فهرست مطالب
آنفولانزا که با عنوان flu نیز شناخته میشود، یکی از شایعترین بیماریهایی است که سالانه افراد بسیار زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری در برخی مواقع به چالش اصلی درمانگران تبدیل میشود، چرا که ممکن است سویههای متفاوتی از آن به صورت همزمان در یک منطقه شیوع پیدا کند و در نتیجه کنترل و درمان بیماری مشکل شود. اما علائم بیماری و سرماخوردگی میتوانند برای شما نگران کننده باشند بنابراین بهتر است قبل از اقدام به مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک با یک پزشک عمومی در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از دکترتو برای تنظیم وقت حضوری و یا مشاوره آنلاین کمک بگیرید.
آنفولانزا چیست؟
آنفلوانزا یک بیماری مسری در دستگاه تنفسی است که بینی و گلو را آلوده میکند و میتواند به ریهها نیز منتقل شود. این بیماری توسط ویروس های آنفولانزا ایجاد میشود که میتوانند بیماری خفیف تا شدید را در افراد مختلف ایجاد کنند. در بسیاری از مواقع به بیماری آنفلوانزا، آنفلوانزای فصلی گفته میشود. این عفونت حاد تنفسی ممکن است توسط دستهای از ویروسها در فصول خاصی از سال (عمدتا پاییز و زمستان) ایجاد شود. آنفولانزا هنگام سرفه یا عطسه به راحتی بین افراد سرایت میکند. واکسیناسیون بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری است. آنفولانزا یکی از شایعترین بیماریهای عفونی است.
انواع بیماری آنفولانزا
ویروس های آنفولانزا باعث آنفولانزا میشوند. چهار نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد که شامل آنفلوانزای نوع A، B، C و D میشود. معمولا اصلیترین علت شیوع بیماری در فصل زمستان در اکثر کشورهای دنیا، دو نوع A و B هستند. ویروس های آنفولانزای A تنها ویروس های آنفولانزا هستند که باعث همه گیری آنفولانزا میشوند
عفونت های ویروس آنفولانزا C عموما باعث بیماری خفیف میشوند و تصور نمیشود که باعث اپیدمی انسانی شوند. ویروسهای آنفلوانزای D عمدتاً گاوها را تحت تأثیر قرار میدهند و به حیوانات دیگر منتقل میشوند. هنوز موردی از ابتلای انسانی به این تایپ از ویروس آنفلوانزا تایید نشده است. برخلاف ویروس های آنفولانزای نوع A، آنفولانزای نوع B فقط در انسان یافت میشود و معمولا باعث بیماریهای همهگیر نمیشوند.
نوع آنفولانزا | ویژگیهای اصلی | علائم شایع | روشهای درمان |
---|---|---|---|
A | شایعترین نوع، باعث همه گیریهای جهانی میشود. | تب بالا، سرفه خشک، گلودرد، بدن درد شدید، خستگی، سردرد، آبریزش بینی | استراحت کافی، مصرف مایعات فراوان، داروهای ضد ویروسی (در صورت تجویز پزشک)، تسکین علائم با داروهای بدون نسخه (مانند استامینوفن) |
B | باعث اپیدمیهای فصلی میشود، کمتر از نوع A همه گیر است. | مشابه نوع A، اما معمولاً علائم خفیفتر هستند. | مشابه نوع A |
C | کمترین شدت را دارد، شبیه سرماخوردگی است. | علائم خفیفتر مانند گلودرد خفیف، سرفه، تب کم | استراحت کافی، مصرف مایعات فراوان، داروهای تسکین دهنده |
D | عمدتاً گاوها را مبتلا میکند، در انسانها بیماریزایی ندارد. | – | – |
۱. آنفولانزا میمونی
یکی از انواع خطرناک آنفلوانزا، آنفلوانزای میمونی یا Mpox است که همانطور که از نام آن هم مشخص است، توسط میمونها منتقل میشود. Mpox یک بیماری عفونی است که توسط ویروس آبله میمون ایجاد میشود. این عفونت، به ویژه در کودکان و زنان باردار میتواند شدید باشد. عامل ابتلا به این عفونت ارتباطی به ویروسهای آنفلوانزا ندارد و این بیماری جزئی از همان خانواده ویروسهایی است که بیماریهای شدید آبله را در گذشته ایجاد میکردند و در دهه ۱۹۸۰ ریشهکن شدند. علائم بیماری نیز متفاوت است و شامل تب شدید، راشهای پوستی، گلودرد و خارش و درد شدید بدن میشود.
