خبرگزاری مهر، گروه استانها: این روزها گرانی قیمت شماری از انواع داروها، سبب نگرانی بیماران و خانوادههای آنان شده که علل مختلفی برای آن بیان کردهاند که نوسانات قیمت ارز، کاهش ارزش پول ملی و همچنین افزایش هزینههای واردات و مشکلات در بخش تولید دارو از جمله آنان است.
بیمهها نیز در این میان هزینههای برخی از داروها را پوشش نمیدهند و افزایش نرخ تورم و نیز عدم پرداخت مطالبات شرکتهای داروسازی، سبب شده تا بخش تأمین و عرضه دارو در ماههای اخیر دچار مشکلاتی شود که این امر در نهایت دشواری مسیر درمان بیماران را دوچندان و آن را تشدید میکند.
کمبود و گرانی قیمت دارو یکی از مشکلات رایجی است که بیماران به خصوص بیماران خاص در طول درمان خود با آن مواجه هستند و علاوه بر تحمل رنج و سختی بیماری، باید این معضل و مشکلات اقتصادی ناشی از آن را هم مدیریت کنند، این در شرایطی است که افزایش قیمت داروها و همچنین در دسترس نبودن برخی از آنها، سلامت بیماران را در خطر میاندازد.
در برخی از زمانها به دلیل شیوع برخی بیمارهای واگیر، برخی از اقلام دارویی در استان قم با کمبود مواجه میشود که در مقطعی سرم و داروهای تقویتی و همچنین داروهای وارداتی برای بیماران خاص از جمله آنان بوده است.
بنا به گفته مسئولان در زمینه علل افزایش قیمت داروها نمیتوانند اظهارنظر مستقلی داشته باشند، چرا که امر قیمت گذاری دارو، فرایندی کشوری دارد و در سطح استان، تصمیمی برای آن گرفته نمیشود.
پیشگیری از معضل احتکار دارو در قم
در خصوص اقداماتی که در سطح استان برای کمبود دارو انجام شده نیز بنا به گفته مسئولان مربوطه رصد و گزارش کمبود اقلام دارویی طی مکاتبه با سازمان غذا و دارو و همچنین بازدید از شرکتهای دارویی در راستای پیشگیری از معضل احتکار دارو از جمله این اقدامات بوده است.
امروز کمبود و یا فقدان برخی از اقلام دارویی خارجی در سطح داروخانههای استان قم وجود دارد و این امر به دلیل تحریمهای دارویی و عدم واردات متناسب با نیاز کشور است.
همچنین کمیتهای تحت عنوان کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو تشکیل شده که استفاده از اطلاعات حاصل از بررسی نسخ در زمینههای آموزشی و پژوهشی، استفاده از فناوری اطلاعات تجویز و مصرف دارو در کشور، پیشگیری از آسیبها و هزینههای غیر ضروری حاصل از تجویز و مصرف غیرمنطقی دارو، ارتقای سطح کیفی خدمات پزشکی و جلوگیری از تجویز و مصرف غیرمنطقی و بی رویه دارو، ارائه الگوی صحیح تجویز و مصرف منطقی دارو و خدمات پزشکی و پیشگیری و کاهش منطقی از هزینههای غیر ضروری از جمله اهداف این کمیته است.
لزوم آموزش روشهای نوین نسخه نویسی به پزشکان قمی
همچنین بر اساس گزارشهای گذشته علوم پزشکی قم میانگین مصرف دارو و آنتی بیوتیک در این استان بالاتر از میانگین کشوری است که این امر نیازمند آسیب شناسی و بازنگری دارد و لزوم آموزش روشهای نوین نسخه نویسی به پزشکان قمی و فرهنگ سازی در این حوزه را دوچندان میکند.
حسین علیزاده یکی از شهروندان قمی در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: برخی از داروها تا سقف خاصی تحت پوشش هستند و برخی دیگر اقلام دارویی که قیمت بالایی هم دارند تحت پوشش بیمه قرار ندارند.
وی عنوان کرد: در مواردی میبینیم که وقتی پزشک نسخهای مینویسد، در مراجعه به داروخانههای مختلف بیان میشود که داروی مورد نظر وجود ندارد، اما نمونه داخلی آن موجود است که البته ممکن است در نوع کیفیت تفاوتیهایی وجود داشته باشد.
