8 دلیل حالت تهوع که شاید از آن بی خبر باشید
احساس ناخوشی در اعماق معده و حالت تهوع یکی از بدترین شرایطی است که می‌تواند برای انسان رخ دهد.

آفتاب‌‌نیوز :

احساس ناخوشی در اعماق معده و حالت تهوع یکی از بدترین شرایطی است که می‌تواند برای انسان رخ دهد. اگر تا پیش از این تهوع و استفراغ را تجربه نکرده اید باید بدانید که این شرایط می‌تواند احساس سرگیجه، سردرگمی، و بی حالی را تا زمانی که ریشه مشکل کشف نشود به همراه دارد.

حالت تهوع یک نشانه بسیار عمومی است که می‌تواند به واسطه انواع مختلفی از بیماری‌ها و به عنوان فرآیندی عادی از تنظیم شرایط بدن شکل بگیرد. این بخشی فریبنده است. به نظر می‌رسد هر چیزی می‌تواند حالت تهوع را در شما ایجاد کند. آنفلوانزای معده، مسمومیت غذایی، بیماری حرکت، بارداری، و پرخوری از دلایل شایع این شرایط هستند.

زمانی که معده شما با مشکل مواجه می‌شود، دارو‌های ضد تهوع، مانند امترول و درامامین-ان، می‌توانند در بیشتر موارد به تسکین سریع شرایط کمک کنند. اگر علاقه‌ای به استفاده از دارو ندارید، استفاده از روغن‌های معطر مانند نعناع، اسطوخودوس یا زنجبیل می‌تواند در برخی افراد به تسکین شرایط کمک کند.

دلایل مختلفی برای بروز ناراحتی در معده وجود دارند که ممکن است به توجه بیشتری نیاز داشته باشند.

در معرض تجربه میگرن قرار دارید

این که چرا میگرن‌ها رخ می‌دهند، همچنان به طور دقیق مشخص نشده است. اما آن‌ها اغلب با حالت تهوع، استفراغ، و حساسیت به نور و صدا همراه هستند. نظریه‌های مختلفی درباره این که چرا میگرن موجب حالت تهوع می‌شود، وجود دارند.

کارشناسان بر این باورند که سروتونین، از مواد شیمیایی مغز، در این زمینه نقش دارد. سروتونین سیگنال‌هایی را به رگ‌های خونی در مغز ارسال می‌کند که بزرگتر شدن آن‌ها را در پی دارد که این شرایط گاهی اوقات می‌تواند موجب فعال شدن بخشی از مغز شود که مسئولیت کنترل حالت تهوع و استفراغ را بر عهده دارد.

نظریه‌ای دیگر به این موضوع اشاره دارد که میگرن‌ها بر بخشی از مغز که با اختلال گوش داخلی پیوند خورده است، تاثیر می‌گذارند، از این رو ارتباطی قوی با سرگیجه و حالت تهوع وجود دارد.

برای پیشگیری از میگرن شما باید از محرک‌های رایج که موجب این شرایط می‌شوند، از جمله استرس عاطفی، نور‌های روشن، روایح قوی، کمبود خواب و غذا نخوردن پرهیز کنید.

زمانی که با کمبود مایع در بدن خود مواجه هستید، بدن ارسال مایع و خون به اندام‌ها را اولویت بندی کرده و مهم‌ترین اندام‌ها شامل مغز و قلب در صدر فهرست قرار می‌گیرند. این می‌تواند جریان خون به سمت اندام‌های تشکیل دهنده دستگاه گوارش را کاهش داده و موجب بروز حالت تهوع و درد شکمی شود.

مضطرب هستید

اضطراب می‌تواند فعالیت سیستم عصبی خودمختار، به ویژه واکنش جنگ یا گریز، را افزایش دهد. زمانی که این اتفاق رخ می‌دهد، جریان خون به سمت عضلات افزایش یافته و خون کمتری به اندام‌های تشکیل دهنده دستگاه گوارش ارسال می‌شود که می‌تواند موجب بروز حالت تهوع شود.

هورمون‌های استرس مانند کورتیزول، اپی‌نفرین و موارد دیگر نیز در جریان خون ترشح می‌شوند که تعداد انقباض‌های معده را افزایش داده و موجب حالت تهوع می‌شود.

بهترین کاری که می‌توانید برای پیشگیری از بروز حالت تهوع در آینده انجام دهید، یافتن روشی برای مدیریت اضطراب است. این می‌تواند به معنای انجام تمرینات خودآرامی، دریافت مشاوره، ورزش، یا مصرف دارو‌های تجویز شده توسط پزشک باشد.

با کم آبی بدن مواجه هستید

کم آبی بدن زمانی رخ می‌دهد که بدن برای انجام فرآیند‌های عادی خود به میزان کافی آب در اختیار ندارد، به این معنی که علائمی فراتر از احساس تشنگی شدید شکل می‌گیرند.

زمانی که با کمبود مایع در بدن خود مواجه هستید، بدن ارسال مایع و خون به اندام‌ها را اولویت بندی کرده و مهم‌ترین اندام‌ها شامل مغز و قلب در صدر فهرست قرار می‌گیرند. این می‌تواند جریان خون به سمت اندام‌های تشکیل دهنده دستگاه گوارش را کاهش داده و موجب بروز حالت تهوع و درد شکمی شود.

مصرف مایعات به میزان کافی عاملی کلیدی برای پیشگیری از این شرایط است. اگرچه میزان آب مورد نیاز بدن از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر بزرگسالان باید روزانه ۱۱ تا ۱۶ فنجان آب مصرف کنند. شاید زیاد به نظر برسد، اما چای، قهوه، میوه‌ها و سبزیجاتی مانند خیار، گوجه فرنگی، و هندوانه همگی می‌توانند در تامین آب مورد نیاز بدن نقش داشته باشند.

