فهرست مطالب
سرطان روده، شامل رشد و تکثیر سریع و غیرعادی سلولها در روده بزرگ (کولون و رکتوم) یا روده کوچک است. این سرطان در لیست شایعترین انواع سرطان در جهان قرار دارد و متاسفانه در بسیاری از موارد باعث مرگومیر میشود. به همین خاطر ضروری است که برای افزایش احتمال بقا، این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهید و برای درمان سرطان روده اقدام کنید. اگر سابقه خانوادگی سرطان روده دارید بهتر است با یک متخصص گوارش در ارتباط باشید. شما میتوانید از طریق سامانه دکترتو نوبت حضوری خود را دریافت کرده و یا به صورت متنی و تلفنی با آنها مشورت کنید.
درمان سرطان روده چیست؟
درمان سرطان روده به منظور بهبود کیفیت زندگی فرد و توقف سلولهای سرطانی انجام میشود. اینکه بهترین رویکرد برای درمان سرطان روده کدام است به این عوامل بستگی دارد:
- اندازه و محل تومور
- مرحله سرطان
- سن و سلامت کلی فرد
- آیا سرطان عود کننده است.
- آیا سلولهای سرطانی به سایر نقاط بدن منتشر شدهاند.
معمولا پزشک بر اساس این عوامل، یکی از درمانهای زیر یا ترکیبی از این درمانها را برای شما استفاده میکند:
۱. درمان دارویی سرطان روده
بسته به این که از کدام روش درمانی برای سرطان روده استفاده میشود، پزشکان داروهای مختلفی را به کار میبرند. با این حال اگر علائم و دردهای مداومی را تجربه میکنید، پزشکان داروهای مسکنی همچون استامینوفن را برای شما تجویز میکنند. در برخی شرایط نیز از اپیوئیدهای قوی نظیر بوپرنورفین، اکسیکدون، فنتانیل و مورفین برای تسکین درد سرطان استفاده میشود. البته از آنجایی که این اپیوئیدها قوی هستند، نمیتوانند برای همه بیماران مناسب باشند و مصرف طولانیمدت آنها ممکن است وابستگی ایجاد کند.
۲. درمان سرطان روده با شیمی درمانی
شیمی درمانی از داروهای قوی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. معمولا در شرایط زیر از این درمان برای بهبود سرطان روده استفاده میشود:
- اگر سرطان بزرگ و گسترده باشد یا به غدد لنفاوی گسترش یافته باشد، از این درمان پس از جراحی استفاده میشود. در این موقعیت شیمی درمانی میتواند سلولهای سرطانی که ممکن است بعد از عمل جراحی باقی مانده باشند را از بین ببرد و به کاهش خطر بازگشت سرطان کمک کند.
- گاهی از شیمی درمانی قبل از جراحی استفاده میشود تا تومور یا سلولهای سرطانی کوچکتر شوند و برداشتن آنها آسانتر باشد.
- شیمی درمانی همچنین میتواند برای تسکین علائم سرطانهایی که با جراحی قابل برداشتن نیستند یا به سایر نواحی بدن گسترش یافتهاند نیز استفاده شود.
۳. ایمونوتراپی و درمان سرطان روده
ایمونوتراپی نوعی درمان اثرگذار است که از سیستم ایمنی فرد برای از بین بردن سلول های سرطانی روده استفاده میکند. پزشکان از موادی مانند پروتئینهای خاص (که در بدن انسان یا آزمایشگاه ساخته میشوند) برای بهبود، هدایت یا بازیابی عملکرد سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند. هدف از این درمان کمک به سیستم ایمنی برای هدف قرار دادن سلولهای سرطانی مهاجم است. کیترودا (پمبرولیزومب) و اپدیوو (نیولوماب) دو نمونه از داروهای پرکاربرد در ایمونوتراپی هستند.
ایمونوتراپی ممکن است برای سرطان پیشرفته یا سرطانی که متاستاز روده کرده نیز تجویز شود، زیرا میتواند نرخ بقا را افزایش دهد.
