بهترین درمان خانگی زخم دهان چیست؟ معرفی 16 درمان موثر
آنچه در این مقاله می‌خوانید برای درمان خانگی زخم دهان می‌توان از روش‌های طبیعی و ساده بهره برد. غرغره با آب نمک ولرم می‌تواند به کاهش التهاب و بهبود سریع‌تر زخم کمک کند. همچنین، استفاده از عسل طبیعی به دلیل خاصیت ضدباکتریایی و التیام‌بخشی‌اش، برای تسکین درد و تسریع بهبودی مؤثر است. مصرف ماست پروبیوتیک و دوری از غذاهای تند و اسیدی نیز به کاهش...

زخم های دهان می‌توانند بسیار دردناک و دردسرساز باشند و خوردن، نوشیدن و یا حتی صحبت کردن را مشکل کنند. این ضایعات کوچک و دردناک در دهان، جزو رایج‌ترین مشکلاتی هستند که افراد زیادی با آن مواجه می‌شوند. اکثر آنها به خودی خود بهبود می‌یابند، اما می‌توان از برخی درمان‌ها نیز برای تسریع در روند بهبودی استفاده کرد که درمان‌های خانگی هم جزو آنهاست. در این مقاله از دکترتو می‌خواهیم با بهترین روش های درمان خانگی زخم دهان آشنا شویم. اگر روش‌های مختلفی را بدین منظور امتحان کرده‌اید بهتر است با یک دندانپزشک در این باره مشورت کنید. شما می‌توانید از سامانه نوبت دهی دکترتو به منظور تعیین وقت ویزیت حضوری و یا مشاوره تلفنی و متنی استفاده کنید.

درمان خانگی زخم دهان چیست؟

درمان‌های طبیعی و چند درمان خانگی موثر می‌توانند برای رفع انواع مختلف زخم های دهانی موثر باشند. برخی از این درمان‌های خانگی شامل ژل‌های تسکین دهنده یا محصولات بدون نسخه است که می توان از آنها در خانه هم استفاده کرد تا روند بهبودی زخم های دهانی سریع‌تر شود. علاوه بر آنها، یکسری ترکیبات طبیعی هم در تسکین این زخم های دهانی موثرند. اکثر این درمان‌های خانگی می‌توانند درد و تحریک را کاهش دهند و نقش تسکین کننده دارند؛ بنابراین آنها معمولا بهبودی را تسریع می‌کنند یا این که ممکن است بتوانند به تنهایی نیز نقش درمان کننده داشته باشند. ترکیبات طبیعی التیام‌بخش یا ترکیبات ضدالتهاب طبیعی همگی به عنوان درمان خانگی زخم دهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه برخی از بهترین ترکیبات طبیعی که برای بهبود زخم های دهانی موثر هستند را معرفی می کنیم.

روش درمانمزایانحوه استفاده
شست‌وشوی دهان با آب نمکضدعفونی‌کننده طبیعی، کاهش التهابیک قاشق چای‌خوری نمک را در نیم فنجان آب گرم حل کرده و به مدت ۳۰ ثانیه در دهان بچرخانید.
کمپرس چای کیسه‌ای بابونهضد التهاب، تسکین دردیک چای کیسه‌ای بابونه را خیس کرده و روی زخم قرار دهید.
عسلضد باکتری، تسریع بهبودیمقداری عسل را مستقیماً روی زخم بمالید.
آلوئه وراالتیام‌بخش، تسکین دردژل آلوئه ورا را روی زخم بمالید.
شیرتسکین درد، کاهش التهابشیر سرد را در دهان بچرخانید و سپس تف کنید.
یخبی حس‌کنندگی، کاهش التهابیک تکه یخ را روی زخم بمالید.
رب انارضد باکتری، ضد التهابمقداری رب انار را روی زخم بمالید.
درمان خانگی زخم دهان

۱. جوش شیرین برای زخم دهان

جوش شیرین که با نام بی‌کربنات سدیم شناخته می شود، برای درمان زخم های دهان بهترین گزینه است، زیرا می‌تواند درد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. باید جوش شیرین و آب را مخلوط کنید تا خمیر غلیظی به دست آید و آن را روی زخم دهان خود بمالید. پس از خشک شدن خمیر، دهان خود را با آب بشویید تا خمیر تمیز شود.

