فهرست مطالب
خار پاشنه یکی از شایعترین علل درد در ناحیه پاشنه پا است که اغلب با فعالیتهای بدنی زیاد یا پوشیدن کفش نامناسب مرتبط است. درد شدید در پاشنه پا، به خصوص هنگام صبح و با راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت، از مهمترین علائم خار پاشنه است. در ادامه این مقاله از دکترتو علائم و روشهای تشخیص را بررسی میکنیم تا جواب سوال از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم را بیاموزید. اما اگر درد پاشنه و کف پا باعث کلافگیتان شده بهتر است همین امروز با یک متخصص ارتوپد در این باره صحبت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو برای دریافت نوبت حضوری و یا مشاوره متنی و تلفنی با پزشکان استفاده کنید.
از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟
تشخیص خار پاشنه به دلیل شباهت علائم آن با مشکلات دیگر پاشنه، ممکن است دشوار باشد. با این حال، توجه به درد شدید در قسمت زیرین پاشنه هنگام اولین قدمها در صبح یا پس از استراحت، میتواند یکی از نشانههای اصلی وجود خار پاشنه باشد. اگر درد پاشنه شما با استراحت بهبود نیافت و با فعالیت بدتر شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید. علائم دیگر خار پاشنه شامل تورم، قرمزی و حساسیت در ناحیه پاشنه است.
توجه به علائم هنگام راه رفتن
خار پاشنه هنگام راه رفتن درد شدیدی ایجاد میکند و بر کیفیت زندگی فرد تاثیر میگذارد. برخی از علائم مشخصی که هنگام راه رفتن در افراد مبتلا به خار پاشنه مشاهده میشود، عبارتند از:
- درد شدید و سوزش در قسمت زیرین پاشنه
- افزایش درد با فعالیت بدنی بیشتر
- درد هنگام ایستادن طولانی مدت ناشی از افزایش فشار روی پاشنه خصوصا روی سطوح سخت
- لنگیدن برای اینکه فرد وزن خود را از روی پای دردناک بردارد.
- احساس وجود یک جسم خارجی تیز مانند سنگ یا سوزن در پاشنه
- درد هنگام فشار آوردن و لمس پاشنه
- تورم خفیف در اطراف پاشنه
- قرمزی و التهاب پوست در ناحیه پاشنه
اگر این علائم را تجربه میکنید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید. پزشک با بررسی علائم شما و انجام معاینات فیزیکی، میتواند وجود خار پاشنه را تأیید کند. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب خار پاشنه به شما کمک میکند تا از درد و ناراحتی ناشی از این عارضه رهایی یابید و به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
انواع روش تصویربرداری خار پاشنه
برای تشخیص خار پاشنه، چندین روش تصویربرداری وجود دارد که به کمک آنها میتوان وجود زائده استخوانی، خار پاشنه و التهاب ناحیه را بررسی کرد. برای تشخیص دقیق خار پاشنه و تعیین بهترین روش درمان، پزشک ممکن است از روشهای مختلف تصویربرداری استفاده کند. هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب روش مناسب به تشخیص پزشک و شدت علائم شما بستگی دارد.
نمیدونی کدوم روش عکسبرداری برای تشخیص خار پاشنه مناسبه؟
برای بررسی از متخصص نوبت بگیر.
۱. عکسبرداری اشعه ایکس
عکس رادیولوژی با X-ray یا اشعه ایکس رایجترین و سادهترین روش برای تشخیص خار پاشنه است. در رادیوگرافی، تصویری از استخوانهای پا گرفته میشود و پزشک میتواند وجود زائده استخوانی را به وضوح مشاهده کند. با این حال، رادیوگرافی همیشه نمیتواند التهاب فاشیای پلانتار را نشان دهد.
۲. ام آر آی برای تشخیص خار پاشنه
ام آر ای (MRI) جزئیترین تصاویر از بافتهای نرم و استخوانها را با اطلاعات دقیقی از وضعیت بافتهای اطراف ارائه میدهد. این روش میتواند به تشخیص التهاب فاشیای کف پا، پارگیهای جزئی در این بافت و سایر مشکلات مرتبط با خار پاشنه کمک کند. با این حال، ام آر آی گرانتر از سایر روشهای تصویربرداری است و ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد.
۳. سونوگرافی برای تشخیص خار پاشنه
سونوگرافی (Ultrasound) از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از بافتهای نرم بدن استفاده میکند و روشی غیرتهاجمی، بدون درد و مقرون به صرفه برای بررسی بافتهای نرم و تشخیص التهاب فاشیای کف پا است و معمولا در کنار رادیوگرافی استفاده میشود. این روش به پزشک کمک میکند تا ضخامت و ضایعات دیگر در این ناحیه را ارزیابی کند.
معاینه فیزیکی خار پاشنه
معاینه فیزیکی خار پاشنه معمولا شامل بررسی علائم و ارزیابی دقیق وضعیت پا توسط پزشک است. این معاینه به پزشک کمک میکند تا علائم را بهتر بشناسد و نیاز به تصویربرداریهای بیشتر را ارزیابی کند. روشهایی که در مطب پزشک انجام میشود، عبارتند از:
- فشار بر ناحیه پاشنه: پزشک با فشار دادن روی ناحیه پاشنه و کف پا، میزان درد پاشنه و حساسیت بیمار را ارزیابی میکند. در صورت وجود خار پاشنه، درد در این ناحیه به ویژه در قسمت داخلی پاشنه بیشتر احساس میشود.