۲. آنفولانزا مرغی در انسان
آنفلوانزای مرغی توسط نوعی از تایپ A ویروس آنفلوانزا در پرندگان ایجاد میشود و سپس در اثر تماس با انسانها، از پرندگان به انسانها منتقل میشود. با این حال بیماری انسان توسط این ویروسها بسیار نادر است و شدت بیماری ناشی از عفونت ویروس آنفولانزای مرغی در انسان، از بدون علامت یا بیماری خفیف تا بیماری شدید که منجر به مرگ میشود متغیر است.
۳. آنفولانزا گوارشی (آنفولانزا معده)
نوع دیگری از آنفولانزا، آنفلوانزای گوارشی یا گاستروانتریت نام دارد. گاستروانتریت ویروسی یک عفونت رودهای است که شامل علائم و نشانههایی مانند اسهال آبکی (اسهال آبکی نشانه چیست؟)، گرفتگی معده، حالت تهوع یا استفراغ و گاهی اوقات تب است. رایجترین راه برای ایجاد گاستروانتریت ویروسی – که اغلب آنفولانزای معده نامیده میشود – از طریق تماس با یک فرد آلوده یا مصرف غذا یا آب آلوده است. ویروسهای مختلفی میتوانند عامل این نوع عفونت گوارشی باشند که رایجترین آنها شامل نوروویروسها و روتاویروسها میشوند.
۴. آنفولانزا نوع A
ویروس های آنفولانزای A بر اساس ترکیب پروتئینهای روی سطح ویروس به زیرگروههایی طبقه بندی میشوند که هر کدام از آنها میتوانند نوع متفاوتی از بیماری آنفلوانزا را در انسانها ایجاد کنند. این ویروسها میتوانند در زیرگروههای مختلف و از طریق میزبانهای متفاوت، به یک اپیدمی تبدیل شوند. آنفولانزای نوع A یا ویروس آنفولانزای A میتوانند حیوانات را آلوده کنند، اگرچه معمولاً افراد زیادی در سراسر جهان به این نوع ویروس آنفلوانزا مبتلا میشوند. پرندگان وحشی معمولاً به عنوان میزبان این ویروس آنفولانزا عمل میکنند. ویروس آنفولانزای نوع A به طور مداوم در حال تغییر است و بهطورکلی مسئول اپیدمیهای بزرگ آنفولانزا است.
۵. آنفولانزا اسپانیایی
یکی از خطرناکترین و مرگبارترین اپیدمیهای آنفلوانزا، آنفولانزای اسپانیایی بود. همه گیری آنفولانزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ حدود ۳۳ درصد از جمعیت جهان را مبتلا کرد. آنفولانزای اسپانیایی یک بیماری همه گیر بود – یک ویروس آنفولانزای جدید A که به راحتی پخش شد و مردم را در سراسر جهان آلوده کرد.
علائم آنفولانزا (علایم انفولانزا)
علائم آنفولانزا میتواند متفاوت باشد و از بیماری بدون علامت تا علائم خفیف، متوسط و شدید متغیر باشد. آنفولانزا یک بیماری عفونی حاد است که توسط ویروس آنفلوآنزا ایجاد میشود و معمولاً با علائم ناگهانی و شدیدی همراه است. این بیماری میتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود و در برخی موارد، به خصوص در افراد با سیستم ایمنی ضعیف، میتواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. این علائم شایع عبارتاند از:
- تب و درجه حرارت بالای بدن
- لرز
- سرفه
- گلودرد
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- درد عضلانی
- سردرد
- خستگی عمومی
- عفونت ریهها
- اسهال یا استفراغ
سرفه و گلودرد داری اما نمیدونی علائم سرماخوردگیه یا آنفولانزا؟
تا تشدید نشده نوبت بگیر.
