فهرست مطالب
اگر به بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) مبتلا هستید، شروع روزتان با یک صبحانه مناسب میتواند به کاهش خطر رفلاکس اسید، سوزش سردل، درد قفسه سینه، آروغ زدن و ترش شدن دهان کمک کند. بسیاری از افراد فکر میکنند که صبحانه مناسب برای رفلاکس معده، محدودکننده است. اما در این رژیم، طیف گستردهای از غذاهایی وجود دارد که نه تنها خوشمزه هستند، بلکه برای رفلاکس اسید نیز مفید هستند. اگر علاقهمند به بکارگیری این صبحانه ها در رژیم غذایی خود هستید بهتر است با یک متخصص تغذیه یا داخلی در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو به منظور نوبت گیری ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین کمک بگیرید.
صبحانه مناسب برای رفلاکس معده چیست؟
صبحانه مناسب برای رفلاکس معده شامل مصرف غذاهای سالم، با ارزش غذایی بالا و در عین حال بسیار خوشطعم است. اگر میخواهید با تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی، رفلاکس معده را درمان کنید بهتر است تا مدتی از مصرف غذاهای ناسالم اجتناب کنید. بهعلاوه روی سالم خوری تمرکز کنید تا هم علائم رفلاکس را تسکین دهید و هم سلامت بدنتان را افزایش دهید.
کسانی که رفلاکس معده دارن صبحانه چی بخورن؟
صبحانه یک وعده مهم برای افرادی است که به رفلاکس اسید و علائم آن مبتلا هستند. مصرف مواد غذایی نادرست میتواند باعث شود که کل طول روز علائم ناخوشایندی را تجربه کنید؛ بنابراین اکثر پزشکان توصیه میکنند که با مصرف مواد غذایی زیر به عنوان صبحانه، سلامتیتان را دوباره به دست آورید:
۱. غلات کامل (سبوس دار) برای رفلاکس معده
غلات کامل غلاتی هستند که تمام قسمتهای دانه (سبوس، جوانه و آندوسپرم) در آنها حفظ شده است. غلات کامل را میتوان به صورت کامل یا آسیاب شده مصرف کرد. در حقیقت، در مقایسه با سایر غلات، غلات کامل منابع بهتری از فیبر، ویتامین B، آهن، فولات، سلنیوم، پتاسیم، منیزیم و سایر مواد مغذی مهم هستند. فیبر موجود در غلات کامل میتواند به جذب اسید معده و بهبود علائمتان کمک کند. برخی از غلات کامل که میتوانید در رژیم غذاییتان بگنجانید شامل این مواردند:
- برنج قهوهای
- بلغور جو دوسر
- نان سبوسدار
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ گزارش داد که فیبر موجود در غلات کامل، رابطه معکوسی با علائم رفلاکس اسید دارد. این نشان میدهد که هر چه فرد فیبر بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجاند، علائم کمتری خواهد داشت. محققان این مطالعه همچنین اظهار کردند که با گذر زمان بیمارانی که نانهای با فیبر بالا مصرف کردند، علائم کمتری در مقایسه با افرادی که نان کم فیبر میخوردند داشتند.
۲. میوه های کم اسید
میوهها و آبمیوهها، یک گزینه سالم برای صبحانه در نظر گرفته میشوند. با این حال افرادی که دچار رفلاکس معده هستند باید این نکته را در نظر بگیرند که برخی از میوهها میتوانند علائم آنها را تشدید کنند. بهعنوانمثال مرکبات سطوح بالایی از اسیدسیتریک دارند و میتوانند علائم شما را تحریک کنند. پس بهتر است مصرف مرکبات (مثل پرتقال، گریپفروت، لیمو، لیموترش) و میوههایی مثل آناناس و کیوی را کاهش دهید.
