داروی تلاپریور (Telaprevir) در درمان هپاتیت C که یک نوع عفونت کبدی است و منجر به التهاب میشود، کاربرد داشته و با مکانیزم مسدود کردن پروتئینهای خاصی در ساختار باکتریها عمل میکند.
این پروتئینهای مسدود شونده چپرون (chaperones) نامیده میشوند و با تا کردن پروتئینها به درون سلول ها، نقش مهمی در عملکرد سلولی دارند. در این تحقیقات مشخص شد، با مسدود کردن چپرونهای مناسب، باکتریها ممکن است نسبت به آنتی بیوتیکها مقاومت کمتری داشته باشند.
تانیا لوپولی (Tania Lupoli)، نویسنده ارشد این تحقیق، در بیانیهای گفت: تلاپرویر، اولین ترکیب بالینی تأیید شده است که عملکرد چپرون در باکتریها را مهار میکند. به گزارش سیناپرس، لو پولی، استادیار شیمی در دانشگاه نیویورک و از اعضای این تیم پژوهشی نیز اعلام کرد: پژوهشهای انجام گرفته یک گام حیاتی در توسعه مهارکنندههای مولکولی چاپرون است که میتوانند در باکتریها برای افزایش قدرت آنتی بیوتیکها و کاهش سرعت تکامل مقاومت آنتیبیوتیکی استفاده شوند.
در این مطالعه محققان ۲۵ هزار ترکیب از جمله هزار و سیصد داروی تایید شده را برای شناسایی مولکولهای کوچکی که در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس که میکروب بیماری سل است و چاپرونها را مهار میکنند، غربالگری کردند.
آنها در طول فرآیند غربالگری دریافتند که تلاپرویر به چاپرونهای مایکوباکتریایی متصل میشود و توانایی آنها را برای تا زدن پروتئینها مسدود میکند. این امر باعث حساسیت بیشتر مایکوباکتریها به آنتی بیوتیک ها، از جمله استرپتومایسین به عنوان داروی رایج سل میشود. تلاپرویر همچنین مقاومت مایکوباکتریها را در برابر داروی سل ریفامپیسین را نیز کاهش میدهد.
در مطالعات انجام شده در ماه اوت مشخص شد که افزایش استفاده از آنتی بیوتیکها در پزشکی و کشاورزی از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۹۰منجر به افزایش مقاومت این داروها در میان خرسهای قهوهای سوئدی شده است. به گزارش سیناپرس، اما در پی تصویب سیاستهای ملی در جهت محدود کردن استفاده از داروها، محققان شاهد روند نزولی این مقاومت هستند.
سال گذشته، مقامات مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده طی یک برنامه ملی اقداماتی را برای مبارزه با عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک راه اندازی کردند.
به گفته سی دی سی CDC))، در ایالات متحده، باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک موجب مرگ حدود ۳۵ هزار نفر در سال شده و هزینههای بهداشتی بالغ بر ۴.۸ میلیارد دلار در سال را به دولت تحمیل میکند. شرح کاملا این پژوهش در مجله Cell Chemical Biology منتشر شده است.
منبع: سیناپرس