فهرست مطالب
رفلاکس معده شرایط ناراحتکنندهای است که در افراد مختلف، میتواند مشکلات متفاوتی را ایجاد کند. این مشکل بسته به شدتی که دارد، حتما به درمان و مدیریت مناسب نیاز دارد. برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که میتوانند تنها با تغییر سبک زندگی و عادات غذاییشان، مشکل رفلاکس معده را برطرف کنند. با این حال زمانی که رفلاکس معده مزمن شود، داروهایی برای درمان این مشکل نیاز است. حتی برخی از افراد مجبورند که برای مدتی طولانی یا حتی تا آخر عمر، دارو برای رفلاکس معده را مصرف کنند. اما بهتر است در مورد مصرف این داروها با یک متخصص داخلی یا گوارش مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو به منظور تعیین وقت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین کمک بگیرید.
بهترین دارو برای رفلاکس معده چیست؟
داروهایی که برای ریفلاکس معده تجویز میشوند شامل داروهایی هستند که میتوانند اسید معده را کم یا خنثی کنند. با کم شدن اسید معده، آسیب ناشی از اسید برگشتی به مری و معده کاهش مییابد و عوارض ناراحتکننده ناشی از آن هم کمتر میشود. یک سری از این داروها به صورت آزاد و بدون نسخه در دسترساند و برای مصرف برخی به دستور و تجویز پزشک نیاز است. بهترین داروها برای رفلاکس معده شامل دستههای زیر هستند:
- آنتیاسیدها که میتوانند اسید معده را خنثی کنند.
- آنتاگونیستهای گیرنده هیستامین
- مهارکنندههای پمپ پروتون
- مهارکنندههای پمپ پروتون اسموپرازول
- عوامل پروکینتیک
- TIF و سایر درمانهای آندوسکوپی
نکته مهم بعدی این که داروهایی که برای رفلاکس معده تجویز میشوند ممکن است به صورت قرص، کپسول یا شربت باشند. برخی از افراد ممکن است برای تسکین هر چه موثرتر و سریعتر سوزش سر دل، از ترکیب داروهای ذکر شده در بالا، به صورت همزمان استفاده کنند.
بهترین قرص برای رفلاکس معده
بهترین داروها برای رفلاکس معده که به صورت قرص تجویز میشوند، شامل تمامی دستهبندیهای معرفی شده در بالاست. آنتیاسیدها و مهارکنندههای پمپ پروتون اصلیترین قرصهایی هستند که برای کاهش اسید معده و برطرف کردن ناراحتیهای ناشی از آن تجویز میشوند. در ادامه برخی از اصلیترین قرصهایی که برای کاهش اسید معده و کنترل رفلاکس تجویز میشوند را معرفی میکنیم.
نوع دارو | مکانیسم اثر | نام تجاری رایج | مزایا | معایب |
---|---|---|---|---|
آنتیاسیدها | خنثیسازی اسید معده | آلومینیوم هیدروکسید، منیزیم هیدروکسید | تسکین سریع علائم، در دسترس بودن | اثر کوتاهمدت، عوارض جانبی مانند یبوست یا اسهال |
مسدودکنندههای H2 | کاهش تولید اسید معده | رانیتیدین، فاموتیدین | اثر طولانیتر از آنتیاسیدها، کاهش شبادراری | کمتر موثر از مهارکنندههای پمپ پروتون، عوارض جانبی کمتر شایع |
مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI) | مهار قوی تولید اسید معده | امپرازول، پنتوپرازول، اسامپرازول | موثرترین دارو برای درمان رفلاکس، کاهش سریع علائم | عوارض جانبی طولانیمدت مانند افزایش خطر شکستگی استخوان، عفونت، کمخونی |
پروکینتیکها | افزایش حرکات روده و تخلیه معده | دومپریدون | تسریع تخلیه معده، کاهش حالت تهوع و استفراغ | عوارض جانبی مانند سردرد، یبوست |
۱. قرص دمیترون برای رفلاکس معده
قرص دمیترون جزو داروهای مخصوص رفلاکس معده نیست، چرا که این دارو یک قرص ضد تهوع و استفراغ است. با این حال زمانی که ممکن است همزمان با رفلاکس معده، حالت تهوع هم وجود داشته باشد، از قرص دمیترون برای رفع حالت تهوع استفاده میشود.
