هر آنچه باید در مورد درمان خانگی رفلاکس معده بدانید.
آنچه در این مقاله می‌خوانید رفلاکس معده یکی از مشکلات گوارشی شایع است که می‌توان آن را با روش‌های خانگی ساده کنترل کرد. استفاده از دم‌نوش‌های گیاهی مانند چای بابونه، زنجبیل و نعناع می‌تواند به آرام کردن معده و کاهش اسید اضافی کمک کند. پرهیز از غذاهای چرب، تند و اسیدی و مصرف وعده‌های غذایی کوچک‌تر اما مکرر نیز از راهکارهای مؤثر است.

سوزش سر دل یا به عبارتی همان رفلاکس معده، یک وضعیت بسیار شایع و آزاردهنده است که به دنبال افزایش اسید معده و بازگشت اسید از معده به مری ایجاد می‌شود. این حالت می‌تواند باعث درد شدید، حس سوزش در سینه تا گردن و حتی در برخی موارد بازگشت غذا شود. به صورت کلی درمان رفلاکس معده به کمک یک سری داروها انجام می‌شود. اما درمان‌های طبیعی یا خانگی هم می‌توانند همراه با تغییر سبک زندگی، راه دیگری برای تسکین رفلاکس معده باشند. گزینه‌های مختلف طبیعی به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده در نظر گرفته می‌شوند که تاثیر برخی از آنها قابل توجه است. اما بهتر است قبل از اقدام خودسرانه با یک متخصص طب سنتی یا داخلی در این باره مشورت کنید. شما می‌توانید از سامانه دکترتو به منظور نوبت گیری ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین کمک بگیرید.

درمان خانگی رفلاکس معده چیست؟

برای درمان خانگی رفلاکس معده معمولا از یک سری ترکیبات غذایی طبیعی استفاده می‌شود که می‌توانند درست مانند داروها، اسید معده را خنثی کرده یا آن را کاهش دهند. برخی از ترکیبات هم قادرند تا از تولید بیش از حد و بالا آمدن اسید معده جلوگیری کرده یا این که سطح pH معده را قلیایی‌تر کنند. علاوه بر این که می‌توان با کمک یک سری ترکیبات طبیعی رفلاکس معده را تسکین داد، تغییر سبک زندگی و عادات غذایی هم بخش مهمی از درمان خانگی رفلاکس معده محسوب می‌شود. با مصرف برخی غذاها و افزودنشان به رژیم غذایی و در مقابل حذف یک سری مواد غذایی مضر برای رفلاکس، به طرز قابل توجهی می‌توانید سوزش سر دل را کمتر کنید.

روش درمان خانگیتوضیحاتمزایامعایب
تغییر در رژیم غذاییاجتناب از غذاهای چرب، تند، اسیدی، کافئین، الکل، شکلات، نعناع، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، مرکبات، غذاهای سرخ شده و گازدار. خوردن وعده‌های غذایی کوچک و مکرر به جای سه وعده بزرگ.موثر، کم‌هزینه، قابل انجام در منزلنیاز به تغییر طولانی مدت در عادات غذایی
تنظیم وزنکاهش وزن اضافی فشار بر روی معده را کاهش می‌دهد.کاهش علائم رفلاکس، بهبود کلی سلامتینیاز به تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی
تغییر در وضعیت خواببالا بردن سر تخت به اندازه ۱۰-۱۵ سانتی‌متر، اجتناب از خوابیدن بلافاصله پس از غذاکاهش بازگشت اسید به مریممکن است برای برخی افراد ناراحت کننده باشد.
پوشیدن لباس‌های گشادلباس‌های تنگ فشار بر روی شکم وارد کرده و رفلاکس را تشدید می‌کنند.کاهش فشار بر روی معدهممکن است در همه شرایط قابل اجرا نباشد.
گیاهان داروییبابونه، زنجبیل، شیرین بیان، عرق نعناعخاصیت آرامش بخشی، کاهش التهاب، بهبود هضمممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد، قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
تکنیک‌های آرامش‌بخشییوگا، مدیتیشن، تنفس عمیقکاهش استرس، بهبود هضمنیاز به تمرین مداوم
روش های درمان خانگی رفلاکس معده

۱. درمان رفلاکس معده با جوش شیرین

جوش شیرین حاوی بی‌کربنات سدیم است که می‌تواند فضای اسیدی معده را قلیایی‌تر کرده و از این طریق اسید معده را خنثی کند. به همین دلیل هم از آن برای درمان خانگی رفلاکس معده استفاده می‌شود. مصرف مقدار کمی جوش شیرین مخلوط با آب می‌تواند با کاهش اسید معده، سوزش سر دل را تسکین دهد.

