خار پاشنه نوعی زائده استخوانی است که معمولا در قسمت زیرین پاشنه پا شکل میگیرد. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که به رباطهای پا فشار وارد شود. با این که بسیاری از افراد متوجه وجود این عارضه نمیشوند اما برخی دیگر ممکن است درد قابل توجهی را تجربه کنند که میتواند قدم برداشتن را سخت کند. به همین خاطر است که درمان خار پاشنه به بهبود راه رفتن و سلامت پا کمک میکند. اگر شما هم اخیرا دچار دردهای تیز در ناحیه پاشنه پای خود شدهاید بهتر است در این باره با متخصص ارتوپدی مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو برای تعیین وقت ویزیت حضوری و یا مشاوره متنی و تلفنی با پزشکان استفاده کنید.
راه های درمان خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه چیست؟ خوشبختانه خار پاشنه عارضهای است که قابل درمان است. با گذشت زمان پزشکان درمانهای متفاوتی را برای این بیماری در نظر گرفتند که همه آنها اثرگذاری خوبی دارند. این درمانها بسته به شدت خار پاشنه، درد آن، سن بیمار و گاهی ترجیحات بیمار متفاوت هستند و به تسریع روند بهبودی کمک میکنند.
۱. بهترین دارو برای خار پاشنه
داروهای متعددی وجود دارند که میتوانند علائم خار پاشنه را تا حد زیادی کاهش دهند. پزشک بسته به شدت خار پاشنه و دیگر عوامل، داروهای موضعی (همچون قطره)، داروهای خوراکی (همچون ناپروکسن، ایبوپروفن، آسپرین و مسکن) و درمانهای تزریقی (همچون تزریق کورتون، پلاسمای غنی از پلاکت و پرولوتراپی) را برای شما تجویز میکند.
قطره خار پاشنه
درمانهای موضعی اثرگذاری زیادی در بهبود خار پاشنه دارند. پزشک ممکن است بسته به شرایطتان قطره، کرم یا پماد خار پاشنه را برای شما تجویز کند. قطرههای درمان کننده خار پاشنه اغلب اثرات ضدالتهاب و مسکن دارند. به این صورت که علاوه بر رفع التهاب پاشنه پا، برای مدتی دردتان را نیز کاهش میدهند.
قرص درمان خار پاشنه چیست؟
برخی از داروهای ضدالتهاب همچون آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند به شما در تسکین درد و ناراحتی پاشنه پا کمک کنند. این داروها با کاهش التهاب بافت، مانع از آسیب بیشتر میشوند. با این حال، اگر مشکلات کلیوی یا سابقه خونریزی و زخم معده دارید، نباید از داروهای ضدالتهابی استفاده کنید. استامینوفن نیز میتواند به تسکین درد کمک کند اما برخلاف داروهای نام برده، خواص ضدالتهاب ندارد.
آمپول خار پاشنه
ممکن است پزشکان از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) برای بهبود علائم بیماران دچار خار پاشنه استفاده کنند. طی این روش پلاکتهای خود بیمار به ناحیه آسیب دیده تزریق میشوند. به خاطر وجود فاکتورهای رشد در این پلاکتها، پلاسما درمانی میتواند به ترمیم بافتهای آسیب دیده پاشنه پا کمک کند.
پرولوتراپی نیز نوعی درمان تزریقی است که طی آن یک محلول مخصوص (که اغلب حاوی دکستروز است) به ناحیه تحت درمان تزریق میشود تا پاسخ درمانی طبیعی بدن را برانگیخته کند و رباطها را تقویت کند.
دنبال آمپولی برای خلاص شدن از شر خار پاشنه هستی؟
با یک کلیک از متخصص سوال کن.