جوش شیرین برای زخم دهان می تواند موثر باشد.استفاده از جوش شیرین به تسکین درد و کاهش التهاب زخم دهان کمک می‌کند.

۲. دارو بنفش برای زخم دهان

قطره دوژانسین یک محلول بدون نسخه بنفش رنگ است که می توان آن را به عنوان درمان خانگی زخم دهان، برای تسکین زخم‌هایی مانند برفک دهانی استفاده کرد. این محلول خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و می‌تواند سوزش زخم های دهانی از جمله آفت را هم تسکین دهد.

۳. اب نمک برای زخم دهان

شستشو با آب‌نمک به خشک کردن زخم های دهان کمک می‌کند. یک قاشق چای‌خوری نمک خانگی معمولی را در نصف فنجان آب گرم حل کنید و قبل از تف کردن، آن را به مدت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه در اطراف دهان خود بچرخانید. در صورت نیاز می‌توانید هر چند ساعت یکبار شستشو را با آب نمک ادامه دهید. نمک به عنوان درمان خانگی زخم دهان به صورت موثری اثر ضد عفونی کنندگی دارد و به این ترتیب به درمان زخم های دهانی کمک می‌کند.

متن انگلیسی:
The saline water relieves pain and discomfort associated with the mouth ulcer due to its antiseptic properties.
ترجمه متن:
آب‌نمک به دلیل خاصیت ضدعفونی‌کنندگی، درد و ناراحتی ناشی از زخم دهان را تسکین می‌دهد.

smilebydesign

۴. شستشوی دهان با سرکه سیب رقیق شده

سرکه سیب یک درمان خانگی محبوب برای انواع بیماری‌ها است. توانایی آن در از بین بردن باکتری‌ها شاید به پاک کردن زخم دهان شما کمک کند و به همین دلیل می توان از آن به عنوان درمان خانگی زخم دهان استفاده کرد. با این حال، زمانی که سرکه با زخم تماس پیدا می‌کند، ممکن است باعث درد و سوزش زیادی شود؛ بنابراین بهتر است برای شست‌وشوی دهان با سرکه سیب، حتما آن را رقیق کرد. یک قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک فنجان آب مخلوط کنید و با محلول به مدت ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه، دهان خود را بشویید. پس از تف کردن، دهانتان را با آب معمولی شست‌وشو دهید تا سرکه به مینای دندان شما آسیب نزند. فقط یک بار در روز از سرکه برای شست‌وشوی دهان استفاده کنید.

۵. استفاده از چای سبز سرد به عنوان دهان شویه

شما می‌توانید با استفاده از فواید چای سبز، یک دهان‌شویه خانگی طبیعی بسازید و از آن به عنوان درمان خانگی زخم دهان استفاده کنید. برای این منظور کافی است یک لیوان چای سبز را خنک کرده و سپس از این محلول به عنوان دهان‌شویه برای شست‌وشو دادن دهانتان استفاده کنید. چای سبز اثر ضدالتهابی و ضدعفونی‌کنندگی بالایی دارد و می‌تواند به صورت موثری، درد و ناراحتی ناشی از زخم های مختلف دهانی را تسکین دهد.

دنبال یک دهانشویه طبیعی هستی؟

از پزشک مشاوره بگیر.

۶. درمان خانگی زخم دهان با ژل آلوئه ورا

درمان خانگی زخم دهان با آلوئه‌ورا هم امکان پذیر است. آلوئه‌ورا احتمالا درد ناشی از زخم‌ها را کاهش می‌دهد و روند بهبودی زخم های دهانی را سریع‌تر می‌کند. برای استفاده از آلوئه‌ورا باید ژل گیاه را مستقیماً روی زخم دهان بمالید یا این که آب آلوئه‌ورا بنوشید. آلوئه‌ورا همچنین ممکن است سایر بیماری‌های دهان مانند ترک‌خوردگی لب و تب‌خال را نیز درمان کند.