آنفولانزا چند روز طول می کشد؟
مدت زمان ادامه داشتن بیماری بسته به نوع آن و شدت عفونت متغیر است. همچنین سن بیمار و سایر شرایط زمینهای هم تعیین کننده مدت زمانی است که آنفلوانزا طول میکشد. بیماری میتواند از یک هفته تا بیشتر از سه هفته هم ادامه داشته باشد. حتی برخی از افراد ممکن است در بیمارستان بستری شوند و تا چندین هفته علائم را نشان دهند.
آنفولانزا تا چند روز واگیر دارد؟
ویروس آنفلوانزا یک بیماری واگیردار و مسری است. معمولا بیماری از یک روز قبل از شروع علائم تا یک هفته بعد از آن میتواند از فرد آلوده به دیگران منتقل شود.
نشانه های آنفولانزا در نوزادان
نوزادان، خصوصا نوزادان زیر ۶ ماه جزو گروههای پرریسکی هستند که در معرض ابتلا به عفونت ویروس آنفلوانزا قرار دارند. به صورت کلی نوزادانی که اغلب به آنفولانزا مبتلا میشوند، نسبت به نوزادان مبتلا به سرماخوردگی، بیمارتر، آشفتهتر و ناراحتتر به نظر میرسند. علائم عمده بیماری در این گروه شامل موارد زیر میشود:
- تب بالای ۳۸ درجه
- تنگی نفس یا مشکل در نفس کشیدن
- تنفس تند و سریع
- سرفه
- بیاشتهایی و عدم تمایل به خوردن شیر یا غذای کمکی
- مانند قبل ادرار یا مدفوع ندارند
علائم آنفولانزا در کودکان
کودکان، خصوصا کودکان دبستانی یا کودکانی که در مهد و کودکستان هستند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آنفلوانزا قرار دارند. علائم عمده بیماری در این گروه شامل موارد زیر میشود:
- تب شدید و بالا که عمدتا بالاتر از ۳۹.۵ درجه سانتیگراد است.
- بدن درد که میتواند بسیار شدید باشد.
- سردرد
- گلودرد
- سرفههای شدیدی که مدام بدتر میشود.
- خستگی مفرط و غیر نرمال
- بیاشتهایی
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
فرزندت علائم آنفولانزا داره و نگرانی؟ از متخصص برای درمان مشاوره بگیر.
علائم آنفولانزا در بزرگسالان
بزرگسالان، خصوصا سالمندان یا کسانی که یک بیماری زمینهای دارند، ممکن است بیشتر علائم رایج آنفلوانزا مانند تب و لرز و بدن درد شدید را داشته باشند. با این حال در بسیاری از مواقع نیز آنفلوانزا در بزرگسالان بدون علامت است یا اینکه با علائم بسیار خفیفی مانند سردرد و سرفه خود را نشان میدهد.
علت آنفولانزا
ویروس های آنفولانزا عمدتاً از طریق قطرات در هنگام سرفه، عطسه یا صحبت افراد آلوده به انواع ویروسهای آنفلوانزا پخش میشوند. این قطرات میتوانند از دهان یا بینی افرادی که در نزدیکی فرد آلوده به ویروس هستند عبور کنند و احتمالاً وارد مجاری تنفسی شوند. همچنین ممکن است فرد با دستزدن به یک سطح یا شی که ویروس آنفولانزا روی آن است و سپس دست زدن به دهان، بینی یا احتمالاً چشمها به آنفولانزا مبتلا شود.
تشخیص آنفولانزا
در بیشتر مواقع تشخیص بیماری تنها با شرححال گرفتن از بیمار و معاینه فیزیکی انجام میشود. در برخی موارد هم ممکن است پزشک از مخاط بینی بیمار نمونه بگیرد تا در مورد ابتلا به بیماری مطمئن شود.
