از طریق بینی و سینوسها وارد مغز میشود.
- نورواندوسکوپی، نورواندوسکوپی یک روش جراحی کم تهاجمی است که میتواند برای درمان بیماریهای عصبی مختلف در مغز یا نخاع استفاده شود.
- روش شانت؛ روش شانت که اغلب همراه با جراحی برداشتن تومور مغزی انجام میشود، میتواند به کاهش فشار روی مغز ناشی از هیدروسفالی کمک کند.
- بیوپسی
- رادیوسرجری استریوتاتیک
میخوای برای جراحی تومور مغزی اقدام کنی؟
همین الان از بهترین متخصص نوبت بگیر.
۲. رادیوتراپی
یک روش دیگر درمان تومورهای مغزی، رادیوتراپی یا پرتودرمانی نام دارد. در این روش برای از بین بردن تومورهای مغزی از پرتوهای انرژی قدرتمند استفاده میشود. انرژی میتواند از اشعه ایکس، پروتونها و منابع دیگر تامین شود. پرتودرمانی برای تومورهای مغزی معمولاً از یک دستگاه در خارج از بدن انجام میشود.
به این تابش پرتو خارجی میگویند. به ندرت، پرتو را میتوان در داخل بدن قرار داد که به آن براکیتراپی میگویند. از پرتودرمانی میتوان برای درمان سرطانهای مغز و تومورهای خوشخیم مغز استفاده کرد. پرتودرمانی خارجی معمولاً در درمانهای کوتاه مدت روزانه انجام میشود. یک برنامه درمانی معمولی ممکن است شامل انجام پرتودرمانی پنج روز در هفته به مدت ۲ تا ۶ هفته باشد. (رادیوتراپی چیست؟)
۳. درمان تومور مغزی با شیمی درمانی
شیمی درمانی معمولا درمان تکمیلی است و بعد از جراحی تومور مغزی برای درمان کامل بیماری و جلوگیری از بازگشت تومور، انجام میشود. در این روش برای از بین بردن کامل تومورهای مغزی از داروهای قوی استفاده میشود. آنها را میتوان هم به صورت قرص و هم تزریقی مصرف کرد. گاهی اوقات داروی شیمی درمانی در طول جراحی در بافت مغز قرار میگیرد. شیمی درمانی میتواند برای درمان سرطان مغز و تومورهای خوشخیم مغز استفاده شود. گاهی اوقات همزمان با پرتودرمانی انجام میشود.
۴. درمان تومور مغزی با سایبرنایف
یکی دیگر از گزینههای درمان تومور مغزی، درمان با سایبرنایف است. سیستم CyberKnife یک گزینه اثبات شده و غیرجراحی برای درمان تومور مغزی است. این روش میتواند به به حداقل رساندن خطر عوارض جانبی احتمالی که میتواند بر کیفیت زندگی کوتاه مدت و بلندمدت تأثیر بگذارد کمک کند. درمان ممکن است در کمتر از ۱-۵ جلسه در عرض ۱-۲ هفته کامل شود. به طور معمول نیازی به قطع چرخه شیمی درمانی یا درمانهای ایمونوتراپی ندارد.
۵. درمان تومور مغزی با سلول های بنیادی
سلولهای بنیادی رویکرد جدید درمانی در علم انکولوژی هستند و از آنها برای درمان طیف وسیعی از سرطانها استفاده میشود. درمان با سلولهای بنیادی ممکن است یک درمان موثر برای سرطان متاستاتیک مغز و گلیوبلاستوما باشد. میتوان از قابلیت سلولهای بنیادی برای از بین بردن سلولهای سرطانی در نواحی از مغز استفاده کرد که دسترسی به آنها سخت است. همچنین این سلولها میتوانند به مناطقی از مغز که سلولهای سرطانی عمدتاً به آنجا مهاجرت میکنند، نفوذ کنند. با این که هنوز درمان تومورهای مغزی به این روش در مراحل اولیه است، اما چشماندازهای روشنی برای استفاده از سلولهای بنیادی برای درمان تومورهای مغزی وجود دارد.