قند خون شما بیش از حد پایین است

هورمون‌ها در تنظیم سطوح قند خون بدن انسان نقش دارند. اما اگر قند خون شما بیش از حد پایین باشد، سطوح برخی هورمون‌ها مانند گلوکاگون و اپی‌نفرین برای کمک به بدن در تولید گلوکز بیشتر افزایش می‌یابند. زمانی که این اتفاق رخ می‌دهد، معده افزایش سیگنال‌هایی را تجربه می‌کند که می‌تواند موجب شکل گیری حالت تهوع شود.

قند خون پایین می‌تواند بر سیستم عصبی خودمختار انسان نیز اثرگذار باشد، همانند مکانیزمی که در حالت تهوع مرتبط با اضطراب شاهد بودیم.

برای کمک به حفظ سطوح پایدار قند خون مواد غذایی که از شاخص گلیسمی پایین برخوردار هستند را مصرف کنید. بیشتر میوه ها، سبزیجات غیر نشاسته ای، حبوبات، و جو دوسر گزینه‌های خوبی هستند.

زمانبندی وعده‌های غذایی نیز اهمیت دارد. با مصرف وعده‌های غذایی کوچکتر، اما با تکرار بیشتر در طول روز می‌توان از هیپوگلیسمی پیشگیری کرد. به اندازه وعده‌های غذایی خود توجه داشه باشید و در آن‌ها از پروتئین بدون چربی، چربی‌های مفید، و کربوهیدارت‌هایی با شاخص گلیسمی پایین استفاده کنید و هر سه تا چهار ساعت یک بار غذا بخورید.

به بیماری بازگشت اسید معده مبتلا هستید

بیماری بازگشت اسید معده می‌تواند موجب حالت تهوع شود، زیرا اسید معده به بخش پایینی مری، لوله‌ای که دهان را به معده متصل کرده است، وارد می‌شود.

این اسید می‌تواند به دیواره داخلی مری آسیب برساند که در بروز حالت تهوع نقش دارد. از دیگر علائم شایع بازگشت اسید معده می‌توان به سینه درد، سوزش سردل، دشواری در بلع غذا، یا احساس وجود یک توده در گلو اشاره کرد.

برای پیشگیری از این شرایط از پرخوری، سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد کافئین یا الکل و خوردن غذا‌های تند، چرب یا اسیدی پرهیز کنید. این موارد می‌توانند علائم مرتبط با بازگشت اسید معده را تشدید کنند.

دراز نکشیدن به مدت حداقل ۳۰ دقیقه پس از وعده‌های غذایی نیز می‌تواند مفید باشد. دارویی‌هایی مانند زانتاک یا نکسیوم نیز برای تسکین سوزش سردل موثر هستند.

ممکن است به اولسر پپتیک مبتلا باشید

اولسر‌های پپتیک زمانی رخ می‌دهند که اسید به دیواره مخاطی معده نفوذ کرده و موجب بروز یک زخم باز می‌شود. این می‌تواند به شکل گیری معده درد سوزناک، نفخ، سوزش سردل، و حالت تهوع منجر شود.

پزشک برای درمان اولسر‌ها به طور معمول آنتی بیوتیک‌ها یا دارو‌هایی را برای کاهش تولید اسید معده تجویز می‌کند. همچنین، ممکن است به پرهیز از مصرف دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و استروئید‌ها نیاز باشد، زیرا آن‌ها می‌توانند خطر اولسر‌های پپتیک را افزایش دهند. نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و مصرف غذا‌های تند می‌توانند علائم بیماری را تشدید کنند.

آلرژی‌ها در پس پرده قرار دارند

در کنار آبریزش چشم، خارش گلو، و عطسه مداوم، آلرژی‌های فصلی می‌توانند موجب ترشح پشت بینی شوند، به این معنی که مخاط اضافی در بینی به جای ورود به مسیر‌های بینی وارد گلو می‌شود. این شرایط به راحتی می‌تواند گلو را تحریک کرده یا موجب سرفه شود، اما زمانی که مخاط مسیر خود به سمت پایین مری را ادامه داده و وارد معده شود ممکن است حالت تهوع شکل بگیرد.

برای پیشگیری از این شرایط از هر چیزی که ممکن است محرکی برای آلرژی‌ها باشد، پرهیز کنید. با کمک برخی دارو‌های ضد آلرژی بدون نسخه میزان ترشح مخاط را زیر کنترل بگیرید. اگر شرایط آلرژی شما غیر قابل تحمل شده است به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسب برای مقابله با این شرایط تجویز شود.

با معده خالی قرص مصرف کرده اید

حالت تهوع یکی از عوارض جانبی بسیاری از داروها، از جمله دارو‌های ضد افسردگی، دارو‌های فشار خون، دارو‌های ضد بارداری، دارو‌های ضد درد، آنتی بیوتیک ها، و بسیاری موارد دیگر است. معده با ترشح اسید غذا را پردازش می‌کند، از این رو زمانی که با معده خالی قرص مصرف می‌کنید این اسید همچنان ترشح شده و موجب تحریک یا حالت تهوع می‌شود.

دارو‌های خود را به همراه غذا مصرف کنید و بررسی کنید آیا تغییری حاصل می‌شود یا خیر. اگر خود دارو موجب شکل گیری حالت تهوع می‌شود با پزشک خود درباره تغییر دوز یا در صورت امکان تجویز داروی دیگر صحبت کنید. همچنین، ممکن است به قطع مصرف دارو‌ها و مکمل‌های غیر ضروری دیگر نیاز باشد.