روش های درمان آنفولانزا
هدف اصلی درمان بیماری، کنترل علائم و جلوگیری از شدیدتر شدن آن است. از داروهای ضدویروسی گرفته تا داروهای ضدالتهاب و روش های کنترل تب، همگی ممکن است به درمان بیماری کمک کند. مسکنها برای کاهش بدن درد و سردرد تجویز میشوند. بسیاری از افراد میتوانند علائم آنفولانزا را در خانه با داروهای بدون نسخه و سایر درمانها مدیریت کنند، از جمله:
- استراحت زیاد
- مصرف بیشتر مایعات و هیدراته ماندن
- مصرف استامینوفن برای کاهش تب و تسکین سردرد
- استفاده از اسپری یا داروهای ضد احتقان خوراکی مانند فنیل افرین یا سودوافدرین میتواند به رفع آبریزش یا گرفتگی بینی کمک کند.
- مصرف داروهای سرکوب کننده سرفه (ضد سرفه) مانند دکسترومتورفان میتواند به آرام کردن سرفه آزاردهنده کمک کند.
- استفاده از خلطآورهایی مانند گایفنزین پاکسازی مخاط از ریهها را آسانتر میکند.
۱. بهترین دارو برای آنفولانزا (لیست داروهای آنفولانزا)
پزشک شما میتواند آنفولانزا را تحت شرایط خاصی با داروهای ضدویروسی درمان کند. داروهای ضدویروسی میتوانند خطر ابتلا به بیماری شدید را کاهش داده و مدت زمان بیماری را کمتر کنند. داروهای ضدویروسی برای آنفولانزا عبارتاند از:
- Oseltamivir فسفات، مصرف این دارو به صورت خوراکی (قرص یا شربت) است و معمولا باید چند روز مصرف شود.
- زانامیویر، شما زانامیویر را از طریق دهان با دستگاه استنشاقی تنفس میکنید. معمولاً باید چندین روز آن را مصرف کنید. زانامیویر برای افراد مبتلا به مشکلات تنفسی مانند آسم توصیه نمیشود.
- پرامیویر، مصرف آن به صورت تک دوز و از طریق تزریق داخل وریدی است.
- ماربوکسیل بالوکساویر
- ریمانتادین
بهترین آنتی بیوتیک برای آنفولانزا
عفونتهای ویروسی به درمان آنتیبیوتیکی نیاز ندارند؛ بنابراین در زمان ابتلا به آنفلوانزا نیازی به مصرف آنتیبیوتیکها نیست. تنها در مواردی که عفونتهای جانبی باکتریایی نیز به همراه عفونت آنفلوانزا ایجاد میشوند، پزشک ممکن است از آنتیبیوتیکهای مناسب برای درمان بیماری کمک بگیرد.
داروهای ضد ویروسی برای آنفولانزا
داروهای ضد ویروسی مانند اسلتامیویر (Oseltamivir) و زانامیویر (Zanamivir) برای درمان آنفولانزا استفاده میشوند و میتوانند علائم بیماری را کاهش داده و مدت آن را کوتاه کنند. این داروها به ویژه زمانی که در اوایل ابتلا مصرف شوند، بیشترین اثربخشی را دارند. این داروها با مبارزه مستقیم با ویروس آنفولانزا، از تکثیر آن در بدن جلوگیری میکنند.