میخوای روش ایمونوتراپی برای سرطان رو امتحان کنی؟
برای بررسی بیشتر نوبت بگیر.
۴. درمان هدفمند سرطان روده
درمان هدفمند (تارگت تراپی) شامل مصرف داروهایی است که پروتئینهای خاصی را هدف قرار میدهند تا رشد سلولهای سرطانی را آهسته یا متوقف کنند. دو نوع درمان هدفمند برای درمان سرطان روده وجود دارد که عبارتاند از:
- داروهای ضد فاکتور رشد اپیدرمی (مهارکنندههای EFGR) که پروتئینهایی را هدف قرار میدهند که به رشد سلولهای سرطانی کمک میکنند. این داروها هر یک تا ۲ هفته یک بار به صورت درون وریدی تزریق میشوند. ستوکسیماب (اربیتوکس) یکی از این داروها است.
- داروهای بازدارنده رگزایی که از رشد عروق خونی جدید در تومور جلوگیری میکنند و این گونه رشد تومور را متوقف میکنند. این داروها نیز هر ۲ تا ۳ هفته یک بار به صورت درون وریدی به بیمار داده میشوند و آواستین (بواسیزوماب) یک نمونه از آنها است.
۵. کارآزمایی بالینی سرطان روده
کارآزمایی بالینی سرطان روده، یک فرآیند تحقیقاتی کنترلشده است که برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی روشهای جدید درمانی یا داروها انجام میشود. این مطالعات میتوانند شامل جراحیهای پیشرفته، شیمیدرمانی، پرتودرمانی یا درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانی باشند. بیماران شرکتکننده در این کارآزماییها تحت نظارت دقیق متخصصان قرار میگیرند و ممکن است به درمانهای نوآورانهای دسترسی داشته باشند که هنوز بهطور گسترده در دسترس نیستند. هدف این تحقیقات بهبود نتایج درمان، کاهش عوارض جانبی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان روده است.
۶. رادیوتراپی و پرتو درمانی سرطان روده
پرتو درمانی یا رادیوتراپی نوعی روش درمانی است که به طور خاص بر تومورها تمرکز میکند. در این روش، از امواج انرژی قدرتمند برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. معمولا پزشکان برای افزایش اثربخشی پرتودرمانی، از آن در ترکیب با شیمی درمانی استفاده میکنند.
این درمان به دو صورت در دسترس است. در نوع اول که پرتودرمانی داخلی نام دارد، یک ماده رادیواکتیو پنهان که داخل سوزن، سیم یا کاتتر قرار گرفته را مستقیما داخل تومور یا نزدیک آن قرار میدهند. در پرتودرمانی خارجی نیز با کمک یک دستگاه، اشعه ایکس یا سایر پرتوها به سمت ناحیه سرطانی بدن تابانده میشوند.
بسته به صلاحدید پزشک، این درمان گاهی به تنهایی استفاده میشود و گاهی نیز میتواند قبل، بعد یا حین جراحی استفاده شود.
۷. جراحی سرطان روده
اگر سرطان محدود به روده باشد و هنوز منتشر نشده باشد، جراحی اولین گزینه درمانی است. هدف جراحی، حذف بافتهای سرطانی (از جمله تومورها و غدد لنفاوی آسیب دیده) و جلوگیری از گسترش سرطان است. بهطورکلی جراحی ممکن است تمام آثار سرطانهایی که در مراحل اولیه هستند را از بین ببرد. رایجترین انواع جراحی سرطان روده عبارتاند از:
اکسیزیون موضعی
این جراحی شامل برداشتن بافتهای سرطانی اولیه است. در طول این عمل، جراح پولیپها و مقداری از بافت آسیب دیده روده را برمیدارد تا از گسترش آسیب جلوگیری کند.