۲. قرص دومپریدون برای رفلاکس معده
یکی از داروها برای رفلاکس معده، قرص دومپریدون نام دارد که با اثر ضد استفراغی که دارد، میتواند جریان معده و روده را تحریک کند. از این دارو معمولا برای رفع مشکلات گوارشی مختلف از جمله سوءهاضمه یا رفلاکس معده به مری استفاده میشود. دومپریدون گیرندههای دوپامین در دستگاه گوارش را مهار کرده و به این ترتیب موجب بهبود حرکات معده و مری خواهد شد تا محتوای معده سریعتر تخلیه شود.
علائم رفلاکس معده داری و دومپریدون فایده نداشته؟
از متخصص بپرس چه دارویی برات بهتره.
۳. قرص رانیتیدین برای رفلاکس معده
رانیتیدین در دسته داروهای مسدودکننده هیستامین قرار دارد و به صورت قرصهای خوراکی، برای درمان معده درد و همچنین رفلاکس معده تجویز میشود. قرص رانیتیدین میتواند سوزش سر دل را بهبود ببخشد. اما به دلیل عوارض جانبی که اخیرا برای این دارو تایید شد، مصرف آن به عنوان داروی رفلاکس معده منسوخ شده است.
۴. قرص نکسیوم برای رفلاکس
قرص نکسیوم که نام دیگر آن اسموپرازول است، جزو موثرترین و قوی ترین داروها برای رفلاکس معده است که اکثرا برای موارد مزمن تجویز میشود. این دارو در دسته داروهای مهارکننده پمپ پروتون قرار دارد. نکسیوم و داروهای مشابه آن، مسدودکنندههای اسید قویتری هستند که میتوانند به صورت چشمگیری، سوزش سر دل و سایر علائم را درمان کنند. در بیشتر موارد برای درمان رفلاکس پنهان یا درمان انواع نسبتا شدید رفلاکس معده، از این دارو استفاده میشود. قرص نکسیوم میتواند در مواردی که آسیب بافتی در مری ایجاد شده، به عنوان درمان خط اول تجویز شود. این دارو در ۹۰ درصد موارد برای کاهش میزان اسید معده و تسکین علائم موثر است.
۵. سیمتیدین برای رفلاکس معده
سایمیتیدین جزو آن دسته از داروها برای رفلاکس معده است که با مسدود کردن گیرندههای هیستامین، میتواند عوارض ناراحتکننده ناشی از بازگشت اسید از معده به مری را کاهش دهد. به نوعی سایمیتیدین کاهش دهنده میزان اسید تولید شده در معده است و از این طریق در بهبود رفلاکس معده، موثر است.
۶. قرص فاموتیدین برای رفلاکس معده
فاموتیدین یک داروی موثر برای تسکین درد معده، مشکلات گوارشی و همچنین رفلاکس معده است. فاموتیدین به صورت موثری میتواند سوزش سر دل را تسکین دهد. این دارو که جزو مهارکنندههای گیرندههای هیستامین است، با کاهش میزان اسید معده به درمان رفلاکس معده کمک میکند.
۷. امپرازول بهترین قرص برای رفلاکس معده
یکی از موثرترین داروها برای رفلاکس معده، داروهای خانواده امپرازول هستند. این داروها برای درمان طیف گستردهای از مشکلات گوارشی، از جمله زخم معده و رفلاکس معده به مری تجویز میشوند. عملکرد آنها، کاهش سطح اسید معده و تسکین علائم ناراحتکننده ناشی از آن است. امپرازول در دسته داروهای مهارکننده پمپ پروتون قرار دارد. آنها به نوعی قویترین داروهایی هستند که برای کاهش اسید معده و درمان رفلاکس تجویز میشوند. علاوه بر امپرازول، سایر اشکال این دارو هم ممکن است توسط پزشک تجویز شوند که از جمله آنها میتوان به لانزوپرازول اشاره کرد.
۸. پنتوپرازول بهترین قرص برای رفلاکس معده
یکی از بهترین داروها برای رفلاکس معده، قرص پنتوپرازول یا نولپازا است که به صورت قرص یا کپسولهای خوراکی موجود است. پنتوپرازول میتواند به صورت کاملا موثر، رفلاکس معده و سوزش سر دل را درمان کند. این داروها هم در دسته مهارکنندههای پمپ پروتون قرار دارند و میتوانند با مسدود کردن سلولهایی که در معده مسئول پمپاژ کردن اسید هستند، علائم رفلاکس را کاهش دهند. معمولا برای موارد بسیار شدید و مزمن از این داروها استفاده میشود.
قرص گیاهی رفلاکس معده
برخی از داروها برای رفلاکس معده، داروها و قرصهای گیاهی هستند که از ترکیبات طبیعی برای تولید آنها استفاده شده است. این ترکیبات طبیعی میتوانند میزان اسید را کم کنند و از طرفی اثر ضد سوزش و ضد نفخ هم دارند. داروهای گیاهی در برخی موارد به دلیل عوارض جانبی کمتری که دارند، به سایر درمانهای پزشکی ترجیح داده میشوند.