۷. روغن نارگیل یا روغن زیتون برای زخم دهان

روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل یا روغن زیتون را نیز می توان به عنوان درمان خانگی زخم دهان استفاده کرد. روغن نارگیل خاصیت ضد میکروبی دارد و با برخی از گونه‌های مضر باکتری‌های دهانی، مبارزه می‌کند. چرخاندن یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل، کنجد، زیتون یا سایر روغن‌های خوراکی در دهان یک راهکار قدیمی است که برای رفع مشکلات مختلف دهان و دندان از آن استفاده می‌شد. مطالعه‌ای که در یک مجله طب سنتی منتشر شده است نشان می‌دهد که مصرف روزانه روغن نارگیل پلاک را کاهش می‌دهد و اسید لوریک این روغن به درمان زخم های دهانی کمک می‌کند.

۸. درمان خانگی زخم دهان با زردچوبه و عسل

عسل فواید زیادی دارد و احتمالا می توان از آن برای درمان خانگی زخم دهان نیز استفاده کرد. عسل با خواص ضد میکروبی خود، تاثیر خوبی در ضدعفونی‌کردن دهان و بهبود زخم‌ها دارد. علاوه بر این می توان از ترکیب عسل با زردچوبه، از اثر التیام بخشی و ضدالتهابی زردچوبه هم کمک گرفت. استفاده از عسل و زردچوبه روی زخم های دهانی می‌تواند باعث بهبودی سریع‌تر زخم‌ها شده و از عفونت بیشتر در دهان جلوگیری کند.

متن انگلیسی:
Honey can be used to cure ulcers in the mouth at home since it has powerful antibacterial and anti-inflammatory qualities. Honey can lessen a mouth lesion’s size, discomfort, and swelling while also preventing subsequent infection.
ترجمه متن:
عسل را می‌توان برای درمان زخم های دهان در خانه استفاده کرد زیرا دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی قوی است. عسل می‌تواند اندازه، ناراحتی و تورم ضایعه دهان را کاهش داده و در عین حال از عفونت بعدی نیز جلوگیری کند.

carehospitals

۹. درمان زخم دهان با خمیر میخک یا روغن میخک

روغن یا خمیر میخک یکی دیگر از درمان‌های خانگی زخم دهان است. زخم های دهان می‌توانند دردناک باشند و روغن میخک برای تسکین درد دهان شناخته شده است. یک مطالعه منتشر شده در Contemporary Clinical Dentistry گزارش می‌دهد که استعمال یک ژل گیاهی دندانپزشکی روی زخم های دهانی که عمدتاً از روغن میخک ساخته شده است، می‌تواند به طرز موثری درد را کاهش دهد. برای استفاده از روغن میخک برای درمان خانگی زخم دهان می توان از داروخانه یک شیشه روغن میخک را خریداری کرد.

۱۰. قرار دادن یخ روی زخم برای کاهش التهاب

قالب‌های یخ یکی دیگر از مواردی است که به عنوان درمان خانگی زخم دهان از آن استفاده می شود. اجازه دهید که تکه‌های یخ در دهان بمانند تا کاملا حل شوند و به این ترتیب به آرامی درد تسکین پیدا کند. این روش برای اکثر افراد جواب می‌دهد و به آنها کمک می‌کند تا از شر درد ناشی از زخم دهان خلاص شوند.

۱۱. استفاده از چای کیسه ای سرد روی زخم دهان

یک راهکار بسیار ساده و راحت خانگی برای مقابله با زخم های دهانی، استفاده از چای کیسه‌ای استفاده شده و سرد، روی زخم‌هاست. کافی است یک چای کیسه‌ای سرد را روی زخم بگذارید و اجازه دهید چند ثانیه روی زخم باقی بماند. البته می توان به جای چای کیسه‌ای، از یک استکان چای سیاه سرد هم استفاده کرد و با غرغره کردن چای در دهان، از تاثیر مواد موثر موجود در چای برای تسکین زخم‌ها کمک گرفت.

نوشیدن چای بابونه یا دمنوش گل ختمی می تواند به التیام زخم کمک کند.نوشیدن چای بابونه یا دمنوش گل ختمی به التیام زخم‌های دهان و تقویت سلامت دهان کمک می‌کنند.