متن انگلیسی:
sodium bicarbonate helps to neutralize excess stomach acid to ease heartburn.
ترجمه متن:
بی‌کربنات سدیم یا جوش شیرین به خنثی کردن اسید اضافی موجود در معده برای کاهش سوزش سر دل کمک می‌کند.

verywellhealth

۲. درمان رفلاکس معده با عسل و آب ولرم

یکی از گزینه‌های بسیار عالی برای تسکین علائم ناراحت‌کننده سوزش سر دل، عسل است. یک مطالعه آزمایشی نشان داد که عسل اثرات فیزیکی ریفلاکس و علائم آن را بهبود می‌بخشد و می‌توان آن را به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده در نظر گرفت.

۳. چای بابونه برای رفلاکس معده

بابونه یکی از ترکیبات بسیار موثری است که می‌تواند مانند آب روی آتش، درد و سوزش معده را تسکین دهد. از بابونه در علم پزشکی برای درمان مشکلات مختلف گوارشی استفاده می‌شود و اعتقاد بر این است که این گیاه می‌تواند التهاب و ورم معده را کم کند. برای استفاده از بابونه به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده، می‌توان آن را به صورت دمنوش یا چای بابونه مصرف کرد.

درمان رفلاکس معده با عسل و آب ولرم امکانپذیر است.میتوان رفلاکس معده را با عسل و آب ولرم تسکین داد.

۴. آب زنجبیل تازه برای رفلاکس معده

زنجبیل به دلیل خواص دارویی که دارد یکی از بهترین ترکیبات برای بهبود مشکلات گوارشی است. زنجبیل ماهیت قلیایی و ضدالتهابی دارد که تحریکات دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد. سعی کنید وقتی سوزش سر دل دارید، چای زنجبیل بنوشید.

۵. درمان رفلاکس معده با سرکه سیب

سرکه سیب یکی از ترکیباتی است که می‌توان از آن برای درمان خانگی رفلاکس معده استفاده کرد. برخی معتقدند که مصرف سرکه سیب بعد از غذا ممکن است روی هضم سریع‌تر غذا تاثیر داشته باشد و به این ترتیب مانع از رفلاکس شود. با این حال مطالعات انجام شده در مورد این که آیا واقعا سرکه سیب می‌تواند به رفع علائم رفلاکس کمک کند یا خیر، بسیار متناقض است. برای برخی از افراد مصرف مقداری سرکه سیب موثر است و در برخی دیگر مصرف آن می‌تواند علائم رفلاکس را بدتر کند. برای استفاده از سرکه سیب به منظور درمان رفلاکس بهتر است آن را با آب رقیق و به میزان بسیار کمی مصرف کرد.

متن انگلیسی:
Apple cider vinegar works for some, but makes it worse for others. Swallowing a small amount (about a teaspoon) of unprocessed apple cider vinegar mixed with water may reduce the acidity level in the stomach.
ترجمه متن:
سرکه سیب برای برخی مؤثر است، اما برای برخی دیگر آن را بدتر می‌کند. خوردن مقدار کمی (حدود یک قاشق چایخوری) سرکه سیب فرآوری نشده مخلوط با آب ممکن است سطح اسیدیته معده را کاهش دهد.

franciscanhealth

۶. عرق زنیان برای رفلاکس معده

عرق زنیان یک ترکیب گیاهی و طبیعی است که از آن برای درمان طیف وسیعی از مشکلات گوارشی، مانند نفخ، زخم و التهاب معده، زخم مری و بهبود هضم غذا استفاده می‌شود. عرق زنیان احتمالا می‌تواند به تسکین سوزش سر دل و کاهش اسید معده هم کمک کند.

۷. نبات داغ برای رفلاکس

بسیاری از افراد از مزیت‌های نبات داغ در کاهش اسید معده و بهبود سوزش سر دل می‌گویند و معتقدند که می‌توان از آن به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده استفاده کرد. با این حال دقیقا مشخص نیست که آیا نبات‌داغ واقعا برای رفلاکس معده موثر است یا تاثیر معکوس دارد.

۸. انجیر خشک برای رفلاکس معده

میوه خشک، خصوصا انجیر خشک یک میان‌وعده بسیار مقوی و مفید برای درمان خانگی رفلاکس معده است. مصرف تعدادی انجیر خشک باعث خنثی شدن اسید معده شده و رفلاکس را درمان می‌کند. علاوه بر این، انجیر خشک فیبر بالایی دارد که با بهبود حرکات گوارشی، به هضم هر چه بهتر غذا کمک می‌کند.