۲. درمان آنفولانزا در طب سنتی
در طب سنتی از برخی داروهای گیاهی و دمنوشها برای درمان آنفلوانزا استفاده میشود. رایجترین درمانهای طب سنتی برای عفونت آنفلوانزا شامل موارد زیر میشود:
- مصرف آبمیوهها مانند آب نارگیل یا آب لیموشیرین
- غرغره کردن آبنمک برای شستوشوی مخاط
- غرغره کردن با سرکه سیب یا گلاب برای کاهش التهاب و باز کردن مجاری تنفسی
- مصرف عسل برای از بین بردن ویروس
- مصرف سیر برای درمان بیماری
- درمان با دمنوشهای گیاهی
- درمان با روغنهای گیاهی مانند روغن اکالیپتوس
- بخور دادن برای درمان آنفلوانزا
۳. دمنوش برای درمان آنفولانزا
دمنوشها نه تنها به دلیل خواص درمانیشان شناخته شدهاند، بلکه به دلیل طعم دلپذیرشان نیز میتوانند تجربهی نوشیدن دارو را لذتبخشتر کنند. در ادامه به برخی از بهترین دمنوشها برای درمان آنفولانزا میپردازیم:
- دمنوش چای سبز
- دمنوش میخک
- دمنوش چای و زنجبیل با دارچین
- دمنوش بادرنجویه
- دمنوش بابونه
- دمنوش نعناع فلفلی
- دمنوش چایدارچین و عسل
- دمنوش چای لیمو عسل
۴. برای درمان آنفولانزا چی بخوریم؟ (چه خوراکی هایی برای آنفولانزا خوب است؟)
رژیم غذایی در دوران ابتلا به بیماری مهم است. افزایش مصرف مایعات برای هیدراته ماندن یکی از اصلیترین نکاتی است که به بیماران توصیه میشود. علاوه بر این، مصرف مواد غذایی زیر برای درمان سریعتر بیماری مفید است:
- افزایش مصرف آبمیوههای تازه مانند لیموشیرین یا آب نارگیل و آب سیب
- افزایش مصرف مواد غذایی پروبیوتیک
- مصرف آبگوشت و غذاهای مقوی برای بازیابی قوای از دست رفته بدن
- مصرف سوپ و غذاهای گرم و مایع
- مصرف غلات
عوارض آنفولانزا
عوارض ناشی از آنفلوانزا شامل عوارض خود بیماری و عوارض ناشی از درمان است. هر داروی ضد ویروسی عوارض جانبی متفاوتی دارد، اما موارد رایج شامل تهوع و اسهال است. داروهای استنشاقی میتوانند باعث اسپاسم شوند که راههای هوایی را سفت و باریک میکند. خود ویروس آنفولانزا میتواند عوارضی را ایجاد کند یا سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و به باکتریها اجازه دهد قسمتهای مختلف بدن را آلوده کنند (عفونت ثانویه). عوارض و عفونتهای ثانویه عبارتاند از:
- عفونتهای گوش
- عفونتهای سینوسی
- عفونت شدید ریه (پنومونی). ذاتالریه میتواند منجر به سندرم زجر تنفسی حاد و سایر شرایط تهدید کننده زندگی شود.
- سقط جنین
- نقص لوله عصبی در جنین در حال رشد یک فرد باردار
در برخی از موارد که شدت عفونت بالاست یا افراد به یک بیماری زمینهای هم مبتلا هستند، احتمال مرگومیر بیماران هم وجود دارد.
پیشگیری از آنفولانزا
در بسیاری از مواقع ممکن است نتوانید از ابتلا به بیماری جلوگیری کنید. با این حال میتوان با رعایت اصول بهداشتی مانند شستوشوی مرتب دستها و استفاده از ماسک در محیطهای عمومی، ریسک ابتلا را کمتر کرد. همچنین با رعایت این موارد احتمال ابتلا به نوع شدید بیماری را کاهش داد.
واکسن آنفولانزا
بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا تزریق واکسن آنفولانزا به صورت سالانه است. واکسن سیستم ایمنی را برای مبارزه با ویروس تقویت میکند و با تولید آنتیبادیهای ضد ویروس، به کنترل بیماری کمک میکند. ویروس آنفولانزا میتواند هر سال کمی تغییر کند (جهش یابد) به همین دلیل است که باید هر سال واکسن بزنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آنفولانزا یک عفونت رایج و شدید تنفسی است که سالانه افراد زیادی را مبتلا میکند. از آنجایی که این بیماری هر سال با سویههای مختلفی در بین مردم شیوع پیدا میکند، بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به عفونتهای شدید، سالانه با مراجعه به پزشک عمومی، واکسن آنفلوانزا را تزریق کرد. البته شما میتوانید حتی بدون مراجعه به پزشک تنها با استفاده از خدمات ویزیت آنلاین پزشک عمومی دکترتو نسخه دارویی دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!