۱۲. نوشیدن چای بابونه یا دمنوش گل ختمی

ترکیبات گیاهی مانند بابونه یا گل ختمی به عنوان داروهای گیاهی در موارد مختلفی، مورد استفاده قرار می‌گیرند که یکی از آنها، درمان خانگی زخم دهان است. به عنوان مثال می توان از بابونه برای تسکین و درمان زخم های دهانی استفاده کرد. پس از دم‌کشیدن چای کیسه‌ای بابونه در آب جوش، بگذارید خنک شود. برای شستشوی دهان، مقداری چای خنک شده را به مدت ۳۰ ثانیه در اطراف دهان بچرخانید. بابونه با خواص آرام‌بخش خود می‌تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.

۱۳. قرقره با آب حاوی عصاره نعناع

نعناع خصوصا نعناع فلفلی خواص دارویی و درمانی متعددی دارد و مهم‌ترین اثر آن هم تاثیر ضددرد و تسکین دهندگی آن است. برای درمان خانگی زخم دهان برخی از متخصصان طب سنتی، غرغره با آب حاوی عصاره نعناع را پیشنهاد می‌کنند. برای درست کردن این ترکیب باید دو قاشق غذاخوری نعناع را در آب حل و آن را برای چند دقیقه، غرغره کرد.

۱۴. استفاده از یک تکه پنبه آغشته به گلاب

گلاب خواص ضدالتهابی، تسکین دهنده و ضد میکروبی بالایی دارد و به این ترتیب آن را به عنوان یک درمان خانگی زخم دهان در نظر می‌گیرند. برای استفاده از گلاب برای درمان زخم های دهانی کافی است یک پنبه را به مقداری گلاب آغشته کنید و آن را به آرامی روی زخم های دهانی بزنید. تکرار این کار به تسکین زخم‌ها در دهان کمک زیادی می‌کند.

۱۵. جویدن برگ گشنیز تازه

در طب سنتی از خواص گشنیز یا تخم گشنیز برای تسکین دردهای دهانی، از جمله دندان‌درد یا زخم دهان استفاده می شود. برای استفاده از گشنیز باید تخم یا برگ تازه آن را در یک لیتر آب جوشاند و سپس آن را در ظرفی ریخت تا خنک شود. حالا از این ترکیب به عنوان دهان‌شویه استفاده کنید. البته می‌توانید با جویدن برگ‌های تازه گشنیز هم از خواص ضددرد آن برای تسکین زخم های دهانی بهره‌مند شوید.

۱۶. درمان خانگی زخم دهان با استفاده از دم کرده گل سرخ یا ریشه شیرین بیان

شما می‌توانید از دم‌کرده گل سرخ یا ریشه شیرین‌بیان به عنوان دهان‌شویه خانگی استفاده کنید. این ترکیبات طبیعی تاثیر زیادی روی تسکین درد زخم های دهانی و بهبود سریع‌تر این زخم‌ها دارند. برای استفاده از ریشه شیرین‌بیان حتی می‌توانید مقداری از آن را در دو فنجان آب بخیسانید و اجازه دهید چند ساعت بماند. سپس محلول به دست آمده را به عنوان دهان‌شویه استفاده کنید.

نکات مهم تغذیه‌ای برای درمان خانگی زخم دهان چیست؟آب نمک خواص ضدباکتریایی دارد و به درمان زخم دهان سرعت می‌بخشد.

نکات مهم تغذیه ای برای درمان خانگی زخم دهان

زخم های دهانی می‌توانند دردناک و ناراحت‌کننده باشند، به‌نحوی‌که خوردن و آشامیدن را برای شما دشوار کنند. به همین دلیل در کنار درمان خانگی زخم دهان، لازم است تا با رعایت یک سری نکات تغذیه‌ای، به تسکین درد ناشی از آنها کمک کرد. مهم‌ترین نکات تغذیه‌ای برای درمان زخم های دهانی شامل موارد زیر می شود:

  • مصرف غذاهای تند، روغنی و اسیدی را محدود کنید.
  • با نوشیدن مایعات کافی، بدن خود را به خوبی هیدراته نگه دارید.
  • بدن شما برای عملکرد صحیح به پروتئین و ویتامین‌ها نیاز دارد، بنابراین مطمئن شوید که یک رژیم غذایی متعادل مصرف می‌کنید.
  • برای کاهش استرس، تمرینات آرامش‌بخش انجام دهید
  • به طور منظم ویتامین مصرف کنید.
  • از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های تند، گرم و اسیدی خودداری کنید.