چسب خار پاشنه
از چسبهای متعددی برای کاهش درد خار پاشنه و بهبود توانایی راه رفتن استفاده میشود. چسب کینزیولوژی یکی از این انواع چسب است که میتواند التهاب را کاهش دهد و جریان خون را بهبود بخشد. سایر چسبهای ورزشی نیز میتوانند با پشتیبانی از فاشیای کف پا، فشار را از روی خار پاشنه بردارند و درد را به طرز چشمگیری کاهش دهند. با این حال، برای این که این چسب واقعا اثرگذار باشد باید به درستی از آن استفاده کنید؛ بنابراین حتما دستورالعملهای پزشکتان در خصوص نحوه چسب زدن را جدی بگیرید و همزمان از کفشها و کفیهای طبی استفاده کنید.
تزریق کورتون برای خار پاشنه
اگر چه تزریق کورتون یا کورتیکواستروئید خار پاشنه را به طور کامل درمان نمیکند، اما میتواند به بهبود درد این عارضه کمک شایانی کند. برای انجام این تزریق، پزشک از یک داروی بیحس کننده استفاده میکند تا حین تزریق کورتون هیچ درد یا ناراحتی نداشته باشید. محل تزریق میتواند در هر بیماری متفاوت باشد و پزشک ابتدا باید ناحیه موردنظر را انتخاب کند. معمولا در بیشتر بیماران، تزریق کورتون به جای قسمت پایینی پاشنه، در قسمت داخلی یا میانی پاشنه پا صورت میگیرد.
با این که تزریق کورتون میتواند به بهبود کیفیت زندگی و علائم بسیاری از افراد مبتلا به خار پاشنه کمک کند اما برای تعداد دفعات تزریق کورتون محدودیت وجود دارد. این به این خاطر است که تزریق این ماده میتواند احتمال پارگی تاندون را افزایش دهد.
عوارض آمپول کورتون چیست؟
۲. درمان خار پاشنه با لیزر
اخیرا لیزر، به خاطر ایمن و غیرتهاجمی بودن، به یک روش محبوب برای درمان مشکلات خار پاشنه تبدیل شده است. لیزرهای مورد استفاده در این درمان شامل لیزر CO2، لیزر اربیوم یاگ و لیزر رنگی پالسی هستند که هر کدام به روشی متفاوت برای تسکین درد پاشنه پا عمل میکنند. در طول جلسات لیزردرمانی، انرژی لیزر به طور عمقی به لایههای بافت نفوذ میکند و بدون این که سبب آسیب یا ناراحتی در بیمار شود، التهاب را کاهش میدهد.
۳. زالو درمانی برای خار پاشنه
زالودرمانی یک درمان سنتی خار پاشنه است که طی آن زالوها با مکیدن مقداری از خون پاشنه آسیب دیده، جریان خون این ناحیه را افزایش میدهند. این امر باعث میشود که مقادیر بالاتری از اکسیژن و مواد مغذی به محلی که درگیر خار پاشنه شده، برسد. در نهایت، بهبود خونرسانی و تغذیهرسانی کمک میکند که هر گونه علائم غیرعادی همچون درد، التهاب یا ورم برطرف شود.
۴. درمان خانگی خار پاشنه
خوشبختانه، با استفاده از روشهای درمانی خانگی میتوان به کاهش درد و بهبود این عارضه کمک کرد. این روشها اغلب ساده، کم هزینه و در دسترس هستند و میتوانند به عنوان مکمل درمانهای پزشکی مورد استفاده قرار گیرند. اگر به دنبال درمانهای خانگی و ساده برای تسکین علائم خار پاشنه هستید، حتما راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- سعی کنید تاحدامکان فشار کمتری به پای آسیب وارد کنید و از فعالیتهای پرتحرک مانند دویدن یا پریدن خودداری کنید. شبها نیز پای آسیب دیده را بالا نگه دارید یا به دیوار تکیه بزنید.
- یک بطری آب یخزده را روی زمین بگذارید و درحالیکه نشستهاید، آن را با پای خود به عقب و جلو بچرخانید. این کار را حداقل سه بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه انجام دهید. این درمان، ماهیچه زیر پا که تحت تاثیر خار پاشنه قرار گرفته را تحریک میکند و درد شما را تسکین میدهد.