این شهروند قمی افزود: مشکلاتی که بیماران و خانوادههای آنان در روند درمان به خصوص در تأمین دارو با آن مواجه هستند، سبب تضعیف روحیه آنان میشود، این در حالی است که امید و عدم نگرانی از دیگر شرایط، برای بیمار ضروری است.
وی میگوید: برخی اقلام دارویی برای بیماران بستری با افزایش قابل محسوسی مواجه بوده که برای جبران آن نیاز است بیمهها اقداماتی در جهت گستردهتر شدن پوششی بیمهای انجام دهند تا هزینه کمتری از حبیب بیمار پرداخت شود.
مسئول فنی یکی از داروخانههای بزرگ استان قم نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بر اساس آمارهایی که از سوی وزارت بهداشت و درمان اعلام شده، حدود ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز مصرف داخل، در کشورمان و توسط شرکتهای مختلف داروسازی تولید میشود، اما آنچه سبب شده که برخی مقاطع و برههها شاهد افزایش قیمت داروها باشیم آن است که بیش از نیمی از مواد اولیه داروهای تولیدی داخل، باید از خارج وارد شود که به دلیل افزایش نرخ ارز، شاهد افزایش قیمت تمام شده داروها هستیم.
این پزشک داروساز میگوید: از آنجا که درآمد بیشتر مردم میزان ثابتی است و هر ساله افزایش آن مشخص است، لازم است مابه التفاوت افزایش قیمت تولید داروها را دولت به نحوی جبران کند که به بیماران فشار وارد نشود.
وی میگوید: دولت با استمرار تخصیص ارز ترجیحی برای واردات اقلام دارویی مورد نیاز و مواد اولیه مورد استفاده شرکتهای دارویی از خارج، میتواند بخشی از مشکل تأمین قیمتهای بالای دارو، به خصوص داروهای بیماران خاص و بستری را کمتر کند.
افزایش قیمت اقلام داروهای بیمارستانی
وی افزود: اخیراً قیمت داروهای بیمارستانی بیش از دیگر داروها افزایش داشته است، چرا که تولید اینگونه داروها در داخل کشور برای شرکتهای داروساز، مقرون به صرفه نبوده و کاهش تولید نیز سبب کمبود این دست از داروها شده است که در قم هم مانند دیگر نقاط کشور با این مشکل مواجه هستیم.
وزارت بهداشت و درمان معتقد است، با توجه به وضعیت فعلی اقتصادی و نوسانات ارزی، اصلاح قیمت دارو به منظور تضمین تأمین داروهای اساسی و جلوگیری از بروز کمبودهای احتمالی در بازار، امری اجتنابناپذیر است.
استان قم در حال حاضر حدود ۱۹۰ داروخانه فعال دارد که پیگیریهای بعمل آمده خبرگزاری مهر در برخی از داروخانههای استان قم حاکی از آن است که کمبود برخی از داروها در این داروخانهها مقطعی است و به دلیل نزدیک بودن قم به پایتخت، وضعیت دسترسی به داور در این استان در مقایسه با دیگر استانهای کشور از وضعیت بهتری برخوردار است.
دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام داشته که در حال حاضر در زمینه دارو در سطح استان قم مشکلی وجود ندارد و در برخی مقاطع گذشته از عمده دلایل کمبود دارو نداشتن اعتبارات و عدم پرداخت مطالبات داروخانهها از طرف بیمهها بوده و گاهی به همین دلیل با مشکل خرید دارو روبرو هستند.
گفته شده، برخی از پزشکان داروهایی با یک برند خاص تجویز میکنند که ممکن است بیماران در تهیه آن دارو با مشکل روبرو شوند و احساس کنند که کمبود دارو وجود دارد در صورتی که این موضوع باعث ایجاد احساس کمبود کاذب دارو میشود، بهتر است پزشکان در هنگام تجویز به برند خاصی تأکید نکنند، تا تهیه آن دارو برای بیماران آسانتر باشد.
در ماههای گذشته در جلسه ستاد تنظیم بازار استان قم گزارشاتی با موضوع افزایش نرخ برخی داروها و کمیاب شدن آنها ارائه شد که معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان قم مأموریت یافت در این زمینه اقداماتی انجام دهد.