تشریح وضعیت سلامت ایرانی ها؛ از شیوع سرطان‌ها تا پزشک خانواده
معاون بهداشت وزارت بهداشت، در آستانه آغاز دهه فجر، به تشریح دستاوردها و برنامه های حوزه بهداشت پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا رئیسی، روز یکشنبه هفتم بهمن ۱۴۰۳، در نشست خبری به مناسبت دهه مبارک فجر، گفت: با توجه به افزایش شیوع بعضی از بیماری‌ها، کل دنیا متحمل هزینه‌های زیادی شده که ایران هم مستثنی نیست. بنابراین، حرف جدید این است که فقط سلامت یک فرد مهم نیست و باید جمع را در نظر گرفت.

وی افزود: بحث سواد سلامت مردم یکی از موضوعات مهم است که باید آن را ارتقا بدهیم. به عبارتی، خروجی نهایی سواد سلامت، تاب آوری فرد در مقابل عوامل ناخوشی‌ها باشد.

رئیسی ادامه داد: موضوع دیگر، ورود تکنولوژی‌های جدید به حوزه سلامت است که باید مورد توجه و استفاده قرار بگیرد.

معاون وزیر بهداشت گفت: در این دوره از مدیریت حوزه سلامت، به دنبال سامانه‌ای هستیم که به شایعات پاسخ بدهد و در این راه، از رسانه‌ها کمک خواهیم گرفت.

رئیسی در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی درباره واکسن HPV گفت: ویروس HPV دو عارضه سرطان دهانه رحم و عفونت‌هایی مثل زگیل‌های تناسلی را ایجاد می‌کند.

رئیسی افزود: چند طرح در سطح کشور انجام شد تا میزان عفونت‌ها بررسی شود که نتایج بررسی‌ها نشان داده است که افزایش داشته اما نه به آن شدت که عنوان می‌شود.

وی ادامه داد: سویه هایی که واکسن برای آنها ساخته می‌شود، باید جلوی شیوع بیماری را بگیرند و پیش بینی ما این است که واکسن HPV باید وارد چرخه نظام سلامت بشود اما به شکلی که در داخل داروخانه‌ها توزیع شود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: اگر کمیته کشوری تأیید کند، این واکسن در داروخانه‌ها عرضه خواهد شد.

رئیسی درباره واکسن پنوموکوک، افزود: این واکسن وارد برنامه واکسیناسیون کشوری شده است.

وی درباره شیوع سرطان‌ها در کشور، گفت: در دنیا مرگ ناشی از سرطان ۱۰ میلیون در سال است که تا ۲۵ سال آینده بالای ۱۷ میلیون خواهد شد. در ایران، سالانه ۱۴۱ در ۱۰۰ هزار ابتلاء داشتیم که به ۱۷۲ در ۱۰۰ هزار رسیده است.

رئیسی ادامه داد: بر اساس پیش بینی‌ها، مرگ و میر ناشی از سرطان‌ها، دو برابر خواهد شد که علل مختلفی دارد.

وی افزود: سرطان در سالمندان بیشتر بروز پیدا می‌کند و علت دیگر، محیط زندگی است که می‌تواند عامل افزایش شیوع سرطان باشد. به طور کلی ریسک فاکتورهای خیلی از بیماری‌ها، مشترک هستند که اگر بتوانیم آنها را کنترل کنیم، احتمالاً می‌توانیم از شیوع سرطان‌ها نیز پیشگیری کنیم.

معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: یکی از دلایل دیگر افزایش بروز، افزایش تشخیص است. البته ما می‌توانیم سه نوع سرطان را پیشگیری کنیم که شامل سرطان‌های دستگاه گوارش، سرطان پستان و سرطان سوم، سرطان دهانه رحم است.

وی درباره اجرا نشدن طرح پزشکی خانواده گفت: عدم اجرای قانون، باعث شده این طرح اجرایی نشود.

رئیسی افزود: در برنامه هفتم به صراحت بر اجرای طرح پزشکی خانواده تاکید دارد و بودجه هم دیده شده است. منتهی، سازمان برنامه و بودجه به این موضوع توجه ندارد.

وی گفت: متأسفانه بودجه مصوب را نمی‌دهند، بعد ما را دچار مشکل می‌کنند.

رئیسی ادامه داد: بودجه پزشکی خانواده باید نشان دار شود.

وی افزود: اجرای طرح پزشکی خانواده نیازمند بودجه پایدار است و این موضوع، مهم‌تر از خود بودجه است که باید مورد توجه قرار گیرد.

رئیسی گفت: کشور به یک ساماندهی در ارائه خدمات سلامت نیاز دارد.