- نمک اپسوم نیز دارای خواص ضدالتهاب است. برای بهرهمندی از اثرات این درمان، وان را با آب گرم پر کنید و یک فنجان نمک اپسوم به آن اضافه کنید. سپس برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پای خود را در وان قرار دهید و به آرامی ناحیه اطراف خار پاشنه را ماساژ دهید. این کار به تجزیه رسوبات کلسیم و شل شدن ماهیچهها و تاندونهای پا کمک میکند. بهتر است دو بار در روز این درمان را انجام دهید.
- روغن نارگیل نیز میتواند پوست اطراف خار پاشنه و حتی خود خار پاشنه را نرم کند و درد و التهاب آن را برطرف کند. برای این که این درمان اثرات قویای داشته باشد، باید مقدار کمی روغن نارگیل را روی پاشنه پا بمالید و اجازه دهید یک شب روی پوست بماند.
۵. فیزیوتراپی برای خار پاشنه
در طول فیزیوتراپی، کارشناسان با استفاده از دستگاهها و تمرینات مخصوص، فشار را از روی پاشنه پا برمیدارند. این درمان باعث کشیده شدن فاشیای کف پا، عضلات ساق پا و تاندون آشیل میشود. در حقیقت این کشیدگی به افزایش خونرسانی به بافت و عضلات این ناحیه و در نتیجه تسکین درد کمک میکند.
طی این درمان، پزشک وضعیت ایستادن و راه رفتن شما را نیز اصلاح میکند و تمریناتی را برای شما در نظر میگیرد که در خانه انجام دهید. با دنبال کردن جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات خانگی، میتوانید خیلی زود شاهد اثرگذاری این درمان سودمند باشید.
۶. ورزش برای خار پاشنه
ورزش کردن خصوصا انجام تمرینات کششی میتواند فشار را به طور قابل توجهی از روی پاشنه پا بردارد و خار پاشنه را بهبود بخشد. بهتر است ورزشهایی را امتحان کنید که ساق پا، عضلات اطراف آن و فاشیای کف پا را درگیر میکنند. برخی از این تمرینات مفید عبارتاند از:
خم کردن پنجه پا:
- روی یک صندلی بنشینید و یک پای خود را روی پای دیگر قرار دهید.
- حالا نسبتا خم شوید بهطوریکه بتوانید انگشتان پا را در دست بگیرید و کمی به سمت قفسه سینه بکشید. این وضعیت را به مدت ۳۰ ثانیه حفظ کنید و سپس پا را رها کنید.
- این کشش را ۵ بار روی این پا تکرار کنید. سپس پای دیگر را بالا بیاورید و این تمرین را مجددا تکرار کنید.
کشش ساق پا:
- در مقابل یک دیوار بایستید و به اندازه طول دستتان از دیوار فاصله بگیرید.
- حالا یک پا را کمی جلوتر از دیگری قرار دهید، به جلو خم شوید و دستانتان را روی دیوار قرار دهید.
- زانوهای خود را خم کنید و کمی باسن را به جلو فشار دهید تا کشش را در ساق پا احساس کنید.
- این وضعیت را هر بار به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید، سپس پاهای خود را صاف کنید. این تمرین کششی را ۱۰ بار تکرار کنید، سپس وضعیت پای خود را تغییر دهید تا پای مخالف به سمت جلو باشد.
۷. شاک ویو تراپی (ESWT) برای خار پاشنه
در طول این درمان، یک ژل رسانا روی پا استعمال میشود. سپس با کمک ابزار مخصوص، امواج صوتی به طور مستقیم به سمت خار پاشنه هدایت میشوند. این امواج بر روی بافتها منعکس میشوند و ارتعاش ایجاد میکنند. ارتعاش، تولید پروتئینها و فاکتورهای رشد را افزایش میدهد و این گونه رشد و ترمیم سلولها را تحریک میکند. علاوه بر این، امواج صوتی رسوبات آهک را نیز از بین میبرند که این امر گردش خون را افزایش میدهد و به تسکین درد کمک میکند.
