یک ساعت خواب بیشتر در شب معجزه می‌کند!
فقط ۴۶ دقیقه خواب بیشتر در شب، می‌تواند میزان تاب‌آوری، قدردانی و رضایت از زندگی را در ما افزایش دهد و حتی به بهبود رفتارهای اجتماعی نیز کمک کند.

آفتاب‌‌نیوز :

همیشه شنیده‌ایم که خواب بیشتر از هر جنبه‌ای که به آن نگاه کنیم، برای ما مفید است. اما دستیابی به هشت ساعت خواب جادویی که همه درباره‌اش صحبت می‌کنند، همیشه ساده نیست. حال، اگر بگوییم فقط ۴۶ دقیقه خواب اضافه می‌تواند حالتان را بهبود بخشد، چه؟ بر اساس یافته‌های مطالعه‌ی جدید، فقط کمی بیشتر خوابیدن در شب، نتایج مثبت چشمگیری را برای روان ما به دنبال دارد.

تحقیقات بسیاری به عواقب منفی کم‌خوابی پرداخته‌اند؛ از کاهش حافظه و تمرکز گرفته تا آسیب به دی‌ان‌ای و حتی افت عملکرد در زندگی. بسیاری از ما هم نگران اثرات منفی هستیم و همواره به دنبال روش‌های مختلف و راه‌حل‌هایی برای خواب بهتر می‌گردیم. اما چطور است که از جنبه‌ی دیگری به خواب نگاه کنیم؟

گروه محققان به سرپرستی الکساندر دو از دانشگاه بیلر در آمریکا که مطالعه‌ی اخیر را برای پایان‌نامه‌ی افتخاری خود، تحت نظارت دکتر مایکل کی اسکالین و دکتر سارا اشنیتکر انجام داد، تصمیم گرفتند این‌بار به‌جای تمرکز بر پیامد‌های منفی کم‌خوابی، بر مزایای مثبتی تمرکز کنند که خواب بیشتر می‌تواند به همراه داشته باشد.

اسکالین در بیانیه‌ای می‌گوید: «الکساندر دو ایده‌ای بدیع برای پایان‌نامه‌اش ارائه داد و پلی میان مطالعات قبلی در آزمایشگاه خواب و حوزه جدیدی ساخت که می‌تواند به شکل معناداری به علم خواب کمک کند.»

در پژوهش، ۹۰ جوان بین ۱۸ تا ۲۴ سال به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند: گروهی با زمان خواب دیرهنگام، گروهی با زمان خواب زودهنگام و گروهی که الگوی خواب معمول خود را حفظ کردند. اعضای گروه دیرخواب، ساعت ۲ بامداد می‌خوابیدند و ۷:۳۰ صبح بیدار می‌شدند که به‌طور میانگین خوابشان ۳۷ دقیقه کمتر از گروه معمول بود. در مقابل، گروه زودخواب ساعت ۱۰:۳۰ شب به خواب می‌رفتند و ۷:۳۰ صبح بیدار می‌شدند که به‌طور میانگین ۴۶ دقیقه بیشتر از حد خواب معمول بود.

شرکت‌کنندگان در طول هفته، عادات خواب خود را در دفترچه‌ای ثبت می‌کردند و وضعیت خوابشان نیز از طریق اکتی‌گرافی، روش غیرتهاجمی ثبت دوره‌های فعالیت و استراحت و اندازه‌گیری عینی پارامتر‌های خواب، توسط ساعت هوشمند بررسی می‌شد. در ابتدای هفته و پایان آن، پرسشنامه‌هایی درباره‌ی خواب‌آلودگی پر کردند و تست‌های شناختی انجام دادند.

محققان در مقاله نوشته‌اند: «به دلیل کمبود پژوهش درباره‌ی تأثیرات مثبت روان‌شناختی خواب، مجموعه‌ای از معیار‌های رایج برای سنجش تاب‌آوری، شکوفایی و قدردانی را در مطالعه‌ی خود گنجاندیم.» این آزمایش‌ها در آغاز و پایان دوره مطالعه انجام شدند و در آخر، از شرکت‌کنندگان درخواست شد که درباره‌ی چیز‌هایی که بابت آن‌ها قدردان هستند، بنویسند.

نتایج نشان داد که حتی تغییرات بسیار کوچک در الگوی خواب نیز می‌تواند تأثیرات چشمگیری را به دنبال داشته باشد.

اسکالین می‌گوید: «ما دریافتیم افرادی که در شب به طور میانگین ۴۶ دقیقه خواب بیشتر داشتند، احساس تاب‌آوری، قدردانی، رضایت از زندگی و هدفمندی بیشتری را به دست آوردند. در مقابل، افرادی که به طور میانگین ۳۷ دقیقه خوابشان کمتر شده بود، کاهش خلق‌وخو، تاب‌آوری، شکوفایی و قدردانی را تجربه کردند.».

اما تأثیر خواب فقط در بهزیستی فردی شرکت‌کنندگان دیده نشد. خواب بیشتر، باعث شد که میل به رفتار‌های اجتماعی مثبتی مانند کمک به خیریه و شرکت در فعالیت‌های اجتماعی نیز افزایش یابد؛ بدین معنی که خواب بیشتر می‌تواند پیامد‌های اجتماعی گسترده‌تری را به همراه داشته باشد.

اسکالین می‌افزاید: «مشخص شد که تأثیرات خواب بیشتر، وسیع‌تر از احساس هشیاری بیشتر در طول روز است.» خوشبختانه، اگر نتایج مطالعه درست باشد، شما هم می‌توانید با کمتر از یک ساعت خواب بیشتر از این مزایا بهره‌مند شوید و این هدف کاملاً دسترس‌پذیر به نظر می‌رسد.

یافته‌های مطالعه در مجله Positive Psychology منتشر شده است.