۶. درمان خانگی تومور مغزی
با وجودی که درمان مشخص و قطعی خانگی برای تومورهای مغزی وجود ندارد، اما برخی از ترکیبات و مواد طبیعی وجود دارند که میتوانند هم در پیشگیری و هم در بهبود روند درمان موثر باشند. خصوصاً میتوان از برخی درمانهای گیاهی برای این منظور استفاده کرد. افزایش مصرف ویتامینهای ضروری و روی میتواند کمککننده باشد. همچنین بهتر است منابع بیشتر فولیکاسید مانند سبزیجات تازه یا توتها را مصرف کنید. افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان هم بسیار مفید و موثر است. زردچوبه، زنجبیل و چای سبز از جمله ترکیبات طبیعی هستند که میتوان از آنها برای کنترل علائم و جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی کمک گرفت.
۷. درمان تومور مغزی با دارو
دارو درمانی بخشی از برنامه شیمی درمانی در درمان تومورهای مغزی است. داروهای قوی مورد استفاده در برنامه درمانی میتوانند سلولهای سرطانی را از بین ببرند. داروهای رایج درمان تومور مغزی، تموزولوماید نام دارند. همچنین ترکیبی از داروهای پروکاربازین، لوموستین و وین کریستین هم برای درمان تجویز میشوند.
امپول آواستین برای درمان تومور مغزی
آمپول آواستین یک داروی جدید است که در درمان سرطانهای مغزی از آن استفاده میشود. این دارو در دسته داروهای ایمونوتراپی قرار میگیرد و بیشتر در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلولهای سرطانی نقش دارد.
قرص برای درمان تومور مغزی
قرصهای مختلفی ممکن است برای درمان تومور مغزی استفاده شود. با این حال اصلیترین داروی تجویزی در برنامه درمانی بیماران مبتلا به تومور مغزی، داروی تموزولوماید نام دارد.
۸. درمان گیاهی تومور مغزی
برخی از افراد درمانهای گیاهی را هم برای درمان تومور مغزی در نظر میگیرند و از داروهای گیاهی مختلف برای درمان استفاده میکنند. زنجبیل یکی از اصلیترین ترکیبات گیاهی است که در درمان سرطان مغز از آن استفاده میشود.
۹. درمان تومور مغزی در طب اسلامی (درمان تومور مغزی در طب سنتی)
در طب اسلامی از یک سری ترکیبات برای درمان تومور مغزی استفاده میشود. عسل ملکه، آب مرزنجوش، روغن بنفشه، تخم کتان و سرکه طبیعی انگور و مواردی از این دست در طب اسلامی برای درمان سرطان تومور مغزی استفاده میشوند.
۱۰. درمان تومور مغزی در طب سوزنی
در برخی از کشورها طب سوزنی یک گزینه درمانی انتخابی برای درمان انواع سرطانها از جمله درمان تومور مغزی است. البته در بیشتر مواقع از طب سوزنی به عنوان درمان مکمل، در کنار درمانهای پزشکی اصلی استفاده میشود. تحقیقات در خصوص میزان اثربخشی این روش درمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی در مغز ادامه دارد.
۱۱. رژیم غذایی مناسب حین درمان تومور مغزی
افرادی که تحت درمان سرطان تومور مغزی هستند باید از یک رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی پیروی کنند. افزایش مصرف مواد مغذی، انواع ویتامینها، روی، نیاسینامید و از همه مهمتر ترکیبات حاوی آنتیاکسیدان در رژیم غذایی افراد مبتلا به تومور مغزی بسیار مهم است. به افراد تحت درمان توصیه میشود که غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات سبوسدار، نان قهوهای، برنج قهوهای، ماکارونی قهوهای، میوه و سبزیجات تازه، لوبیا، حبوبات، میوههای خشک (مخصوصاً آلو و زردآلو خشک) و دانههای کتان بخورند.