کولکتومی
اگر سرطان در کولون اتفاق افتاده باشد، پزشکان از کولکتومی برای برداشتن مقداری از کولون یا تمام آن استفاده میکنند. اگر کولکتومی جزئی باشد، جراح بخشهای باقیمانده را دوباره به هم متصل میکند. نامهای دیگر این روش همی کولکتومی، کولکتومی جزئی یا برداشتن سگمنتال هستند.
از طرف دیگر، کولکتومی توتال یا کامل شامل برداشتن کل کولون است. این روش کمتر رایج است و جراح ممکن است آن را تنها در صورتی توصیه کند که پولیپهای زیادی وجود داشته باشند.
رفع انسداد
گاهی اوقات یک توده سرطانی تمام یا بخشی از روده را مسدود میکند. هنگامی که این اتفاق میافتد، جراح ممکن است یک استنت برای باز کردن روده قرار دهد. اگر استنت نتواند موثر باشد، یا این که انسداد روده جدی باشد، ممکن است کولکتومی انجام دهند و یک انتهای قسمت باقیمانده کولون را به استوما متصل کنند تا مدفوع از طریق آن عبور کند.
۸. درمان سرطان روده در طب سنتی
اگر چه درمانهای گیاهی و طب سنتی نمیتوانند سرطان روده را درمان کنند اما اثرات مفیدی روی کاهش علائم این بیماری دارند. برخی از این درمانها شامل این مواردند:
- یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که چای سفید میتواند به مهار رشد سلولهای سرطانی روده بزرگ کمک کند و از سلولهای طبیعی در برابر آسیب DNA محافظت کند. برخی از تحقیقات نیز اثرات چای سبز در مبارزه با سلولهای سرطانی و از بین بردن آنها را به اثبات رساندهاند.
- طب سوزنی و ماساژ نیز میتوانند به عنوان درمانهای تکمیلی استفاده شوند و از شدت علائم سرطان روده بکاهند. البته برای اثرگذاری این درمانها، باید آنها را نزد افراد ماهر و کارشناس انجام دهید.
- خرما و زنجبیل هم میتوانند رشد سلولهای سرطانی را مهار کنند و مانع از انتشار سرطان روده شوند.
- طبق تحقیقات صورت گرفته کوئرستین موجود در پیاز و کورکومین موجود در زردچوبه، میتواند تعداد پولیپهای روده را کاهش دهند و فعالیت سلولهای سرطانی را کمتر کند.
۹. درمان سرطان روده با رژیم غذایی
هیچ برنامه غذاییای وجود ندارد که بتواند به طور کامل سرطان را درمان کند. با این حال با رعایت یک رژیم غذایی متناسب میتوانید اثربخشی درمانهای سرطان را افزایش دهید. معمولا پزشکان به بیمارانی که درگیر سرطان روده هستند توصیه میکنند که پس از جراحی، یک رژیم کم فیبر را دنبال کنند. این گونه، کاری که روده (خصوصا کولون و رکتوم) باید انجام دهد کم میشود. همچنین در این دوران باید از مصرف غذاهایی مانند سبزیجات خام، آجیل و دانهها، غلات کامل، لوبیاها و گوشتهای سرخ شده نیز اجتناب کنید.
پرهیز از مصرف الکل، فستفود، غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا و گوشتهای فرآوری شده نیز از تشدید علائم سرطان روده جلوگیری میکند. البته به یاد داشته باشید که این یک رژیم غذایی کوتاه مدت است و بعد از مدتی میتوانید به رژیم غذایی عادیتان برگردید.
زمانی که در حال بهبود و درمان سرطان هستید، حفظ انرژی بدن و کمک به مبارزه با سلولهای عامل بیماری حائز اهمیت است و برای این منظور باید کالری کافی دریافت کنید. همچنین باید غذاهای حاوی پروتئین و ویتامینهای ضروری را نیز در برنامه غذاییتان بگنجانید.
