ویتامین B ۱۲ یک ماده مغذی حیاتی برای حفظ سلامت سلولهای خونی، اعصاب و سطح انرژی است، کمبود این ویتامین باعث بروز علائمی مانند ضعف یا خستگی مداوم، بیحسی یا گزگز دستها و پاها، مشکلات حافظه، پوست زرد یا رنگپریده و تورم زبان میشود، در ادامه به بررسی عواملی میپردازیم که باعث کاهش سطح ویتامین B ۱۲ در بدن میشود:
پیروی از رژیم غذایی گیاهخواری
افرادی که از رژیمهای گیاهخواری پیروی میکنند، بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین B ۱۲ قرار میگیرند، زیرا این ویتامین بیشتر در مواد غذایی حیوانی مانند گوشت، تخممرغ و لبنیات یافت میشود.
مشکلات گوارشی
در صورتی که معده یا روده افراد به درستی عمل کند، بدن در جذب ویتامین B ۱۲ دچار مشکل میشود، بیماریهایی مانند گاستریت، کرون و سلیاک باعث کمبود ویتامین B ۱۲ در بدن میشود.
افزایش سن
با افزایش سن، معده اسید کمتری تولید میکند که برای استخراج ویتامین از مواد غذایی لازم است، متخصصان تغذیه اعلام کردهاند که به همین دلیل افراد مسن بیشتر از دیگران در معرض خطر کمبود ویتامین B ۱۲ قرار دارند.
مصرف بعضی از داروها
نتایج بررسیهای انجام شده نشان میدهد که مصرف بعضی از داروها مانند متفورمین، جذب ویتامین B ۱۲ را دچار اختلال میکند.
بیماریهای خودایمنی
کمخونی همولیتیک یک بیماری خودایمنی است که طی آن بدن به سلولهای مورد نیاز برای جذب ویتامین B ۱۲ حمله میکند، در صورتی که این بیماری درمان نشود، کمبود این نوع ویتامین تشدید پیدا میکند.