درمان انواع گرید تومور مغزی
برداشتن تومور و بافت سرطانی از طریق جراحی ایمن، درمان اولیه برای تمامی گریدهای تومور مغزی است. خصوصاً در مورد بدخیمترین تومورهای مغزی که سرطان در نظر گرفته میشوند، جراحی همیشه بهترین و اصلیترین گزینه است. با این حال همیشه گزینههای درمانی و فرایندهای انتخابی برای هر بیمار باید بر اساس نوع تومور و گرید آن باشد.
تومور مغزی داری ولی نمیدونی کدام درمان بهتره؟ همین الان مشاوره بگیر.
درمان تومور مغزی گرید ۱
تومورهای گرید یک در مرحله اولیه هستند و معمولا سلولهای ظاهر طبیعیتری دارند و با سرعت کمتری رشد میکنند. اگرچه تومورهای مغزی درجه ۱ خوشخیم هستند، اما همچنان ممکن است بر اساس مکان و تأثیر بالقوه آنها بر عملکردهای عصبی نیاز به درمان داشته باشند. گزینههای درمانی ممکن است شامل برداشتن جراحی باشد، به ویژه اگر تومور علائمی ایجاد کرده یا نواحی مهمی از مغز را تحتتأثیر قرار دهد.
درمان تومور مغزی گرید ۲
تومورهای گرید ۲ هم معمولا در مراحل اولیه هستند و درمان آنها راحتتر است. معمولا درمان سرطان تومور مغزی گرید ۲ با شانس موفقیت بالاتری انجام میشود، چرا که هنوز تومورها رشد سریعی ندارند.
درمان تومور مغزی گرید ۳
تومورهای درجه ۳ که تومورهای گرید بالا هستند، سریعتر رشد میکنند و نیاز به درمان فوری دارند. اگر جراحی امکان پذیر باشد، جراح تا جایی که بتواند تومور را برمی دارد. پس از جراحی، معمولاً رادیوتراپی یا شیمی درمانی یا هر دو انجام خواهد شد.
درمان تومور مغزی گرید ۴
پیچیدهترین حالت درمان سرطان تومور مغزی، مربوط به تومورهای گرید ۴ است. درمان این درجه از سرطان به دلیل این که بیماری در مراحل پیشرفته نهایی قرار دارد بسیار سختتر و پیچیدهتر است. باز هم بسته به نوع و محل قرارگیری تومور، جراح سعی میکند تا حد امکان آن را خارج کند. با این حال در اکثر موارد این امکان وجود ندارد و تنها میتوان با شیمی درمانی یا پرتودرمانی، بیماری و علائم آن را کنترل کرد.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
تومورهای مغزی را میتوان جزو انواع رایج و خطرناک سرطان در نظر گرفت. با این حال مهمترین موضوع در خصوص این تومورها تشخیص و اقدام به موقع در مورد آنها است. بسته به این که تومور در چه مرحلهای است، خوشخیم است یا بدخیم و در کجای مغز قرار گرفته، گزینههای مختلفی برای درمان تومور مغزی وجود دارد. یک تیم جراحی متشکل از متخصصین مغز و اعصاب و جراح مغز و اعصاب ماهر و قوی میتواند با در نظر گرفتن تمامی شرایط یک بیمار، بهترین گزینههای درمانی را برای درمان سرطان تومور مغزی انتخاب کند. گاهی ممکن است به ترکیبی از درمانها نیاز باشد.
با این حال برای مشورت با پزشکان بیشتر میتوانید از خدمات غیرحضوری دکترتو بدین منظور استفاده کرده و با دکتر آنلاین مغز و اعصاب یا پزشک آنلاین جراح مغز و اعصاب بصورت متنی یا تلفنی صحبت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!