زخم بستر به عنوان یک آسیب یا زخم پوستی یکی از مشکلات شایع در سالمندان است، چرا که بسیاری از سالمندان به دلیل بیماری مدت زمان طولانی در یک حالت ثابت بر روی سطوح سخت مانند تخت، صندلی، ویلچر هستند، رخ می دهد.
هنگام دیدن آثار زخم بستر سریعاً درمان های خانگی را شروع کنید. در غیر این صورت حتماً به پزشک متخصص زخم مراجعه کنید. کلینیک زخم ایران با ارائه تخصصی درمان زخم های مزمن این امکان را برای شما عزیزان فراهم آورده است. در ادامه مطلب به بیان راه های مختلف درمان زخم بستر در خانه می پردازیم و روش های پیشگیری از آن را بیان می کنیم.
علائم و نشانه های زخم بستر در افراد مسن
اگر برای شما سوال شده است که از کجا متوجه شویم که فرد دچار زخم بستر شده است؟ باید به شما بگویم که زخم بستر علائمی دارد که با دیدن آن ها متوجه می شوید باید به فکر درمان زخم بستر باشید:
1. تورم: افزایش حجم و احساس فشار در ناحیه آسیبدیده
2. دون دون شدن پوست: ایجاد نواحی کوچک و برآمده روی پوست
3. قسمت های حساس به لمس پوست: ایجاد درد و ناراحتی موقع لمس ناحیه
4. پوسته پوسته شدن پوست: خشک شدن و جدا شدن لایههای سطحی پوست
5. تغییرات غیرعادی در رنگ پوست یا بافت: تغییر رنگ به قرمز، بنفش یا سیاه
6. عفونت: عفونت به شکل قرمزی، درد، یا ترشحات غیرعادی در زخم
7. تخلیه چرک مانند: ترشحات زرد یا سبز
مراحل درمان خانگی زخم بستر در سالمندان
به هیچ عنوان درمان خانگی زخم بستر در سالمندان را نادیده نگیرید. با انجام دادن روشهای زیر میتوانید در مدت نسبتاً کوتاهی نتیجه مطلوب درمان در منزل را مشاهده کنید.
درمان زخم بستر با تغییر پوزیشن فرد سالمند
تغییر موقعیت دراز کشیدن یا نشستن فرد یکی از مهمترین روشها برای درمان زخم بستر سالمندان است. با این کار، فشار از روی ناحیه آسیبدیده برداشته میشود و خطر ابتلا به زخمهای جدید کاهش مییابد. بهتر است هر 1 یا 2 ساعت موقعیت بدن را تغییر دهید تا از فشار مداوم بر روی نقاط حساس جلوگیری شود.
درمان زخم بستر با عسل
استفاده از عسل به دلیل خواص ضدعفونی کننده آن، از جمله روش های موثر درمان زخم بستر در طب سنتی محسوب می شود. عسل میتواند به تسکین و بهبود زخم کمک کند و همچنین خارش را کاهش دهد.
برای استفاده، کافی است یک لایه ضخیم از عسل را بدون فشار روی ناحیه آسیبدیده بدن قرار دهید و سپس آن را با یک پانسمان تمیز بپوشانید. این روش را روزی یک بار انجام دهید تا به بهترین نتیجه درمانی برسید.
استفاده از آب نمک برای بهبود زخم بستر
یک روش موثر دیگر برای درمان خانگی زخم بستر در سالمندان استفاده کردن از آب نمک است که میتواند به کاهش عفونت و التهاب کمک کند. برای استفاده، 2 قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب بریزید. بهتر است قبل از استفاده، آب نمک را روی گاز بگذارید تا جوش بیاید. بعد اجازه دهید خنک شود تا موقع استفاده به فرد آسیبی وارد نکند. حالا با دقت و بدون وارد کردن فشار، زخم را با این محلول بشویید. این کار را روزی 2 تا 4 بار تکرار کنید تا زخم بستر سالمند ضدعفونی شده و به بهترین شکل ممکن در مسیر بهبودی قرار بگیرد.
درمان زخم بستر با پودر زردچوبه در منزل
استفاده از پودر زردچوبه برای درمان زخم بستر به جهت خواص ضد التهابی، ضدعفونیکننده و آنتیاکسیدانی یکی از بهترین روشهای درمان خانگی است که میتواند به تسریع بهبود زخم کمک کند. برای استفاده، ابتدا ناحیه زخم را با آب شور تمیز کنید. سپس پودر زردچوبه را به اندازه کافی روی زخم بریزید تا کل ناحیه را بپوشاند. بعد از آن، زخم را با یک پانسمان تمیز بپوشانید و این کار را 3 بار در روز تکرار کنید. همچنین، نوشیدن شیر زرد چوبه گرم دو بار در روز میتواند به تقویت سیستم ایمنی و تسریع بهبودی زخم بستر سالمند کمک کند.
استفاده از آلوئه ورا برای درمان زخم بستر سالمندان
آلوئهورا روش مفید دیگری به دلیل خواص تسکین دهنده درد و رطوبت رسانی برای درمان زخم بستر سالمندان است. برای استفاده، یک برگ آلوئهورا را برش دهید و ژل داخل آن را روی زخم قرار دهید. چند دقیقه به آرامی مالش دهید تا ژل به خوبی روی ناحیه آسیبدیده جذب شده و خشک شود. سپس با یک پارچه تمیز و مرطوب ناحیه را پاک کنید. این روش را 3 بار در روز تکرار کنید تا ببینید این روش چقدر روی معالجه ی زخم بستر تاثیر دارد.
درمان خانگی زخم بستر با روغن نارگیل
روغن نارگیل به عنوان یک درمان خانگی طبیعی به دلیل داشتن اسیدهای چرب به سالم نگه داشتن پوست کمک میکند و بر بهبود زخم بستر سالمندان تاثیر مطلوبی دارد.
نحوه استفاده به این صورت است که روغن نارگیل را به آرامی روی نواحی آسیبدیده و اطراف آن مالش دهید تا روغن به عمق پوست نفوذ کند. در حین مالش، از وارد کردن فشار پرهیز کنید تا از هر گونه آسیب بیشتر جلوگیری شود. این روش میتواند به بهبود سریعتر زخمها و سلامت کلی پوست کمک کند.
چگونه از بروز زخم بستر در منزل پیشگیری کنیم؟
اگر می خواهید از هر گونه زخم بستر در افراد سالمند پیشگیری کنید موارد زیر را انجام دهید:
- تغییر موقعیت بدن هر ۲ ساعت یکبار
- استفاده از تشکهای نرم و مواج
- مراقبت از پوست
- تغذیه مناسب
- تعویض لباس یا ملحفههای خیس
- جلوگیری از چروک شدن لباس و ملحفه:
- جلوگیری از جا ماندن وسایل زیر سالمند
سخن آخر
در این نوشتار علائم حضور زخم بستر سالمندان را توضیح دادیم. به محض مشاهده اولین علامت ها باید به فکر درمان باشید. چرا که در مراحل اولیه زخم بستر درمان سریع تر و راحت تری خواهد داشت. با استفاده از مواد طبیعی و در دسترسی همچون عسل، زردچوبه و روغن نارگیل می تواند به طور موثری به درمان زخم بستر بپردازید. در غیر این صورت و در صورت وقوع زخم بستر با درجات شدید حتما باید از پزشک کمک بگیرید.