۱. غذاهای نرم و غیرتحریک کننده مانند سوپ و پوره

با وجود زخم های دهانی، غذا خوردن سخت و ناراحت‌کننده است. به همین دلیل بهتر است تا زمان بهبودی کامل زخم های دهانی، غذاهای نرم‌تر بخورید و در رژیم غذایی‌تان غذاهای مایع مانند سوپ و پوره را جای دهید که خوردنشان راحت‌تر است. علاوه بر این سعی کنید غذاهایی که باعث تحریک بیشتر زخم‌ها و ملتهب شدن آنها می شود را زیاد مصرف نکنید. غذاهای اسیدی، شور یا غذاهای خیلی سفت و ترد مانند نان تست و چیپس ممکن است درد و ناراحتی ناشی از زخم دهان را افزایش دهد.

نمی‌دونی چه غذاهایی زخم دهان رو تحریک می‌کنه؟ مشاوره بگیر.

۲. مصرف میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین C و B12

افزایش مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه به عنوان منبع غنی ویتامین و مواد مغذی، کمک زیادی به بهبود سریع‌تر زخم های دهانی می‌کند. خصوصا این که بسیاری از این زخم‌ها به دلیل کمبود مواد مغذی و ویتامین‌ها ایجاد می شود. غذاهای غنی از ویتامین B12 یا مکمل ویتامین B12 مصرف کنید. این ویتامین برای سلامت دهان و دندان ضروری است و به تسریع بهبود زخم های دهان کمک می‌کند

۳. پرهیز از غذاهای اسیدی، تند و داغ

غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی مانند آب‌میوه‌ها یا نوشیدنی‌های بسیار داغ ممکن است زخم های دهانی را تحریک کنند و سوزش و درد آنها را بیشتر کند. به همین دلیل برای کاهش عوارض ناراحت‌کننده زخم های دهانی بهتر است مصرف نوشیدنی‌های اسیدی و خیلی داغ را کمتر کنید. بهتر است سعی کنید نوشیدنی‌های تسکین دهنده و خنک را با نی بنوشید تا به این ترتیب از اثر تسکین دهنده آنها استفاده کنید. غذاهای تند هم بهتر است در صورت وجود زخم دهانی مصرف نشود. غذاهای تند می‌توانند بافت‌های حساس دهان از جمله خود زخم را تحریک کنند. کپسایسین موجود در غذاهای تند می‌تواند باعث ایجاد احساس سوزش و تشدید درد مرتبط با زخم شود.

۴. مصرف موز رسیده و ماست برای خنک کردن دهان

برای کم کردن درد و سوزش زخم دهان بهتر است از ترکیبات غذایی و نوشیدنی‌های سرد و خنک‌کننده بیشتری استفاده کنید. برای مثال می توان موز رسیده یا ماست را برای خنک کردن دهان و تسکین زخم‌ها مصرف کرد. ماست علاوه بر خاصیت خنک‌کنندگی، خواص ضدالتهابی و ضد میکروبی هم دارد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

آفت‌ها و زخم های دهانی بسیار شایع هستند و معمولا درد و ناراحتی زیادی را ایجاد می‌کنند. اکثر این زخم های دهانی به صورت خود به خود بهبود می‌یابند، اما در زمان وجود این زخم‌ها، خوردن و نوشیدن برای فرد سخت می شود. به همین دلیل می توان با کمک درمان‌های مختلف، روند بهبودی را سریع‌تر کرد. درمان‌های طبیعی به صورت موثری به بهبود سریع‌تر این زخم‌ها کمک می‌کنند و درد را کاهش می‌دهند. اما مهم است بدانید که درمان خانگی زخم دهان نمی‌تواند جایگزین درمان‌های پزشکی شود و اگر هر نوع مشکلی در خصوص سلامت دهان و دندان شما وجود دارد بهتر است حتما به یک دکتر دندانپزشک مراجعه کنید و یا از خدمات مشاوره آنلاین دکترتو بدین منظور کمک بگیرید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!