آیا کاهش قد یکی از علائم پوکی استخوان است؟
فوق تخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: پوکی استخوان به دلیل کاهش تراکم استخوان‌ها، ممکن است قد افراد به تدریج کوتاه شود و این کاهش قد به طور مشخص در دوران بعد از یائسگی در زنان و در سنین بالاتر در مردان مشاهده می‌شود.

آفتاب‌‌نیوز :

دکتر عسل السادات اعظمی با اشاره به اینکه پوکی استخوان با کاهش تراکم و استحکام استخوان و شکستگی‌های بعدی دیده می‌شود، خاطرنشان کرد: شناسایی به موقع بیماری پوکی استخوان موجب می‌شود تا از سیر بیماری جلوتر باشیم و بتوانیم به موقع از سرعت پیش روی آن بکاهیم.

وی با بیان اینکه اکثر افراد در ۲۵ تا ۳۰ سالگی به حداکثر توده استخوانی می‌رسند که تغذیه کافی، مصرف مکمل ویتامین دی و پرهیز از عادات نادرست مثل مصرف سیگار و الکل در جلوگیری از عدم ابتلا به پوکی استخوان و یا کند شدن روند آن جلوگیری می‌کند، گفت: اگر پوکی استخوان درمان نشود باعث افسردگی و محدودیت حرکتی می‌شود و این سیکل معیوب ابتلا، عوارض آن را افزایش می‌دهد.

دکتر اعظمی با اشاره به اینکه پوکی استخوان ناشی از پیری در سن ۷۰ سالگی با بروز شکستگی‌ها و یا درد استخوانی بروز می‌کند به خصوص این موضوع در افرادی که پدر و مادرشان سابقه شکستگی گردن و یا ران را دارند بیشتر نمود دارد، گفت: وزن کمتر از ۵۸ کیلوگرم، مصرف سیگار و الکل و ابتلا به آرتریت روماتوئید زمینه ابتلا به پوکی استخوان را فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه مصرف روزانه ۱۲۰۰ واحد کلسیم در بانوان بالای ۵۰ سال و اقایان بالای ۷۰ سال و استفاده از مکمل ویتامین دی توصیه می‌شود، گفت: افراد مبتلا به پوکی استخوان حتی بر اثر یک ضربه آهسته مانند زمین خوردن، خم شدن و در موارد شدیدتر سرفه کردن دچار شکستگی استخوان می‌شوند.

دکتر اعظمی با اشاره به اینکه استخوان یک بافت زنده است که به طور مداوم و همزمان خود را تخریب و بازسازی می‌کند، پوکی استخوان زمانی رخ می‌دهد که سرعت تخریب استخوان از بازسازی آن بیشتر باشد، گفت: این عارضه به عنوان مهم‌ترین علت شکستگی‌های استخوانی بعد از یائسگی در زنان و افراد مسن شناخته می‌شود، در مواردی که پوکی استخوان موجب تضعیف مهره‌های ستون فقرات شود، به تدریج حالت کیفوز یا گوژپشتی در پشت بدن به وجود می‌آید.

وی با اشاره به اینکه پوکی استخوان که به آن «بیماری خاموش» نیز گفته می‌شود، در ابتدا علائم خاصی نداشته و نشانه‌های آن مدت‌ها بعد از شروع بیماری بروز پیدا می‌کنند، ابراز کرد: یکی از علائم پوکی استخوان، احساس درد در استخوان‌ها است. این درد خفیف تا متوسط است و در قسمت‌های مختلف بدن احساس می‌شود. استخوان درد ممکن است در طول روز تشدید شود و با استراحت کاهش پیدا کند.

فوق تخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به افراد مبتلا به پوکی استخوان ممکن است شکستگی‌های مکرر در مناطق مختلف بدن را تجربه کنند و این شکستگی‌ها معمولا در مفاصل، استخوان‌های کمر، ستون فقرات، مچ دست و پا و سایر استخوان‌ها رخ می‌دهند، ابراز کرد: تغییرات در نحوه راه رفتن نیز ممکن است نشانه پوکی استخوان باشد، زیرا به دلیل کاهش تراکم و عدم توانایی تحمل کامل وزن بدن توسط استخوان‌ها، افراد مبتلا به پوکی استخوان ممکن است مشکلاتی در حرکت و راه رفتن داشته باشند.

وی گفت: پوکی استخوان باعث کاهش کیفیت زندگی و بعضا محدودیت حرکتی دائمی می‌شود. در واقع عوارضی که موجب ایجاد پوکی استخوان می‌شوند از نشانه‌های آن جدی‌تر هستند.

دکتر اعظمی با اشاره به اینکه پوکی استخوان ممکن است باعث انحراف استخوانی شود، اظهار کرد: استخوان‌های پوک و ضعیف ممکن است باعث ایجاد محدودیت حرکت در اندام‌ها شود. این محدودیت می‌تواند تا جایی ادامه پیدا کند که فرد بدون کمک عصا یا ویلچر قادر به راه رفتن نباشد.

وی بیان کرد: پوکی استخوان می‌تواند اثرات روانی زیادی نیز داشته باشد، زیرا فرد به دلیل محدودیت حرکت، درد و کاهش استقلال ممکن است احساس ناتوانی و افسردگی را تجربه کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سبک زندگی، تغذیه مناسب، انجام فعالیت‌های ورزشی و عدم ابتلا به برخی از بیماری‌ها در کاهش روند پوکی استخوان ثاثیر زیادی دارد.