بسیاری از بیماران در این دوران، تمایلی به خوردن یا نوشیدن ندارند یا غذاها از نظر آنها طعم متفاوتی دارند. از این گذشته، عوارض جانبیای مانند زخم دهان یا حساسیت به گرما و سرما، ممکن است غذا خوردن را سخت کنند. اما بااینوجود، مهم است که تمام بیماران مواد مغذی مناسب دریافت کنند تا مانع از کاهش وزن ناخواسته و ضعیف شدن بدن شوند.
دنبال مواد غذایی مناسب سرطان روده هستی؟ مشاوره بگیر.
درمان قطعی سرطان روده بزرگ
این نکته را به خاطر داشته باشید که هیچ کدام از روشهای درمانی برای سرطان روده بزرگ، قطعی نیستند. اکثر این درمانها اثرگذاری زیادی دارند، با این حال نمیتوانند نتایج ۱۰۰ درصد موفقی در تمام بیماران ایجاد کنند. به همین خاطر پزشکان معمولا تلفیقی از روشهای ذکر شده را استفاده میکنند تا مطمئن شوند که تومور و تمامی سلولهای سرطانی از بین رفتهاند و احتمال بازگشت آنها کاهشیافته است.
جدیدترین درمان سرطان روده بزرگ
یکی از درمانهای نوین برای سرطان روده بزرگ، ابلیشن است. این درمان شامل استفاده از امواج مایکروویو، فرکانس رادیویی، اتانول یا کرایوسرجری برای از بین بردن تومور، بدون برداشتن آن است.
طی این پروسه، جراح درمان را با استفاده از یک پروب یا سوزن که توسط سونوگرافی یا سیتی اسکن هدایت میشود، انجام میشود. این درمان اغلب میتواند به درمان تومورهایی که به مناطقی مانند ریه یا کبد گسترش یافتهاند نیز کمک کند.
درمان سرطان روده کوچک
درمان سرطان روده کوچک نیز همچون روده بزرگ است. پزشکان برای این عارضه نیز از درمانهایی مانند جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی و تارگت تراپی استفاده میکنند. این که پزشک از کدام روش درمانی استفاده میکند به میزان آسیبدیدگی روده کوچک و محل تومور بستگی دارد.
درمان سرطان روده متاستاز به کبد چیست؟
آمبولیزاسیون روشی است که برای تومورهایی که به کبد منتشر شدهاند و بزرگتر از پنج سانتیمتر هستند استفاده میشود. طی این پروسه مادهای در شریان کبدی وارد میشود تا خونرسانی به تومور را قطع کند. انواع آمبولیزاسیون عبارتاند از:
روش درمان | توضیحات |
---|---|
آمبولیزاسیون شریانی | جراح یک لوله کوچک (کاتتر) را از طریق ایجاد برش در قسمت فوقانی ران، وارد شریان کبدی میکند. سپس مواد ریزی را برای مسدود کردن شریان وارد کاتتر میکند. |
کموآمبولیزاسیون | جراح داروی شیمیدرمانی را از طریق کاتتر وارد شریان کبدی میکند. سپس شریان را مسدود میکند تا این دارو در آنجا بماند و بتواند اثرات خود را اعمال کند. |
رادیو آمبولیزاسیون | جراح، ذرات رادیواکتیو را از طریق کاتتر وارد شریان کبدی میکند. |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
سرطان روده نوعی سرطان شایع است که پزشکان در مراحل ابتدایی، آن را با جراحی درمان میکنند. سایر گزینههای درمان سرطان روده نیز شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند هستند. این گزینههای درمانی میتوانند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشند و شانس شما برای شکست سرطان را افزایش دهند. توصیه ما این است که به طور مداوم تحت نظر یک دکتر گوارش باشید و تستهای غربالگری منظم را هم انجام دهید تا احتمال بازگشت سرطان روده کاهش پیدا کند. شما میتوانید از طریق سامانه غیرحضوری دکترتو با بهترین متخصصان به صورت آنلاین مشورت نمایید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!