آیا معده خیلی پر واقعا می‌ترکد؟
شاید شنیده باشید که معده در صورت پرخوری مداوم و انباشت مواد غذایی در آن می‌ترکد. اما آیا بروز چنین شرایطی امکان پذیر است؟

آفتاب‌‌نیوز :

معده اندامی میان تهی و یکی از مهم‌ترین بخش‌های دستگاه گوارش محسوب می‌شود. گوارش از معده آغاز می‌شود و در روده کوچک و روده بزرگ، جایی که آنزیم‌های ترشح شده از لوزالمعده، کبد، و کیسه صفرا نیز نقش خود را در گوارش ایفا می‌کنند ادامه می‌یابد.

دستگاه گوارش مکانی است که مواد غذایی و مایعات در آن پردازش می‌شوند تا مواد مغذی از آن‌ها استخراج شده و محصولات زائد در قالب مدفوع از بدن دفع شوند. شاید شنیده باشید که معده در صورت پرخوری مداوم و انباشت مواد غذایی در آن می‌ترکد. اما آیا بروز چنین شرایطی امکان پذیر است؟

در شرایطی که بسیار نادر است، اما پارگی معده به واسطه غذا خوردن بیش از اندازه امکان پذیر است. در شرایط عادی، معده می‌تواند گنجایشی یک و نیم لیتری داشته باشد و اگر از این حد تجاوز کنید، ممکن است با حالت تهوع مواجه شوید. بیشتر افراد در اینجا متوقف می‌شوند و با مشکلی در معده خود مواجه نمی‌شوند. اما برخی افراد مبتلا به اختلال غذا خوردن می‌توانند این حد و مرز‌ها را نادیده گرفته و همچنان به خوردن ادامه دهند. این شرایط ممکن است به ترکیدن معده منجر شود.

برخی افراد هنگامی که بیش از اندازه غذا می‌خورند به طور طبیعی توقف واکنش‌ها را تجربه می‌کنند. زمانی که این شرایط برای سال‌ها رخ می‌دهد، معده توانایی خود در استفاده از عضلاتش را از دست می‌دهد و غذا را به بیرون پس می‌زند. اگر بدن غذای اضافی را به بیرون پس نزند و همچنان به غذا خوردن ادامه دهید، این شرایط نیز ممکن است به پارگی معده منجر شود. افزون بر این، هرچه بیشتر غذا بخورید فشار بیشتری به دیواره‌های معده وارد می‌شود، که می‌تواند موحب تضعیف و پارگی بافت معده شود. محتوای معده می‌تواند به بخش‌های دیگر بدن سرایت کرده و عفونت شکل بگیرد. در این مورد، به طور معمول برای ترمیم معده به انجام عمل جراحی نیاز است.

این امکان وجود دارد تا فرد در یک وعده چنان بیش از اندازه غذا بخورد که به معده آسیب رسانده و یا به پارگی مری منجر شود که البته این شرایط نادری است. پارگی معده می‌تواند موجب پیامد‌هایی شود که زندگی فرد را در معرض تهدید قرار می‌دهند. برخی موارد گزارش شده پارگی معده در افرادی مبتلا به یک بیماری مادرزادی به نام سندرم پرادر ویلی بوده است. این سندرم یک اختلال غذا خوردن است و موجب هوس شدید برای غذا می‌شود، که چاقی بیمارگون را به همراه دارد.

شکم چاق

عادات خطرناکی که به معده آسیب می‌زنند

برخی عادات خطرناک و ناسالم می‌توانند به دستگاه گوارش انسان آسیب وارد کنند. این عادات می‌توانند معده را تحت تاثیر قرار داده و همچنین موجب مشکلات پزشکی جدی شوند. در ادامه با برخی از آن‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.

