این روزها بازار انتخاب رشته تحصیلی داغ تر از گذشته است. داوطلبانی که کنکور را پشت سر گذاشته اند، حالا در پی این هستند که به نحوی مناسب انتخاب رشته نمایند تا آینده بهتری برای خود رقم زنند.
نبض ما– زنان و مردان دارای ساختار مغزی متفاوتی نسبت به یکدیگر هستند و این باعث میشود زنان در برخی زمینهها و مردان نیز در برخی زمینههای دیگر برتر از هم باشند و استعداد بیشتری داشته باشند، این تفاوت حتی در انتخاب رشته تحصیلی و نوع شغل نیز اثر گذار است.
مردان به طور غریزی در امور فیزیکی، مکانیکی و تکنیکی قویتر از خانمها هستند و به دلیل توان بدنی بالاتر میتوانند مدت زمان بیشتری را صرف انجام کارهای مختلف کنند. اما خانم ها به دلیل تمرکز بالاتر می توانند راحت تر از پس کارهای ظریف برآیند. در ادامه به بررسی تعدادی از مشاغل و رشته تحصیلی می پردازیم که به نظر می آید خانم ها در آن می توانند موفق تر باشند.
علوم انسانی در صدر مشاغل
آماری که توسط سایت Payscale ارائه شده نشان میدهد، درآمد سالانه زنانی که در رشته تحصیلی علوم انسانی و پزشکی فعالیت دارند بیش از سایرین بوده و از پرداختی های متمایزی برخوردارند. از رشته های پزشکی می توان به شغل هایی مانند متخصص زنان و بیهوشی و از رشته های علوم انسانی نیز می توان رشته هایی مانند روان شناسی اشاره کرد که از درآمد قابل توجهی برای زنان برخوردارند.
از پردرآمدترین شغل های زنان که در حوزه علوم انسانی گنجانده می شوند، می توان حرفه هایی مانند روانشناسان، مدیران اجرایی، وکلاء، مدیران ارزیابی و تحلیلی، مدیران روابط عمومی، بازرگانی و فروش و مدیریت بیمه را نام برد.
در دهه های اخیر، متوسط درآمد زنان شاغل در حدود ۶۳ درصد رشد داشته و این موضوع در حالی است که زنان بیشترین رضایت را از شغل های آکادمیک و مرتبط با تدریس در دانشگاه دارند.
مشاغل هنری
به طور سنتی زنان در مشاغل هنری و کارهای ظریف از آقایان متبحرتر هستند، شغل هایی، چون آرایشگری، گریم، تهیه وسایل هنری، نقاشی، آشپزی و حتی آموزش و معلمی از جمله کارهایی است که خانمها در آن بسیار موفق هستند. کارشناسان دلیل این امر را تمرکز بالای خانمها بر روی کار و نیز توانایی فکر کردن بر روی چند مورد به طور همزمان در حین کار میدانند. در صورتی که مردان از تمرکز کمتری به نسبت زنان برخوردار بوده تنها بر روی یک مسئله تمرکز میکنند و هستند و نیز کمی عجول و بی حوصله به نسبت خانمها هستند.
نقشهای مدیریتی بویژه مدیریت منابع انسانی در سازمانها
یکی از رموز موفقیت سازمانهای پیشرو در جهان استفاده از نیروهای خانم در امور مختلف بویژه زمینههای مدیریتی است. مدیریت منابع انسانی یکی از بخشهای بسیار مهم و اساسی در هر سازمان است که وظیفه تعامل مدیران سازمان با کارمندان خود را برعهده دارد، معمولاً آقایان برای تصدی این شغل مناسب نیستند، زیرا اغلب آنها خجالتی بوده و یا از صحبت رودررو با کارمندان خود فراری هستند، در عوض خانمها به دلیل اینکه قدرت تعامل اجتماعی بالاتری دارند و معاشرتیتر هستند میتوانند با کارمندان در خصوص مشکلات ارتباط برقرار کنند و نقصها و ضعفهای سیستم را بر طرف کنند و کارایی سازمان را بالا ببرد.
مدیریت سلامتی و بهداشت
از جمله تواناییهای زنان میتوان به موفقیت در رشته تحصیلی پزشکی اشاره کرد، زیرا به طور طبیعی خانمها به سلامت خود اهمیت بیشتری میدهند و مراقبت کاملتری از خود به عمل میآورند. زنان همچنین در مشاغلی مانند متخصص تغذیه و تنظیم رژیم غذایی، پرستاری و مراقبت از بیماران و پیگیری مراحل درمان از آقایان جلوتر و موفقتر هستند و آمار ها نشان می دهد زنان در این رشته ها تووانسته اند درآمد مالی بیشتری نسبت به مردان داشته باشند.