۹. خواص بومادران برای رفلاکس معده

بومادران یک گیاه دارویی است که معمولا به صورت چای مصرف می‌شود و فواید درمانی متعددی دارد. یکی از فواید بومادران، تاثیر آن در کاهش اسید معده، رفع نفخ و درمان رفلاکس است. بومادران می‌تواند معده را تقویت کرده و با بهبود هضم غذا، سوزش سر دل را کمتر خواهد کرد.

دنبال دمنوش برای کاهش علائم رفلاکسی؟

با متخصص مشورت کن.

۱۰. عرق چهل گیاه برای رفلاکس معده

عرق چهل گیاه یک گیاه دارویی است که از ترکیب چند گیاه مختلف از جمله شیرین‌بیان، رازیانه، آویشن و بادرنجبویه تهیه می‌شود. ترکیب به دست آمده از این مواد، خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی، ضددرد و ضد نفخ دارند. از عرق چهل گیاه برای رفع مشکلات گوارشی مختلف استفاده می‌شود که یکی از آنها، درمان خانگی رفلاکس معده است. عرق چهل گیاه می‌تواند سوزش سر دل و نفخ را درمان کند.

۱۱. سیاه دانه برای رفلاکس معده

منابع تحقیقاتی مختلفی از مزیت‌های سیاه دانه در درمان مشکلات گوارشی حکایت دارند. بر اساس این داده‌ها می‌توان با مصرف مقداری سیاه دانه (جویدن نصف قاشق سیاه دانه) بعد از وعده‌های غذایی، هضم غذا را بهبود بخشید و میزان اسید معده را کاهش داد. به این ترتیب سوزش سر دل هم کمتر می‌شود و علائم ناراحت‌کننده آن به تدریج از بین می‌رود.

۱۲. زردآلو برای رفلاکس معده

زردآلو هم می‌تواند برای درمان خانگی رفلاکس معده مد نظر قرار بگیرد. تحقیقات مختلفی روی اثر مصرف زردآلو برای رفع مشکلات گوارشی انجام شده که برخی از آنها نشان می‌دهد مصرف مداوم روزانه زردآلو، می‌تواند به تدریج علائم اختلال حرکتی دستگاه گوارش را بهبود ببخشد و از این طریق برای رفع رفلاکس معده مفید است.

۱۳. گلاب برای رفلاکس نوزاد

گلاب یکی دیگر ترکیبات طبیعی موثری است که می‌توان از آن برای درمان خانگی رفلاکس معده استفاده کرد. برخی داده‌ها نشان می‌دهد، مصرف گلاب در مقادیر بسیار کم، ممکن است موجب کاهش سوزش سر دل ناشی از رفلاکس اسید معده شود. گلاب خصوصا برای رفع رفلاکس در نوزادان بسیار موثر است. به منظور استفاده از خواص گلاب برای معده و روده و رفلاکس نوزادان، باید مقداری از آن را با کمی آب مخلوط کرد و جوشاند و بعد از خنک شدن، آن را به نوزاد داد.

۱۴. عرق نعنا و بارهنگ برای رفلاکس (خواص بارهنگ برای رفلاکس معده)

برخی عرق نعنا یا برگ تازه نعنا را برای درمان رفلاکس معده مفید می‌دانند. با وجودی که نعناع به تنهایی برای رفع برخی مشکلات گوارشی و بهبود هضم غذا مفید است، اما در برخی از افراد مصرف آن ممکن است باعث بدتر شدن رفلاکس شود. در کنار نعنا می‌توان از بارهنگ و فواید آن برای بهبود سوزش سر دل استفاده کرد. با حل کردن یک قاشق تخم بارهنگ در مقداری عرق نعنا، خواص بارهنگ برای رفلاکس معده بسیار تاثیر بیشتری خواهد داشت.

۱۵. اسفناج برای رفلاکس معده

سبزیجات فیبری مانند اسفناج و کلم‌بروکلی، ترکیباتی قلیایی هستند که می‌توانند میزان اسید معده را کنترل کنند. به همین دلیل برخی مصرف این سبزیجات از جمله اسفناج را برای درمان خانگی رفلاکس معده مفید می‌دانند و بر این باورند کسانی که سوزش سر دل دارند می‌توانند در رژیم غذایی خود، سبزیجاتی مانند اسفناج را بگنجانند.

۱۶. خرما برای رفلاکس معده

اگر به دنبال یک درمان طبیعی برای رفلاکس معده هستید، حتما مصرف خرما را به عنوان یک راه حل موثر خانگی در نظر بگیرید. خرما تاثیر قابل توجهی روی بهبود عملکرد دستگاه گوارش دارد و در بسیاری منابع از آن برای درمان مشکلات معده، از جمله زخم معده و رفلاکس معده استفاده می‌کنند. مصرف روزانه خرما، خصوصا بعد از غذا، کمک زیادی به هضم بهتر غذا و تسکین علائم سوزش سر دل می‌کند.