۱. قرص شیرین بیان برای رفلاکس
قرص شیرین بیان، یک قرص گیاهی است که از عصاره شیرینبیان برای تولید آن استفاده شده و میتوان آن را به عنوان یک داروی گیاهی برای رفلاکس معده در نظر گرفت. این دارو با نام تجاری درگلیس در ایران تولید میشود که حاوی عصاره خشک شیرینبیان است. شیرینبیان میتواند علاوه بر کاهش اسید معده، زخم و التهابات معده و مری را هم تسکین دهد.
۲. قرص دایجستیو برای رفلاکس معده
یکی دیگر از داروهای گیاهی برای رفلاکس معده که به صورت قرصهای جویدنی مصرف میشود، قرص دایجستیو است. در تولید این قرص، ترکیبی از آنزیمهای مهم برای هضم غذا وجود دارد که میتوانند فرایند هضم را سریعتر کنند، تا به این ترتیب مشکلات گوارشی از جمله سوزش معده برطرف شود. این قرص همچنین حاوی یک سری پروبیوتیکها است که برای بهبودهاضمه، کاهش نفخ و یبوست و خنثی کردن اسید معده مفیدند.
شربت برای درمان رفلاکس معده
برخی از داروها برای رفلاکس معده به صورت شربت یا سوسپانسیونهای مایع خوراکی هستند. این فرم از دارو برای کسانی که نمیتوانند قرص بخورند، از جمله کودکان و نوزادان تجویز میشوند. شربت های رفلاکس معده نیز با کاهش اسید معده و بهبود هضم غذا عمل میکنند و شامل آنتیاسیدها، مهارکنندههای پمپ پروتون و مهارکنندههای H2 هستند.
دنبال شربت مناسب برای رفلاکس معده هستی؟ راهنمایی بگیر.
۱. نیزاتیدین برای رفلاکس معده
در دسته داروهای مسدودکننده H2، یک سری سوسپانسیونهای مایع هم وجود دارد که شربت نیزاتیدین یکی از آنهاست. از این دارو میتوان برای درمان مشکلات مختلف گوارشی از جمله زخم معده، التهاب معده و روده و همچنین رفلاکس معده استفاده کرد.
۲. شربت آلومینیوم ام جی اس برای رفلاکس معده
شربت آلومینیوم ام جی اس، یک آنتیاسید بسیار قوی و موثر است که از آن برای درمان سریع سوزش سر دل و علائم سوءهاضمه استفاده میشود. این دارو میتواند اسید تولید شده در معده را خنثی کرده و همچنین جلوی نفخ و ناراحتیهای گوارشی را بگیرد. منیزیم هیدروکسید موجود در این شربت باعث افزایش سطح pH معده میشود تا از این طریق سطح اسید تولید شده در معده کاهش یابد.
۳. شربت آنتی رفلاکس باریج
برخی از داروها برای رفلاکس معده، شربتهای خوراکی و گیاهی هستند که از ترکیبات طبیعی برای ساخت آنها استفاده شده است. شربت آنتی رفلاکس باریج یکی از آنها است که با فرمولاسیونی که دارد میتواند سطح اسید معده را کاهش داده و با خنثی کردن اسید در معده، به درمان سوزش سر دل کمک کند. در این شربت از ژل آلوئهورا به همراه عسل استفاده شده که هر دوی آنها، میتوانند ترشح اسید معده را کنترل کنند.
۴. شربت منیزیم هیدروکساید برای رفلاکس معده
شربت منیزیم هیدروکساید به عنوان یک آنتیاسید موثر، به عنوان یکی از بهترین داروها برای درمان سریع رفلاکس معده در نظر گرفته میشود. میتوان از این دارو بعد از وعدههای غذایی و در صورت سوزش سر دل استفاده کرد تا با خنثی کردن اسید معده تولید شده، علائم را تسکین دهد.
۵. شربت کامی کالم برای رفلاکس
شربت کامی کالم یکی دیگر از داروها برای رفلاکس معده است که بیشتر برای درمان رفلاکس در نوزادان و کودکان استفاده میشود. این دارو خصوصا میتواند برای درمان کولیک در نوزادان موثر باشد. شربت کامی کالم، باعث رفع نفخ شده و به خروج سریعتر گازها از شکم کمک میکند. ماده موثر این شربت، سدیم بیکربنات است.