در عوض میوههایی که حاوی محتوای اسید پایینی هستند (همچون خربزه، هندوانه، گلابی یا موز) را جایگزین کنید. سیب نیز میتواند برای کسانی که از رفلاکس اسید رنج میبرند مفید باشد، خصوصا سیبی که قرمز و شیرین است. با این حال، سیبهای سبز اسیدیتر هستند و بهتر است تا مدتی از مصرف آنها بپرهیزید.
میخوای بدونی چه میوههایی برای رفلاکس بیخطره؟
کلیک کن و مشاوره بگیر.
۳. لبنیات کم چرب
اکثر مردم فکر میکنند که لبنیاتی مانند شیر کامل، سوزش گلو یا ناراحتی معده را تسکین میدهند. با این حال، شیر کامل و محصولات لبنیای که دارای چربی بالایی هستند، باعث تشدید سوزش سر دل میشوند. علاوه بر این، محصولات لبنی سرد مانند بستنی، با بی حس کردن اسفنکتر تحتانی مری، از عملکرد درست آن جلوگیری میکنند. در نتیجه، اسید معده میتواند خیلی راحت به سمت مری برگردد. به همین خاطر توصیه میکنیم از مصرف این لبنیات اجتناب کنید:
- خامه
- شیر کامل
- پنیر
- بستنی
- ماست پر چرب
از طرف دیگر یکی از بهترین درمان ها برای رفلاکس معده، ماست کمچرب و بدون قند است که میتواند مری تحریک شده را آرام کند. علاوه بر این، پروبیوتیکهای موجود در ماست به هضم غذا کمک کرده و سلامت روده را بهبود میبخشند. شیر کمچرب نیز میتواند گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به رفلاکس معده باشد.
۴. پروتئین های کم چرب
تحقیقات نشان دادهاند که غذاهای پرچرب و سرخ شده باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری و اختلال در عملکرد آن میشوند. مصرف این غذاها همچنین منجر به تاخیر در تخلیه معده و بروز رفلاکس میشود. برای مقابله با این عوارض به شما توصیه میکنیم که منابع پروتئینی کمچرب مانند مرغ، غذاهای دریایی و توفو را در رژیم غذاییتان بگنجانید. سالمترین راهها برای آماده کردن پروتئینهای کمچرب شامل پختن، کباب کردن یا آب پز کردن هستند.
تخممرغ نیز یک منبع غنی از پروتئین است که نسبتا بدون چربی است. با این حال، اگر علائم رفلاکس شما با مصرف تخممرغ تشدید میشوند، توصیه میکنیم تنها سفیده آن را مصرف کنید و از مصرف زرده تخممرغ که حاوی چربی بالاتری است بپرهیزید.
مصرف تخممرغ برای صبحانه، حتی سیرکنندهتر از کربوهیدرات یا حتی چربی است. این ویژگی به شما کمک میکند تا با مصرف مقدار غذای کمتری، زودتر احساس سیری کنید. مصرف متعادل غذا و پرهیز از پرخوری، میتواند به کاهش سوزش سر دل و بازگشت اسید به سمت بالا کمک کند.
۵. سبزیجات ملایم
برخی از سبزیجات میتوانند سوزش سر دل و دیگر علائم رفلاکس معده را کاهش دهند. سبزیجات منبع خوبی از فیبر هستند، چربی و قند پایینی دارند و جزو دسته مواد غذایی قلیایی (کم اسید) در نظر گرفته میشوند. با مصرف این سبزیجات، میزان تولید اسید معده کاهش مییابد و در نتیجه از بازگشت آن به سمت بالا جلوگیری میشود. بهترین سبزیجات برای کاهش رفلاکس اسید شامل این مواردند:
- هویج
- مارچوبه
- لوبیاسبز
- کرفس
- کلمبروکلی و گلکلم
- خیار
- ذرت
- سبزیجات برگدار مانند اسفناج
- سیبزمینی و سیبزمینی شیرین
البته اگر چه بسیاری از سبزیجات ممکن است به تسکین علائم رفلاکس اسید کمک کنند، برخی دیگر از سبزیجات خصوصا فلفل، پیاز و سیر میتوانند آن را تشدید کنند. میتوانید سبزیجات را به روشهای مختلفی در رژیم غذایی خود بگنجانید. بهعنوانمثال میتوانید از آنها در سالاد استفاده کنید، سبزیجات خرد شده را به وعدههای غذایی موردعلاقه خود اضافه کنید یا آنها را با میوهها مخلوط کنید تا آبمیوه تازه درست کنید.