۱۷. دارچین برای رفلاکس معده

پودر دارچین یا دمنوش دارچین می‌توانند برای درمان خانگی رفلاکس معده مفید باشند. دارچین هم به بهبود عمل هضم کمک می‌کند و هم برای تقویت معده و کاهش سطح اسید معده مفید است. برای بالاتر بردن اثر دارچین در درمان سوزش سر دل، بهتر است آن را همراه با عسل مصرف کرد.

۱۸. ماست موسیر برای رفلاکس معده

ماست‌موسیر، خصوصا ماست پروبیوتیک برای بهبود هضم غذا بسیار مفید است و می‌تواند باعث تحریک یک سری آنزیم‌های گوارشی شود. برخی ماست‌موسیر را برای درمان زخم معده مفید می‌دانند. با این حال در برخی از افراد، مصرف ماست‌موسیر ممکن است علائم رفلاکس معده را بدتر کند و باعث بیشتر شدن سوزش سر دل شود.

دارچین برای رفلاکس معده مفید است.برخی افراد معتقدند آب آلوئه‌ورا اسید معده را کاهش می‌دهد.

۱۹. آب آلوئه ورا

برخی از افراد آب آلوئه‌ورا را به صورت خوراکی برای کاهش اسید معده و آرام کردن علائم تحریک معده مصرف می‌کنند. هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد آلوئه‌ورا به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده موثر است یا نه اما مصرف مقداری از آن برای تسکین سوزش سر دل ضرر ندارد.

۲۰. شیر بادام یا شیر جو دوسر برای رفلاکس معده

هم شیر و هم بادام جزو ترکیباتی بسیار مفید برای بهبود گوارش هستند و برخی داده‌ها تایید می‌کند که می‌توان آنها را به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده هم مصرف کرد. مصرف بادام به تنهایی یا مصرف شیر بادام به افرادی که سوزش سر دل دارند توصیه می‌شود. شیر جو دوسر به دلیل فیبر بالا و مواد موثری که دارد هم برای درمان رفلاکس معده مفید و موثر است.

داروهای گیاهی برای رفلاکس معده

برای درمان خانگی رفلاکس معده برخی از افراد از داروهای گیاهی استفاده می‌کنند. البته هنوز تحقیقات زیادی در مورد داروهای گیاهی موجود برای درمان رفلاکس معده وجود ندارد و به بررسی‌های بیشتری نیاز است. با این حال بسیاری از داروهای گیاهی موجود برای رفع سوزش سر دل از گیاهان دارویی زیر تولید شده‌اند:

  • گلپر
  • زیره
  • گیاه خردل
  • بابونه آلمانی
  • بادرنجبویه
  • شیرین‌بیان
  • خار مریم

یکی از گیاهان دارویی که در دنیا برای این منظور فرموله شده و مصرف می‌شود، داروی Iberogast است. این دارو ترکیبی از گیاهان بالاست و برای تسکین سوزش سر دل مصرف می‌شود. با این حال، مشخص نیست که کدام گیاه موجود در ترکیب این دارو، علائم را تسکین می‌دهد.

دنبال داروی گیاهی برای رفلاکس معده هستی؟ راهنمایی بگیر.

درمان رفلاکس معده در طب سنتی

در طب سنتی از گیاهان و ترکیبات طبیعی مختلفی برای درمان رفلاکس معده استفاده می‌شود. یکی از ترکیبات مهمی که طب سنتی آن را به عنوان درمان خانگی رفلاکس معده معرفی کرده، بادرنجبویه است. مصرف آن به صورت پودر یا دمنوش می‌تواند درد، ناراحتی، التهاب و سوزش معده را تسکین دهد. رازیانه و شیرین‌بیان و گل ختمی دیگر ترکیباتی هستند که طب سنتی مصرف آنها را به عنوان درمان رفلاکس معده توصیه می‌کند. شیرین‌بیان را می‌توان به صورت داروی گیاهی هم تهیه و مصرف کرد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

تغییر رژیم غذایی و مصرف ترکیبات طبیعی برای درمان خانگی رفلاکس معده برای برخی از افراد موثر است، اما در مابقی گروه‌ها ممکن است حتی با تغییر رژیم غذایی و مصرف این ترکیبات هم سوزش سر دل درمان نشود. به همین دلیل اگر دو بار یا بیشتر در هفته دچار سوزش سر دل می‌شوید و تغییر در رژیم غذایی یا الگوی غذایی به شما کمکی نکرده است، حتما با یک دکتر متخصص داخلی یا متخصص طب سنتی در این زمینه مشورت کنید. اما اگر به پزشک دسترسی ندارید می‌توانید از خدمات غیرحضوری دکترتو به منظور مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!