۶. شربت فاموتیدین برای رفلاکس
برای درمان رفلاکس معده، داروی فاموتیدین به عنوان یک داروی مسدودکننده گیرنده هیستامین، به صورت شربت هم تجویز میشود. این دارو با کاهش تولید اسید در معده میتواند به درمان رفلاکس و سوزش سر دل کمک کند.
۷. شربت دومپریدون برای رفلاکس
دومپریدون علاوه بر فرم قرص خوراکی به صورت شربت هم موجود است و بیشتر برای درمان رفلاکس معده در کودکان تجویز میشود. این دارو با تاثیری که روی بهبود هاضمه دارد، در درمان رفلاکس معده موثر است. نام تجاری این دارو، موتیلیوم است.
۸. شربت زانتاک برای رفلاکس نوزاد
شربت زانتاک فرم سوسپانسیون داروی رانیتیدین است که به عنوان داروهای مسدودکننده گیرنده آنتیهیستامین دستهبندی میشوند. از این دارو برای درمان رفلاکس در نوزادان و شیرخواران با رفلاکس شدید، استفاده میشود.
۹. شربت اندانسترون برای رفلاکس نوزاد
شربت اندانسترون در دسته داروها برای رفلاکس معده قرار ندارد و بیشتر یک داروی ضد تهوع و استفراغ است. با این حال زمانی که رفلاکس نوزاد ناشی از حالت تهوع شدید است، پزشک از این شربت برای کنترل رفلاکس همراه با حالت تهوع استفاده میکند.
۱۰. شربت گریپ میکسچر برای رفلاکس
یکی از بهترین داروها برای رفلاکس معده نوزادان و شیرخواران، شربت گریپ میکسچر است. در این شربت از بیکربنات سدیم استفاده شده که میتواند با کنترل اسید بالای معده، برای درمان سوءهاضمه و سوزش سر دل نوزادان موثر باشد.
۱۱. شربت آلوئه ورا برای رفلاکس معده
عصاره آلوئهورا یک ترکیب بسیار موثر برای رفع مشکلات گوارشی است. به همین دلیل از این ترکیب در ساخت داروهای گیاهی برای رفلاکس معده و سایر مشکلات گوارشی استفاده میشود. یکی از این شربتها، شربت آلوئهورا ردیوسید است.
۱۲. شربت رکولیک برای رفلاکس معده
برای درمان رفلاکس معده، خصوصا در کودکان میتوان از انواع شربتها و داروهای گیاهی هم استفاده کرد. یکی از این داروها برای رفلاکس معده، شربت گیاهی رکولیک است که در آن از ترکیبات طبیعی مانند بابونه آلمانی و عسل استفاده شده است. اثر این شربت گیاهی بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش، میتواند به رفع نفخ، یبوست، سوزش سر دل و التهابات معده کمک زیادی کرده و سوءهاضمه را درمان کند.
۱۳. شربت سگا نوز برای رفلاکس
سگا نوز یک شربت گیاهی است که میتوان آن را به عنوان یکی از بهترین داروها برای رفلاکس معده در نظر گرفت. این داروی گیاهی هم در نوزادان و هم در بزرگسالان، برای رفع مشکلات مختلف گوارشی از جمله سوزش سر دل و رفع رفلاکس تجویز میشود.
۱۴. شربت آلومینیوم هیدروکساید برای رفلاکس معده
یکی از موثرترین شربت هایی که برای درمان رفلاکس معده تجویز میشود، شربت آلومینیوم هیدروکساید است. این شربت در دسته آنتیاسیدها قرار دارد و میتواند به سرعت باعث کاهش اسید معده شود. عملکرد آنتیاسیدهای مایع مانند شربت آلومینیوم هیدروکساید بسیار سریعتر است، اما فقط روی اسید موجود در معده اثر میگذارند و از تولید اسید جلوگیری نمیکنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
داروهای بدون نسخه که شامل آنتیاسیدها، مسدودکنندههای H2 و مسدودکنندههای پمپ پروتون میشوند، همگی میتوانند برای درمان رفلاکس معده مورد استفاده قرار بگیرند. آنتیاسیدها داروهای سریعالاثری هستند که اسید معده را خنثی میکنند. مسدودکنندههای H2 یا PPIها ممکن است به رفع علائم مکرر و شدیدتر کمک کنند. کسانی که با مشکل رفلاکس معده درگیرند میتوانند با نظر پزشک، از این داروها برای تسکین علائم استفاده کنند. با این حال اگر بعد از مصرف این دارو برای رفلاکس معده، هنوز هم علائم وجود داشت، بهتر است برای دریافت درمان موثرتر به دکتر متخصص داخلی یا دکتر گوارش مراجعه کرد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!