۶. نوشیدنی های سالم
مصرف نوشیدنیهای سالم برای صبحانه، میتواند به شما کمک کند روزتان را پرانرژی و بدون رفلاکس آغاز کنید. بهعنوانمثال میتوانید دمنوشهای گیاهانی همچون بابونه، شیرینبیان، نارون لغزنده، زنجبیل و ریشه گل ختمی را مصرف کنید که علائم شما را کاهش و تسکین میدهند.
اسموتیها نیز یک صبحانه مغذی و در عین حال سالم هستند. برای درست کردن اسموتی میتوانید با یک موز و سایر میوههای منجمدی که مورد نظرتان است شروع کنید. توتفرنگی، هلو و میوههای کم اسید، معمولا انتخاب خوبی هستند. افزودن یک قاشق کره بادامزمینی شیرین نشده به اسموتی، پروتئین کافی مورد نیاز بدنتان را فراهم میکند. این در حالی است که شیر بادام یا شیر جو دوسر نیز یک حالت خامهای به اسموتی شما میدهند.
یک نوشیدنی خوشطعم دیگر که پزشکان مصرف آن را به افراد مبتلا به رفلاکس معده توصیه میکنند، آب نارگیل شیرین نشده است. این نوشیدنی، منبعی غنی از الکترولیتهای مفید مانند پتاسیم در نظر گرفته میشود. آب نارگیل، تعادل pH در بدن را نیز بهبود میبخشد که یک عامل مهم برای مدیریت رفلاکس اسید است.
۷. چربی های سالم (به مقدار کم)
چربی یک ماده مغذی ضروری برای سلامت قلب و مغز است و امکان عملکرد صحیح سایر اندامهای بدن را نیز فراهم میکند. البته باید به این نکته توجه کنید که برخی از چربیها، سالم در نظر گرفته میشوند و برخی دیگر ناسالم هستند.
اگر اخیرا به طور مکرر با رفلاکس معده دستوپنجه نرم میکنید، میتوانید میزان چربیهای ترانس یا اشباع مصرفیتان را کاهش دهید و آنها را با چربیهای سالم جایگزین کنید. در این شرایط توصیه میکنیم مغزیجات و دانههایی مانند گردو، بادام، بادامزمینی، دانه چیا و تخم کتان را به رژیم غذاییتان اضافه کنید. مغزیجات و دانهها سرشار از فیبر، مواد مغذی و چربیهای تک غیراشباع سالم هستند. این مواد همچنین به جذب اسید معده کمک میکنند و سوزش سر دل را کاهش میدهند. علاوه بر مواد غذایی ذکر شده، چربیهای سالم در موادی مانند روغن زیتون، روغن کنجد و محصولات سویا نیز یافت میشوند.
۸. صبحانه با شیر بادام برای رفلاکس معده
شیر پرچرب گاو میتواند باعث رفلاکس اسید شود. علاوه بر این، بسیاری از مردم در هضم آن مشکل دارند. اما برخی از انواع شیرهای غیر لبنی و بر پایه گیاهی میتوانند به تسکین علائم رفلاکس و سایر اختلالات گوارشی کمک کنند. بهعنوانمثال، شیر بادام قلیایی است، بنابراین میتواند اسیدیته معده را کاهش دهد و علائم را کاهش دهد.
از این گذشته، شیرهای بدون لبنیات دیگر شامل شیر سویا، شیر بادامهندی، شیر جو دوسر نیز همگی گزینههای خوبی هستند. این شیرها یک صبحانه و حتی میانوعده سالم برای کسانی هستند که از رفلاکس اسید معده رنج میبرند.