پرستاران زن (رتبه ۶ پردرآمدترین شغل) در آمریکا به طور متوسط هزار و ۱۴۳۲ درآمد در هفته دارند و ۸۵ درصد پرستاران زن هستند. همچنین اکثریت روانشناسان (رتبه ۱۰)، فیزیوتراپ ها (رتبه ۱۲) و مدیران خدمات درمانی (رتبه ۱۶) را زنان تشکیل می دهند. زنان در همه این مشاغل بیش از ۶۰ هزار دلار در سال درآمد دارند.
مراقبت از سالمندان، بازتوانی بیماران و ورزش درمانی
زنان به طور غریزی مهربانتر از آقایان هستند و نمرات بالاتری در دروس مراقبتی از بیمار کسب میکنند، محبت و کمک به افراد سالمند و بیمار یا افراد دچار معلولیتهای مختلف یکی از مشاغلی است که خانمها در آن موفقتر از آقایان هستند و افراد تحت نظارت آنها آرامش بیشتری دارند و به ادامه مراحل درمانی امیدوارتر هستند.
عکاسی از مناظر
خانمها طبع کنجکاو و روحیه ماجراجویانه تری به نسبت آقایان دارند و به ویژه برای عکاسی از سوژهها و موضوعات مورد علاقه موفقتر از آقایان هستند و به تبع درآمد مالی بیشتری در این زمینه خواهند داشت. آنها صبر و حوصله بیشتری دارند و زمان طولانی تری را صرف یافتن سوژه و عکسبرداری از آن از ابعاد مختلف میکنند.
رشته تحصیلی مهندسی و استقبال آن از طرف خانم ها
در ایران تحصیل دختران در رشته تحصیلی فنی و مهندسی همیشه با اما و اگرهایی همراه بوده است و گذشته از علاقه کمتر دختران به این رشتهها، اما شرایط آسانی برای تحصیل آنها در رشتههای فنی و مهندسی فراهم نبوده است. یکی از مسایلی که دغدغه ذهنی دختران دانشجوی رشتههای مهندسی است آینده کاری و بازار کار این رشته تحصیلی برای دختران است.
نکته دیگر این است که عدم شناخت کافی از رشته تحصیلی و آینده شغلی آن، باعث میشود بسیاری از دختران پس از ورود به رشته تحصیلی مهندسی و شناختی که از رشته خود پیدا میکنند، از انتخاب خود پشیمان شوند و در تحصیلات تکمیلی به تحصیل در رشتههای علوم انسانی یا هنر رو بیاورند که این مسئله بسیار در میان دختران بیشتر مشاهده میشود.
با افزایش تعداد پذیرفتهشدگان دختر در دانشگاهها از همان سالهای ابتدایی مخالفتهایی درباره این حضور پررنگ دختران در دانشگاه ابراز شد و زمزمههایی مبنی بر سهمیهبندی جنسیتی دانشگاهها از سوی مسئولان کشور مطرح شد. اولین بار این مساله از سوی رییس سازمان سنجش آموزش کشور در اردیبهشت ماه سال ۸۲ یعنی دو ماه مانده به کنکور همان سال مطرح شد اما مخالفتهای زیادی با این طرح صورت گرفت و در نهایت با دستور رییسجمهور وقت این طرح به نتیجه نرسید و مسکوت باقی ماند.
آنطور که آمارها نشان میدهند نسبت تحصیل دختران در رشته تحصیلی فنی و مهندسی از ۴ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۳۰ درصد در سال ۱۳۸۸ رسید که رقم بسیار قابل توجهی بود. این نسبت در سال ۹۰-۸۹، ۲۵ درصد بود، اما در سال ۹۲ به ۱۹ درصد رسید.
در کشورهای صنعتی هم تفاوت میان میزان گرایش دختران به رشته تحصیلی فنی و مهندسی و سایر رشتهها مشهود است و این مسئله فقط مربوط به ایران نمیشود. در واقع، بررسیهای بهعمل آمده نشان میدهد که زنان نسبت به مردان، کمتر علاقهمند هستند در رشتههای مرتبط با تکنولوژی مانند مهندسی ادامه تحصیل دهند. در اتحادیه اروپا و ژاپن حدود ۷۰ درصد دانشجویان دختر در رشتههای علوم انسانی و هنر و بقیه در رشته تحصیلی فنی و مهندسی تحصیل میکنند که این آمار تقریباً به آماری که در ایران وجود دارد، نزدیک است. در آلمان، در سال ۲۰۰۰ فقط ۷.۵ درصد از دانشجویان رشته مهندسی برق را زنان تشکیل میدادند. در سوئد اشتغال زنان در مشاغل آموزشی مانند معلمی در سه دهه گذشته حدود ۸۰ درصد بوده؛ درحالیکه این میزان در رشتههای مهندسی حدود ۲۵ درصد است.
نبض ما– گردآوری
منابع
باشگاه خبرنگاران، خبرگزاری مهر، مهرخانه
همین الان از طریق تلگرام سوال خود را بپرسید و پاسخ خودتون را در یافت کنید !