نکته حائز اهمیت این است که هنگام استفاده از امواج صوتی ممکن است کمی درد داشته باشید که این درد در ابتدای درمان شدیدتر است و به تدریج قابل تحمل میشود. طول مدت شاک ویوتراپی نیز اغلب بین ده تا بیست دقیقه است و به طور متوسط بیماران به ۴_۶ جلسه درمان برای رفع خار پاشنه نیاز دارند. اصلیترین مزیت درمان شاکویو تراپی این است که معمولا بلافاصله پس از انجام آن، درد به سرعت فروکش میکند.
۸. جراحی خار پاشنه
طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپد آمریکا، پزشکان تنها در شرایطی جراحی را برای خار پاشنه توصیه میکنند که روشهای محافظه کارانه و کم خطر، جواب نداده باشند. روشهای متعددی برای جراحی وجود دارد که رایجترین روش، جدا کردن رباط فاشیای کف پا از استخوان پاشنه و برداشتن خار پاشنه با کمک ابزار مخصوص است. این کار، فشار را از روی فاشیا برمیدارد و خار پاشنه را از بین میبرد.
بعد از این عمل جراحی، ممکن است چند هفته طول بکشد تا بتوانید با درد کمتری در ناحیه پاشنه پا راه بروید. البته این پروسه نیز خطرات خاص خود را دارد و ممکن است باعث بازگشت خار پاشنه یا آسیب عصبی شود.
۹. آتل های شبانه
برای تسکین درد خار پاشنه میتوانید از آتلهای شبانه مخصوصی استفاده کنید که پای شما را کمی خم میکنند تا باعث کشش عضلات کف پا و ساق پا شوند. بهتر است این آتلها را شب استفاده کنید تا از درد پاشنه پا که اول صبح اتفاق میافتد جلوگیری کنید.
میخوای از آتل شبانه برای کاهش درد خار پاشنه استفاده کنی؟ مشاوره بگیر.
۱۰. استفاده از کفش طبی و ارتوزها
کفشهای راحت، مناسب و استاندارد میتوانند میزان فشار روی خار پاشنه را کاهش دهند و وضعیت بدن را اصلاح کنند. اگر شما هم خار پاشنه دارید، هنگام انتخاب کفش باید به یک سری عوامل توجه کنید از جمله:
نکته | توضیحات |
---|---|
حمایت از پاشنه پا | قسمت عقب کفش باید تا حدی محکم باشد که بتواند از پاشنه پا حمایت کند و از چرخش پا به داخل یا خارج جلوگیری کند. |
انعطاف پذیری متوسط | یک کفش خوب نباید آنقدر راحت خم شود که قابل تا شدن باشد. با این حال، باید انعطاف پذیری خوبی داشته باشد و کمی خم شود. |
پاشنه کمی بلند | کفشی که پاشنه آن کمی بلند باشد (ارتفاع بیش از ۱ اینچ) میتواند به کاهش فشار از روی پای دردناک شما کمک کند. |
کفی طبی یا ارتوز نیز به اندازه کفش مهم است و به نگه داشتن پا در یک وضعیت سالم کمک میکند. کفیهای سفارشی که توسط ارتوپد فنی و بر اساس شکل و حالت پای شما ساخته میشوند، بهتر از کفیهای از پیش آماده هستند. این کفیها همچنین به جلوگیری از چرخش پا، محافظت از پاشنه آسیب دیده و سهولت راه رفتن نیز کمک میکنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
خار پاشنه زمانی اتفاق میافتد که به خاطر فشار و سایر عوامل بیرونی، فاشیای کف پا آسیب ببیند. درست است که این وضعیت جایی برای نگرانی ندارد و معمولا در زندگی روزمره تداخلی ایجاد نمیکند، اما همچنان باید به دنبال درمان خار پاشنه باشید. از آنجایی که روشهای درمانی متعددی برای این عارضه وجود دارد، حتما باید به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا با معاینه شما و انجام آزمایشهای مرتبط، بهترین رویکرد درمانی را به شما توصیه کند. البته شما میتوانید در این مورد با دکتر ارتوپدی در دکترتو بدین منظور مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!