- ارزیابی دامنه حرکتی پا: پزشک دامنه حرکتی مچ و کف پا را بررسی میکند تا میزان انعطافپذیری و کشش عضلات و تاندونها را بسنجد. کاهش انعطافپذیری میتواند نشاندهنده التهاب در فاشیای کف پا باشد.
- مشاهده نحوه راه رفتن: پزشک ممکن است از بیمار بخواهد که راه برود تا تاثیر درد و التهاب در نحوه راه رفتن و قرارگیری پاها را مشاهده کند.
تست خار پاشنه در خانه
از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟ برای تشخیص خار پاشنه در خانه، میتوانید از چند روش ساده استفاده کنید تا متوجه شوید که آیا ممکن است به این عارضه دچار شده باشید. این راهکارها را در ادامه به شما میگوییم:
روش | توضیحات |
---|---|
آزمایش درد صبحگاهی | اگر هنگام برداشتن اولین قدمها پس از بیدار شدن، درد تیز و شدیدی در پاشنه پا احساس میکنید که بعد از چند قدم به درد خفیفتر تبدیل میشود، ممکن است نشاندهنده خار پاشنه باشد. |
فشار دادن پاشنه | با انگشت خود به آرامی روی قسمت داخلی پاشنه و کف پا فشار وارد کنید. اگر این فشار درد شدیدی ایجاد کرد، احتمال وجود خار پاشنه بیشتر است. |
راه رفتن و بررسی درد | چند قدم روی زمین سخت راه بروید. اگر درد شما بیشتر شد و بهخصوص هنگام قرار گرفتن پاشنه روی زمین درد افزایش یافت، این میتواند یکی از نشانههای خار پاشنه باشد. |
این روشها تنها میتوانند علائم احتمالی از خار پاشنه را نشان دهند، اما برای تشخیص دقیقتر، مراجعه به پزشک و انجام تصویربرداری توصیه میشود.
میخوای با تست خانگی خار پاشنه رو تشخیص بدی؟ با دکتر هم مشورت کن.
چه زمانی عکس خار پاشنه درخواست میشود؟
عکس خار پاشنه زمانی درخواست میشود که درد پاشنه پس از چندین هفته درمان بهبود نیابد یا شدت آن زیاد باشد. همچنین، اگر علائم غیرعادی مانند تورم یا تغییر رنگ پوست دیده شود، پزشک برای بررسی مشکلات احتمالی دیگر انجام عکسبرداری را تجویز میکند. این تصاویر به شناسایی زائده استخوانی و تعیین شدت مشکل کمک میکنند.
قیمت عکس خار پاشنه
قیمت عکسبرداری خار پاشنه (رادیوگرافی و ام آر آی) بسته به نوع مرکز تصویربرداری، شهر و نوع بیمه بیمار متفاوت است. بهطور کلی، هزینه رادیوگرافی ساده در مراکز دولتی با تعرفههای بیمهای پایینتر است و در مراکز خصوصی یا در صورت محاسبه با تعرفه آزاد و بدون بیمه، ممکن است بیشتر باشد. برای اطلاعات دقیقتر، توصیه میشود با مراکز تصویربرداری یا بیمه مربوطه تماس بگیرید.
به طور کلی انجام رادیوگرافی پا از حدود ۱۹۰ تا ۲۵۰ هزار تومان با تعرفه آزاد محاسبه میشود که تفاوت قیمت در نوع ایستاده، نیمرخ یا یک جهت تصویربرداری لحاظ میشود. ام آر آی هم بسته به آنکه بدون تزریق یا با تزریق تجویز شده باشد، از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تا دو میلیون تومان با تعرفه آزاد متفاوت است.
نحوه انجام تصویربرداری تشخیص خار پاشنه
تصویربرداری برای تشخیص خار پاشنه معمولا با رادیوگرافی یا اشعه ایکس انجام میشود و فرایند آن به شرح زیر است:
- آمادهسازی: بیمار روی تخت تصویربرداری مینشیند یا دراز میکشد و پای خود را در موقعیت مناسب قرار میدهد تا پاشنه بهطور واضح قابل مشاهده باشد. در این حالت معمولا کفش و جوراب باید درآورده شود.
- تنظیم زاویه: تکنسین رادیوگرافی، زاویه دستگاه رادیوگرافی را به گونهای تنظیم میکند تا بهترین تصویر از استخوان پاشنه گرفته شود. این تصویر ممکن است برای دید بهتر از زائده احتمالی استخوانی از چند زاویه تهیه شود.
- عکسبرداری: پس از تنظبم پا و دستگاه توسط تکنسین، عکسبرداری انجام میشود و تصویر به دستگاه منتقل میشود تا پزشک بتواند وجود خار پاشنه یا هر زائده استخوانی دیگری را بررسی کند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
اگر میپرسید از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم، برای تشخیص خار پاشنه، به درد شدید و تیز در پاشنه پا پس از بیدار شدن از خواب در صبح یا نشستن طولانی مدت توجه کنید. همچنین، اگر درد در طول روز و بهویژه هنگام ایستادن یا راه رفتن روی سطوح سفت افزایش یافت، این مسئله میتواند نشانهای از وجود خار پاشنه باشد. در صورت تجربه این علائم، مراجعه به پزشک ارتوپد برای تشخیص دقیق و درمان ضروری است. اما نگران نباشید اگر به پزشک دسترسی ندارید میتوانید از خدمات ویزیت آنلاین دکتر ارتوپد دکترتو به منظر بررسی دقیقتر علائم خود کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!