برنامه غذایی ناسالم

اگر حتی بدانید باید چه میزان غذا بخورید، اگر از این که باید چه چیزی بخورید، آگاه نباشد، سودی کسب نخواهید کرد. برنامه غذایی ناسالم که شامل غذا‌های چرب، تند و فست فود‌ها می‌شود برای سوخت و ساز و شرایط معده شما خوب نیست. با گذشت زمان، این نوع رژیم غذایی بر معده تاثیر منفی خواهد گذاشت. برای ارائه عملکرد درست، معده شما به مواد مغذی دریافتی از مواد غذایی مصرفی وابسته است. از این رو، دنبال کردن یک برنامه غذایی سرشار از میوه ها، سبزیجات، دانه‌ها و مغز‌های خوراکی، حبوبات، و مواد غذایی سرشار از فیبر به حفظ سلامت معده کمک می‌کند.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن یکی از عاداتی است که می‌تواند عوارض منفی بسیاری برای بدن انسان به همراه داشته باشد. این کار نه تنها به معده آسیب می‌زند، بلکه دیگر اندام‌های حیاتی بدن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. سیگار کشیدن موجب ورود عناصر سرطان‌زا و سموم به بدن می‌شود، که می‌توانند دیواره مخاطی معده را تحریک کرده و موجب شکل گیری زخم‌های معده و سوزش سردل شود. همچنین، سیگار کشیدن می‌تواند موجب شکل گیری سنگ‌های کیسه صفرا و مشکلات کبدی شود.

مصرف الکل

الکل برای دستگاه گوارش انسان خوب نیست، زیرا یک عامل تحریک کننده محسوب می‌شود و خطر بیماری رفلاکس معده را افزایش می‌دهد. الکل تولید آنزیم‌های گوارشی و اسید را کاهش می‌دهد، که معده بدون آن‌ها توانایی گوارش درست غذا را ندارد. همچنین، مصرف الکل ممکن است به اختلال در عملکرد کبد و سرطان معده منجر شود.

نوشیدنی‌های انرژی‌زا

وجود کافئین در نوشیدنی‌های انرژی‌زا آن‌ها را به محصولاتی بد برای معده و روده‌ها تبدیل می‌کند. مصرف بیش از حد از نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌تواند به آسیب پایدار روده و آنفلوآنزای معده منجر شود. این نوشیدنی‌ها در ترشح آنزیم‌ها و اسید گوارشی اختلال ایجاد می‌کنند، که بر گوارش تاثیر منفی می‌گذارد.

برخی دارو‌ها

دارو‌ها می‌توانند به درمان برخی بیماری‌ها کمک کنند، اما آن‌ها می‌توانند عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشند. برخی داروها، مانند مسکن ها، ضد حساسیت ها، ضد دردها، آنتی بیوتیک‌ها و برخی دارو‌های ضد فشار خون بالا ممکن است به دیواره معده آسیب وارد کرده و موجب تحریک آن شوند. همچنین، آن‌ها ممکن است بر عملکرد کبد تاثیرگذار باشند و شما را در معرض خطر افزایش یافته ابتلا به زخم‌های معده قرار دهند. در صورت مواجهه با مشکلات گوارشی پس از آغاز مصرف دارویی جدید، صحبت با پزشک برای بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است.

عادات غذا خوردن نامناسب

زمانی که بدانید چه چیزی باید بخورید، اما الگو‌های غذا خوردن نامناسب و ضعیف داشته باشید، بار دیگر با مشکلات گوارشی مواجه خواهید شد. حتی سالم‌ترین مواد غذایی در صورتی که بیش از اندازه سریع غذا بخورید، سودی نخواهند داشت. این شرایط می‌تواند موجب سوء هاضمه شود. معده شما برای گوارش غذا به تولید شیره گوارشی نیاز دارد و در صورتی که معده با غذای بیش از اندازه در مدت زمانی کوتاه پر شده باشد این کار امکان پذیر نخواهد بود. به خواب رفتن سریع پس از وعده‌های غذایی نیز برای سلامت گوارش بد است. زیرا به معده زمان کافی برای گوارش درست غذا را نمی‌دهد.