۹. بلغور جو دو سر برای رفلاکس معده
بلغور جو دوسر نهتنها برای سلامت قلب مفید است، بلکه اسید معده را نیز جذب میکند. همین ویژگی، آن را به گزینهای عالی برای مدیریت علائم رفلاکس تبدیل کرده است. میتوانید بلغور جو دوسر را با موز (یکی دیگر از مواد غذایی مناسب برای رفلاکس معده) استفاده کنید تا هم طعم آن را بهبود دهید و هم اثرات آن را تقویت کنید.
بلغور جو دوسر همچنین حاوی فیبر زیادی است و مصرف آن باعث میشود احساس سیری کنید و کمتر غذا بخورید. این ویژگی برای علائم رفلاکس مفید است زیرا پرخوری میتواند باعث تحریک سوزش سر دل شود.
غذاهایی که با وجود رفلاکس معده نباید در صبحانه بخورید
ممکن است رفلاکس اسید معده به مری، به خاطر عادات غذایی ناسالم یا مصرف مواد غذایی ناسازگار با بدنتان ایجاد شود. در این شرایط با دوری از برخی مواد غذایی محرک که در زیر به آنها اشاره کردیم، میتوانید شدت و تکرر رفلاکس را کاهش دهید:
- گوشتهای پرچرب مانند سوسیس، بیکن و ژامبون
- تخممرغ و املت سرخ شده در مقدار زیادی کره یا روغن
- سیبزمینیسرخکرده
- غذاهای تند
- شیرینیهایی مانند دونات، دانمارکی و رول دارچینی
- سس هالندیز و سس سالسا
- آب مرکبات
- گوجه فرنگی و محصولات آن
- قهوه
- کاکائو
- نوشیدنیهای الکلی
نمیدونی چه موادی برای رفلاکس معده مضره؟ از متخصص کمک بگیر.
نمونه برنامه صبحانه برای افراد مبتلا به رفلاکس معده
هدف از این برنامه: کاهش تولید اسید معده، کاهش فشار بر روی معده و تسکین علائم رفلاکس معده است. این تنها چند نمونه از صبحانههای مناسب برای افراد مبتلا به رفلاکس معده است. شما میتوانید با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه، برنامه غذایی مناسب خود را تنظیم کنید.
روزهای هفته | صبحانه پیشنهادی |
---|---|
شنبه | املت اسفناج، ۱ فنجان طالبی خرد شده |
یکشنبه | ۱ وعده بلغور جو دوسر، ½ فنجان بلوبری، ¼ فنجان گردوی خرد شده |
دوشنبه | ماست کمچرب با موز و دارچین |
سهشنبه | سفیده تخممرغ همزده با نان تست سبوسدار |
چهارشنبه | اسموتی میوههای کم اسید به همراه تخممرغ و سالاد سبزیجات |
پنجشنبه | بلغور جو دوسر با موز |
جمعه | ۱ فنجان ماست یونانی ساده و کمچرب، ⅓ فنجان شاهتوت، ¼ فنجان خلال بادام |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
برای بسیاری از افرادی که به رفلاکس اسید معده به مری مبتلا هستند، یک راه حل مطمئن برای تسکین طولانیمدت علائم، این است که تغییراتی را در سبک زندگی خود اعمال کنند. یکی از این تغییرات دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی است. برای این منظور توصیه میکنیم که صبحانه مناسب برای رفلاکس معده شامل غلات کامل، میوههای کم اسید، لبنیات کمچرب به همراه سبزیجات و چربیهای سالم را در رژیم غذاییتان بگنجانید.
در صورتی که این مواد غذایی را مصرف کنید و از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده، قهوه، الکل، آب مرکبات و غیره بپرهیزید، در مدت کوتاهی شاهد کاهش علائم رفلاکس معده خواهید بود. اگر در این باره نیاز به کمک دارید بهتر است با یک متخصص تغذیه یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما می توانید از طریق سامانه دکترتو با بهترین متخصصین به صورت آنلاین مشورت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!